20 Μάρτιος 2014, 11:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:40

Η Συριανή μαθήτρια που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Πόντο!

  • Η Συριανή μαθήτρια που διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τον Πόντο!

Συριανή μαθήτρια διακρίθηκε στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Πόντο

Μια Συριανή μαθήτρια η Μαρία-Μαγδαληνή-Δαλεζίου διακρίθηκε στον 4ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Πόντο που διοργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και το Ερευνητικό Κέντρο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» με θέμα "Η ιστορική πορεία των Ελλήνων του Πόντου" τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και η ευαισθητοποίηση των νέων, ώστε μέσα από την αναζήτηση και την έρευνα να οδηγηθούν στην εθνική αυτογνωσία. Ο Διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές Δημοτικού (Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξης), Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, Επαγγελματικής Σχολής και η συμμετοχή σε αυτόν ήταν προαιρετική.

Οι μαθητές των Λυκείων καθώς και των άλλων επαγγελματικών σχολών διαγωνίστηκαν στην παραγωγή γραπτού λόγου. Με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, οι μαθητές έπρεπε να συντάξουν ένα άρθρο (έως 600 λέξεις) στο οποίο να εξετάσουν εάν η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστη ο ποντιακός ελληνισμός στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μπορεί να αφυπνίσει τους λαούς, έτσι ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ενέργειες.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Μαρία-Μαγδαληνή ευαισθητοποιήθηκε γύρω από το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όταν πέρυσι το Μάιο, στην επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας, παρακολούθησε το θεατρικό που παρουσίασαν τα μέλη του συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου στο θέατρο Απόλλων καθώς και από τη συζήτηση που είχε στη συνέχεια με τον κύριο Γιάννη Ευφραιμίδη, ο οποίος την ενέπνευσε, έτσι ώστε γυρνώντας στο σπίτι ολοκλήρωσα το κείμενό της.

Η Μαρία-Μαγδαληνή είχε λάβει μέρος και παλαιότερα στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης για την επέτειο για τα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο διηγήματος.

Ο σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου συγχαίρει τη Συριανή μαθήτρια για τη συμμετοχή και τη διάκρισή της στον 4ο Πανελλήνιο διαγωνισμό για την ιστορική πορεία των Ελλήνων του Πόντου και της εύχεται καλή επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Επίσης ο σύλλογος συγχαίρει τους γονείς της μαθήτριας καθώς και τους καθηγητές του 1ου Γενικού Λυκείου Σύρου.

Ακολουθεί το κείμενο...

«Ζητείται Δικαίωση»

Η 19η Μαΐου αποτελεί Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από το 1994, μετά από απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.

Κατά τα έτη 1914–1923 πραγματοποιήθηκε συστηματική και προμελετημένη εξολόθρευση των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου από τους Νεότουρκους του Κεμάλ. Οι Πόντιοι υπήρξαν θύματα όλων των κατηγοριών που έχουν κριθεί ως πράξεις γενοκτονίας, όπως ξεριζωμούς από την πατρογονική γη, βασανιστήρια, εγκλεισμό σε στρατόπεδα θανάτου, υποχρεωτική στρατολόγηση αντρών από 18 μέχρι 45 ετών, και κάθε λογής θηριωδίες και κακουχίες.

Ωστόσο, τα πολλαπλά εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου δεν έγιναν από την αρχή ευρέως γνωστά και αποσιωπήθηκαν για πολλά χρόνια, είτε επειδή συνέπεσαν χρονικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, είτε για πολιτικούς λόγους. Ακόμα και οι Έλληνες, δεν έδωσαν –τότε τουλάχιστον- την απαραίτητη σημασία, διότι πρώτη τους μέριμνα ήταν ο χώρος του ελληνικού κράτους. Έτσι όμως λησμονήθηκε το πιο σημαντικό, ότι δηλαδή ο ελληνισμός εκτεινόταν πέρα από τα σύνορα του ελλαδικού χώρου.

Αν θέλουμε να ζούμε σε μια πραγματικά δίκαιη κοινωνία, πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η επιθυμία για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου να μη μένει μόνο στα λόγια, αλλά να περάσει στην πράξη. Όπως λέγεται συχνά, η δικαιοσύνη είναι τυφλή, αλλά σε αυτή την περίπτωση από τα μάτια της δε θα έτρεχαν δάκρυα, αλλά αίμα. Το αίμα όλων εκείνων που χάθηκαν άδικα στον Πόντο -πολλοί από τους οποίους έμειναν άταφοι- και εκείνων που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.
Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από όλες τις χώρες του κόσμου είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα στις μέρες μας. Διότι οι λαοί δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κλείνουν τα μάτια στις συμφορές των άλλων επειδή δε συμβαίνουν δίπλα τους. Αντίθετα, είναι ανάγκη να μαθαίνουν από την ιστορία άλλων χωρών και λαών, αφού οτιδήποτε συμβαίνει στον έναν μπορεί να συμβεί στον καθένα. Οι Γενοκτονίες δεν αποτελούν γεγονότα του παρελθόντος που δεν αφορούν την σημερινή πραγματικότητα. Εξακολουθούν να συμβαίνουν, πολλές φορές χωρίς να γίνεται ευρέως γνωστό και παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Οι τουρκικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να μην παραδέχονται ότι υπήρξε γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Εντούτοις, αντίθετα με ό,τι νομίζουν, αυτή η άρνηση, λειτουργεί και σε βάρος τους. Η Τουρκία θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες παραδέχτηκαν γενοκτονίες που διέπραξαν στο παρελθόν. Να αναλάβει τις ευθύνες της, να ζητήσει συγγνώμη και να εγγυηθεί ότι δε θα επαναληφθούν τέτοιες φρικαλέες ενέργειες. Με την τωρινή στάση της, όχι μόνο δεν δικαιώνονται αυτοί που χάθηκαν, αλλά και οι νέες τουρκικές γενιές κουβαλούν το βάρος ενός αιματοβαμμένου παρελθόντος.

Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα μπορούσε να διδάξει, και να αποτρέψει παρόμοια γεγονότα στο παρόν και στο μέλλον σε όλο τον πλανήτη. Διότι οι λαοί δε θα πρέπει ποτέ να εφησυχάζονται. Ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Γι’ αυτό άλλωστε και κάθε λαός που έχει υποστεί τέτοια αδικήματα σε βάρος του, δικαιούται όχι μόνο να ζητάει, αλλά να απαιτεί την επίσημη διεθνή αναγνώρισή τους. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μας έχει διδάξει η ιστορία, είναι ότι αυτή επαναλαμβάνεται. Άρα η μόνη άμυνα είναι η γνώση.

94 χρόνια μετά, η 19η Μαΐου αποτελεί πραγματικά μέρα μνήμης και αγώνα για να επέλθει η δικαίωση. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα γεγονότα να περάσουν στη λήθη, δίνοντας έτσι σε όσους χάθηκαν ένα δεύτερο θάνατο, αντί για την αναγνώριση και τον φόρο τιμής που αξίζουν για να αναπαυθούν εν ειρήνη.

Μαρία – Μαγδαληνή Δαλεζίου

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr