16 Μάρτιος 2014, 12:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:27

Όταν οι Πόντιοι χορεύουν Πυρρίχιο, ο χάροντας το βάζει στα πόδια

  • Όταν οι Πόντιοι χορεύουν Πυρρίχιο, ο χάροντας το βάζει στα πόδια

Όταν οι Πόντιοι χορεύουν Πυρρίχιο, ο χάροντας το βάζει στα πόδια. Η Σέρρα ή Πυρρίχιος ο χορός της φωτιάς, προκαλεί σεισμικές δονήσεις στην ποντιακή ψυχή και όχι μόνο.

Η ομοιότητα του με την αρχαία Πυρρίχη τον καθιστά ως τον κατεξοχήν πολεμικό χορό των Ποντίων. Την ονομασία Σέρρα πήρε από τον ομώνυμο ποταμό της Τραπεζούντας.

Έχει ομαδικό χαρακτήρα και χορεύεται από άνδρες. Χορεύονταν στην αρχαιότητα στα Μεγάλα Παναθήναια κάθε 4 χρόνια, στα Μικρά Παναθήναια κάθε χρόνο, με πλήρη πολεμική στολή. 

Οι κινήσεις των χορευτών μιμούνται αντίστοιχες κινήσεις αρχαίου Έλληνα πολεμιστή, σε ώρα μάχης. Και γι ’αυτήν ακριβώς την ιδιαιτερότητα που έχει ο χορός, κατατάχθηκε μεταξύ των διασημότερων χορών του κόσμου

Ας θυμηθούμε τη στιγμή που σείσθηκε το Ολυμπιακό στάδιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004

Πώς δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα στοιχεία που απεικονίζονται στο χορό Σέρρα, ποια είναι η καταγωγή του, είναι πραγματικά πολεμικός χορός, ποιοί τον χόρευαν, πότε και γιατί;

Απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα δίνει ο φακός της εκπομπής Ελλήνων Δρώμενα, που περιηγήθηκε σε περιοχές της Ελλάδα όπου κατοικούν Πόντιοι και κατέγραψε αυθεντικές χορογραφικές απεικονίσεις του χορού «Σέρρα» μαζί με αυθεντικές αφηγήσεις για την πρωταγωνιστική σχέση που κατέχει ο συγκεκριμένος χορός στη ζωή τους.

"... είναι ο χορός των Ποντίων... είναι η αφήγηση της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού με τη γλώσσα του σώματος... ο Χάροντας το βάζει στα πόδια όση ώρα χορεύουν... ο γέρον πα ζωντάνευε.... θεωρώ τον χορό την αυριανή ταυτότητα της ράτσας μου...."

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή της ΕΤ3 Ελλήνων Δρώμενα στο τέλος του κειμένου...

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr