16 Ιανουάριος 2014, 12:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:39

Η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας ζητά στέγη για την Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης από τον Δήμο

  • Η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας ζητά στέγη για την Βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης από τον Δήμο

Η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας ζητά το διατηρητέο παραδοσιακό κτίριο «ΤΟΥΡΠΑΛΗ» επί της οδού Δ. Σολωμού, από τον Δήμαρχο της πόλης, κ. Αναστάσιο Καραμπατζό, προκειμένου να στεγάσει την ιστορική συλλογή βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης, καθώς και τα ιερά κειμήλια και τιμαλφή που μετέφεραν οι πρόγονοί μας κατά τον ξεριζωμό τους στη νέα τους πατρίδα, τη Νάουσα. Ακολουθεί η επιστολή της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας στον Δήμαρχο της πόλης.

Προς: Δήμαρχο Ηρωϊκής Πόλεως Νάουσας
Κ. Αναστάσιο Καραμπατζό
Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας
 
Αξιότιμε Δήμαρχε,

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας πληροφορήθηκε από δημοσίευμα στον τοπικό τύπο για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιηθεί το διατηρητέο παραδοσιακό κτίριο «ΤΟΥΡΠΑΛΗ»  επί της οδού Δ. Σολωμού. Πρόκειται ίσως για ευτυχή συγκυρία, καθόσον το τελευταίο χρονικό διάστημα το Σωματείο μας έχει εντείνει τις προσπάθειές του και έχει απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς και Αρχές προκειμένου να δοθεί επιτέλους λύση στο πάγιο αίτημα του Σωματείου μας και όλων των Ποντίων της Νάουσας για την εύρεση, εντός της πόλης, χώρου κατάλληλου να στεγάσει την ιστορική συλλογή βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης, καθώς και τα ιερά κειμήλια και τιμαλφή που μετέφεραν οι πρόγονοί μας κατά τον ξεριζωμό τους στη νέα τους πατρίδα, τη Νάουσα.

Το Σωματείο μας θεωρεί ιστορικό χρέος του να διασώσει άθικτη αυτήν την ανεκτίμητης ιστορικής και εθνικής αξίας πνευματική κληρονομιά. Ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μας, η συντήρηση των βιβλίων και χειρογράφων, πολλά εκ των οποίων τυπώθηκαν τον 13ο αιώνα (!!!) δεν είναι δυνατή στο κτίριο του Συλλόγου μας, όπου εξ ανάγκης μέχρι σήμερα φιλοξενούνται χωρίς να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος και τα αναγκαία τεχνικά μέσα συντήρησής τους. Η μάχη με τη φθορά του χρόνου είναι καθημερινή και άνιση. Τα δε ιερά σκεύη και τιμαλφή φιλοξενούνται προσωρινά στο Μουσείο Μπενάκη, μακριά από την πόλη μας, που είναι η φυσική τους θέση και ο ιστορικός δεσμός τους.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, θα αποτελούσε όνειδος τόσο για το Σωματείο μας όσο και για την πόλη μας, της οποίας έχετε την τιμή να είσθε ο πρώτος δημότης, να αφήσουμε απροστάτευτο και σκορπισμένο όλον αυτόν τον πνευματικό πλούτο, την ιερή κληρονομιά που οι πρόγονοί μας κατάφεραν να διασώσουν κάτω από τις ολέθριες συνθήκες του ξεριζωμού και του διωγμού τους.  Έχουμε βάλει σκοπό να μην αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Και στον σκοπό μας αυτό από καιρό έχουν συστρατευθεί μαζί μας εξέχουσες προσωπικότητες της διανόησης και του πολιτισμού, πολιτικοί και θρησκευτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν ενώσει την φωνή τους με την δική μας.

Το γεγονός ότι το διατηρητέο παραδοσιακό κτίριο «ΤΟΥΡΠΑΛΗ» είναι σήμερα διαθέσιμο για πολιτιστικούς σκοπούς, αποτελεί ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Το οφείλουμε στους Έλληνες της Αργυρούπολης που πέθαναν, ξεριζώθηκαν και διώχθηκαν ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ. Δεν υπάρχει Έλληνας όπου γης, Πόντιος και μη, που να μην έβαζε την υπογραφή του σ’ αυτό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, γνωρίζοντας και την ευαισθησία σας σε θέματα πολιτισμού και παιδείας σας προτείνουμε:

Να μας παραχωρήσετε το συγκεκριμένο κτίριο:

Α) για την φύλαξη  των 972 σπάνιων αυτών βιβλίων. (χειρόγραφα, αρχέτυπα, παλαίτυπα)
Β) για τη λειτουργία Μουσείου για την φύλαξη των ιερών κειμηλίων  της Ιεράς Μητρόπολης Χαλδίας που φυλάσσονται στο Μπενάκειο  Μουσείο.
Γ) για την δημιουργία Κέντρου Μελετών Αργυρουπολιτών.
Είμαστε διατεθειμένοι να σας φέρουμε το συντομότερο δυνατό πλήρη τεχνική μελέτη της χρήσης και αξιοποίησης του συγκεκριμένου κτιρίου.
 
Συμπαραστάτες στο βαρυσήμαντο αίτημά μας είναι, μεταξύ πολλών άλλων:
1) Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης μας.
2) Όλα τα ποντιακά Σωματεία του Ν. Ημαθίας
3) Ο καθηγητής Νίκος Λυγερός.
4) Ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη
5) Ο εφοπλιστής κ. Δημήτριος Μελισσανίδης
6) O Πρωθυπουργός της χώρας μας κ. Αντώνης Σαμαράς ώστε αυτά τα βιβλία να πάρουν την θέση που τους αξίζει.

Με Τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                                        
Φώτιος Φανιάδης                                                                                    

Ο Γεν. Γραμματέας
Ευριπίδης Κελεμουρίδης

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr