31 Δεκέμβριος 2013, 12:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:42

Η κοπή της Βασιλόπιτας στον Πόντο

  • Η κοπή της Βασιλόπιτας στον Πόντο

Την Βασιλόπιτα στον Πόντο την έφτιαχναν προς τιμήν του Μεγάλου Βασιλείου που καταγόταν από την Νεοκαισάρεια του Πόντου.

Η παράδοση λέει ότι ο Άγιος Βασίλειος είχε κρύψει πολύτιμα αντικείμενα μέσα σε μικρούς άρτους για να τα επιστρέψει στους κατοίκους της Καισάρειας.

Την Βασιλόπιτα στον Πόντο, έκοβαν αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου και σε κάποιες περιοχές το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς.

Πρώτα βγάζανε τή εικόνας το κομμάτ', ύστερα του παππού, της γιαγιάς, του πατέρα, της μητέρας και των παιδιών, φωνάζοντας έναν - έναν με τη σειρά της ηλικίας τα ονόματά τους. Μαζί μ' αυτά βγάζανε και για τον ξενιτεμένο, αν είχαν καθώς και για τον ξένο που τυχόν δίλευαν εκείνη τη βραδιά.

Εκείνο που έπεφτε η παρά, τον θεωρούσαν τυχερό και πίστευαν πως η χρονιά του θα πήγαινε καλά. Άν ήταν κοπέλα της ηλικίας για παντρειά τότε λέγανε πως άνοιξε η τύχη της και θα παντρευτεί μέσα στο χρόνο. Καλό σημάδι για όλη την οικογένιεα ήταν αν η παρά έπεφτε 'ς σην Παναΐα.

Μετά το κόψιμο της πίτας και πριν αρχίσουν να τρώνε, ο μεγαλύτερος της οικογένειας έπαιρνε ένα πιάτο μ' εφτά ζευγάρια καρύδια κι ένα μονό και τα έριχνε τρεις φορές προς τα πάνω λέγοντας:"Εξέβαμεν ας σην κακοχρονίαν κι εσέβαμεν 'ς σην καλοχρονίαν". Άλλοι πάλι έλεγαν: "Εδέβεν ο κακόν ο χρόνον κ΄έρθεν ο καλόν".

Όσα καρύδια έπεφταν μέσα στο ταψί της βασιλόπιτας τα λέγανε τυχερά πιστεύοντας πως τα έδωσε ο 'Αι Βασίλης. Τ' άλλα που έπεφταν έξω απ΄το ταψί και σκορπούσαν στο πάτωμα δεν τα μάζευαν από κάτω μα τ' άφηναν εκεί όλη τη νύχτα. Μαζί μ' αυτά άφηναν και το τραπέζι μ΄ ένα κομμάτι πίτα για το Άι Βασίλη.

Τα ανύπαντρα κορίτσια έπαιρναν κρυφά μια μπουκιά από την Βασιλόπιτα, την άλειφαν με μέλι και βούτυρο, την τοποθετούσαν στο παράθυρό τους, για να ονειρευτούν στον ύπνο τους, αν θα παντρευτούν άντρα πλούσιο ή φτωχό.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα φτιάξετε Παραδοσιακή Ποντιακή βασιλόπιτα