20 Δεκέμβριος 2013, 10:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:44

Οι Μωμόγεροι και φέτος στους δρόμους! Δείτε πού θα αναβιώσει το έθιμο

  • 5 Ιαν 2013: Αναβίωση των Μωμόγερων στην Ερμού

Οι Μωμόγεροι και φέτος στους δρόμους! Δείτε πού θα αναβιώσει το έθιμο

Οι Μωμόγεροι (γνωστό και ως Μωμόεροι ή Μωμοέρια είναι ένα ποντιακό λαϊκό δρώμενο το οποίο λαμβάνει χώρα το 12ήμερο Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνια με ευχετηριακό χαρακτήρα. Πολλοί Ποντιακοί σύλλογοι κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα αναβιώνουν το πανάρχαιο αυτό έθιμο. Δείτε παρακάτω πού και πότε θα πραγματοποιηθεί το έθιμο.

Βέροια

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 19:00 - «Μωμόγεροι» από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας.

Ένα λαϊκό δρώμενο όπου παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης με την αλλαγή του νέου έτους και έχει σκοπό τη σάτιρα. Στο έθιμο αυτό, παραδοσιακά μέρος των συμμετεχόντων φοράνε τομάρια ζώων όπως λύκων και τράγων ενώ άλλοι ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γεροντικών προσώπων. Οι πρωταγωνιστές είναι τρεις, ο γέρος Κιτί Γοτσά, η νύφη και ο "αράπης". Η αλλαγή του χρόνου και η αναγέννηση της φύσης συμβολίζεται με τη νύφη η οποία φλερτάρει με τον νέο (ο νέος είναι ο χαρακτήρας "αράπης"). Στο δρώμενο εναλλάσσεται η απαγωγή της νύφης από τον νέο "αράπη" με τον γέρο Κιτί Γοτσά.

Πεζόδρομος: Θα την βρείτε σε διάφορα σημεία!

Νάουσα - Ροδοχώρι

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11:00 πμ.

Έξω από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ροδοχωρίου. Παραδοσιακό δρώμενο των Μωμόγερων.

Διοργάνωση: Σύλλογος «Κομνηνοί» Ροδοχωρίου.

Πτολεμαΐδα

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 11:00 - 13:00.

Κεντρική Πλατεία, Παλιό Πάρκο και στους δρόμους της Πτολεμαΐδας από τον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαιδας

Σκήτη Κοζάνης

Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

O Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σκήτης "Εύξεινος" σε συνεργασία με το Τμήμα Νεολαίας σας καλεί για μια ακόμη χρονιά στο διήμερο 28-29 Δεκεμβρίου 2013 για την αναβίωση του πανάρχαιου εθίμου των Μωμόγερων.

Κομοτηνή

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013 και ωρα 13:00 μ.μ.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» καλωσορίζει τον καινούριο χρόνο με το λαϊκό παραδοσιακό θέατρο του Πόντου: Μωμογέρια «Κιτί Γοτσάς». «Μωμόερος θα ίνουμαι και με τα κουδουνόπα θα λάσκουμαι μεσανυχτί και γνεφίζω κορτσόπα» στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής.

Βόλος

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014.

Το χωριό του Αη Βασίλη θα επισκεφτούν οι Μωμόγεροι! Η όψη τους τρομακτική, οι σκανδαλιές τους απερίγραπτες και ο μεγάλος φόβος τους… η φωτια στην Κεντρική πλατεία Αλμυρού!

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr