15 Δεκέμβριος 2013, 16:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:45

Τι ήταν το μασουροζώμ' και πώς το παρασκεύαζαν στον Πόντο

  • Τι ήταν το μασουροζώμ' και πώς το παρασκεύαζαν στον Πόντο

Τι ήταν το μασουροζώμ' και πώς το παρασκεύαζαν στον Πόντο

Το μασουροζώμ' ήταν γλυκόξινος ζωμός που παρασκευαζόταν από το στύψιμο των ώριμων καρπών της μασούρας αγριοτριανταφυλιάς.

Στον Πόντο θεωρούνταν ένα από τα καλύτερα ηδύποτα και το σέρβιραν στα παρακάθα κατά την περίοδο των νηστειών των Χριστουγέννων και της Σαρακοστής. Μερικές γυναίκες παρασκεύαζαν με αυτό ένα είδος κομπόστας (χοσάφ).

Στο Μπουγά Ματέν από τους καρπούς του γουσπουρνού, έτσι έλεγαν εκεί τη μασούρα, έκαναν κεφτέδες και είχαν τους καρπούς ως φάρμακο. Το μασουροζώμ’ το θεωρούσαν ως άριστο φάρμακο για τις αιμορροΐδες.

Ένα άλλο ωραίο ηδύποτο για κέρασμα ήταν το παρασκεύασμα από βατόμουρα (μώρα) από γάραμπουχ ή καραμπούχ ένα είδος φραγκοστάφυλου που έχει μαυρό καρπό και από κράνα και κονιάκ.

[Με πληροφορίες από την Εγκυκλοπαιδεια του Ποντιακού Ελληνισμού]

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr