21 Οκτώβριος 2013, 13:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:57

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στο 1ο Παγκόσμιο συνέδριο για την Ποντιακή Λύρα!

  • Μεϊμαράκης: Οι εκλογές δεν είναι λύση

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κήρυξε την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Επιστημονικού Συνεδρίου Κατασκευαστών Ποντιακής Λύρας

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Α΄ Παγκόσμιου Επιστημονικού Συνεδρίου Κατασκευαστών Ποντιακής Λύρας με θέμα: «Η ποντιακή λύρα στον 21ο αιώνα», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Στην τελετή παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης και κ. Δημήτρης Σιούφας, καθώς και οι βουλευτές κυρία Σοφία Βούλτεψη και κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης και το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και διεξάγεται στο δημαρχείο της πόλης.

Ο κ. Μεϊμαράκης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η Βουλή των Ελλήνων, με τη συμφωνία και τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, ενθαρρύνει εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση της χώρας μας, ενώ υπενθύμισε ότι η Ολομέλεια της Εθνικής Αντιπροσωπείας, το 1994, ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι "τέτοιες διοργανώσεις δεν περιορίζονται στα όρια ενός δήμου, αλλά έχουν πολύ ευρύτερη απήχηση, αφού διατηρούν ζωντανή την ιστορική μνήμη και μεταφέρουν τις εθνικές αξίες, αρχές και παραδόσεις στις νεότερες γενιές". Επισήμανε, επίσης, ότι ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που περνά η πατρίδα μας, οι δοκιμασίες, οι αγώνες αλλά και οι νίκες του Ελληνισμού πρέπει να μας εμψυχώνουν και να μας ενώνουν στην προοπτική ενός καλύτερου αύριο.

Τέλος, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι "η λύρα είναι ένα εμβληματικό μουσικό όργανο της ελληνικής παράδοσης, η κατασκευή του οποίου δεν πρέπει να βιομηχανοποιηθεί αλλά να συνεχιστεί με τον παραδοσιακό χειροποίητο τρόπο", και συνεχάρη τους τεχνίτες κατασκευαστές για το μεράκι, το κέφι και την προσπάθειά τους να μεταδώσουν την τέχνη τους στη νέα γενιά. Συνέκρινε, μάλιστα, την ποντιακή με την κρητική λύρα λέγοντας ότι οι ομοιότητές τους αντανακλούν τα πολλά κοινά στοιχεία Κρητικών και Ποντίων, όπως είναι η λεβεντιά και η αγάπη της ελευθερίας που χαρακτηρίζουν τα δυο αυτά κομμάτια του Ελληνισμού.

Από την Βουλή των Ελλήνων

Χορηγός επικοινωνίας: Pontos-News.Gr

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr