10 Οκτώβριος 2013, 13:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:44

Δείτε τους 13 εναλλακτικούς τρόπους για οικονομική θέρμανση τη νέα χειμερινή σεζόν!

  • Δείτε τους 13 εναλλακτικούς τρόπους για οικονομική θέρμανση τη νέα χειμερινή σεζόν!

Το Pontos-News.Gr προτείνει στους αναγνώστες του, 13 εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης οικονομικούς και οικολογικούς για την νέα χειμερινή σεζόν 2013-2014.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου 2013, αναμένεται να διαμορφωθεί στα €1,30/λίτρο, με αποτέλεσμα να κάνει τη χρήση του απαγορευτική για πολλές οικογένειες στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει κάνει αίτημα στην τρόικα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 15%, που σημαίνει ότι αν το αίτημα εγκριθεί η τελική τιμή του θα μειωθεί κατά 4 λεπτά.
 
Έχοντας υπ' όψιν ότι μια μέση οικογένεια για την περίοδο από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο, καταναλώνει περίπου 1.300 λίτρα πετρέλαιο στη Νότια Ελλάδα και πάνω από 2.000 λίτρα στη Βόρεια Ελλάδα, με την αναμενόμενη τιμή πώλησης 1,30€, αυτό μεταφράζεται σε 1.690€ και 2.600 € αντίστοιχα.

Γι αυτό το λόγο το Pontos-News.Gr έκανε έρευνα αγοράς, για το κόστος εγκατάστασης και κατανάλωσης εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης και σας προτείνει:

Ενεργειακά τζάκια


Τα ενεργειακά τζάκια είναι αερόθερμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν καλοριφέρ. Ο αέρας που περνάει περιμετρικά από την εστία, ζεσταίνεται, ανεβαίνει ψηλά, με φυσική ροή και βγαίνει στο δωμάτιο μέσω περσίδων. Έχουν πολύ υψηλότερη απόδοση από τα συμβατικά, που κυμαίνεται από 69%-80% και μικρότερη κατανάλωση ξύλου. Τα ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ λειτουργούν σαν καυστήρες και ζεσταίνουν το νερό για τα σώματα. 

Η τιμή για την αγορά ενός ενεργειακού τζακιού ξεκινάει από τα 1.500€, ενώ για την μετατροπή ενός παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό το κόστος ξεκινάει από τα 1.200€. Δείτε ειδικές προσφορές για ενεργειακά τζάκια στο kentro-sompas.gr

Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης



Η υπέρυθρη θέρμανση είναι ένας φυσικός και υγιεινός τρόπος θέρμανσης. Οι υπέρυθρες χρησιμοποιούνται στις θερμοκοιτίδες πρόωρων νεογνών και εν’ γένει στην ιατρική επιστήμη από το 1967. 

Η θέρμανση με υπέρυθρες είναι κατά 70% οικονομικότερη από τα κλιματιστικά ή τα αερόθερμα, 65% οικονομικότερη από το πετρέλαιο και 40% οικονομικότερη από το αέριο. Τα πάνελ τοποθετούνται πολύ εύκολα στον τοίχο ή το ταβάνι και μπορούν να χρησιμεύσουν και σαν διακοσμητικά. Η τιμή τους ξεκινάει από τα 85€.

Ηλεκτρικά καλοριφέρ και σόμπες χαλαζία

Τα ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού μπορούν να ζεστάνουν ένα χώρο μέχρι και 30 τ.μ. με κατανάλωση ρεύματος από 800-2.500w. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 50€ - 100€.

Οι ηλεκτρικές σόμπες χαλαζία, θερμαίνουν χώρους 25-51 τ.μ. με κατανάλωση 400-2.800w. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 10€ - 170€.

Φυσικό Αέριο

Θεωρείται η καθαρότερη πηγή ενέργειας μετά τις ανανεώσιμες, αφού η καύση του, σε σχέση με αυτή άλλων καυσίμων έχει λιγότερο επιβλαβείς συνέπειες για το περιβάλλον. Η σημερινή τιμή του φυσικού αερίου είναι €0,06925/ kwh, ενώ το κόστος εγκατάστασης μαζί με τον εξοπλισμό κυμαίνεται από 1.450 € έως 4.900 € ανάλογα με τον λέβητα που θα χρησιμοποιήσετε και εφόσον υπάρχει δίκτυο θέρμανσης.

Κλιματισμός
 Μια ακόμη λύση είναι τα κλιματιστικά τεχνολογίας inverter τα οποία καταναλώνουν 50% λιγότερη ενέργεια από ένα απλό κλιματιστικό. Το αρνητικό σημείο είναι ότι έχει λειτουργικό όριο κάτω από κάποιες χειμερινές θερμοκρασίες που ποικίλουν ανάλογα τον κατασκευαστή (το όριο αυτό κυμαίνεται από -5 έως +5 βαθμούς Κελσίου) γι’ αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύρια πηγή θέρμανσης σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας ή τις ορεινές περιοχές που σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Η τιμή αγοράς για ένα κλιματιστικό 9.000 btu ξεκινάει από €350, με κατανάλωση 0,65 – 0,85/ kwh.

Σόμπες και τζάκια pellet

Pellet ή βιομάζα, αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Η θερμαντική του ικανότητα είναι παρόμοια του πετρελαίου.

Η τιμή μιας σόμπας pellet ξεκινάει από τα €850 και ανεβαίνει ανάλογα με τον τύπο της. Ενώ η τιμή για ένα τζάκι pellet ξεκινάει από 2.570 € και μπορεί να τοποθετηθεί και στο ήδη υπάρχον τζάκι. Η μέση κατανάλωση μιας σόμπας είναι 1,5kg/h και αυτό μεταφράζεται σε  0,35€/h, αφού το κόστος για την αγορά ενός τόνου pellet αρχίζει από τα 230€.

Τζάκια βιοαιθανόλης

Η βιοαιθανόλη είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που γίνεται με τη ζύμωση των συστατικών της ζάχαρης και του αμύλου και άλλων φυτικών προϊόντων. 
Είναι ένα καθαρό βιολογικό προϊόν που χρησιμοποιείται ως καύσιμο υλικό σε τζάκια, που δεν χρειάζονται καμινάδα. Μπορεί να μετατραπεί και ένα παραδοσιακό τζάκι σε βιοαιθανόλης πολύ εύκολα, τοποθετώντας έναν καυστήρα που το κόστος του ξεκινάει από 50€. 

Τα επιτοίχια τζάκια ξεκινούν από τα 140€ και τα επιδαπέδια - επιτραπέζια από 25€. Ενώ η τιμή για ένα κανονικό τζάκι βιοαιθανόλης ξεκινάει από τα 780€. Η κατανάλωσή τους είναι 1lt σε 6-8 ώρες και η τιμή λίτρου περίπου 1,90€.

Σόμπες ξύλου ή pellet καλοριφέρ

Οι σόμπες καλοριφέρ λειτουργούν με καύση ξύλου ή βιοκαυσίμου pellet. Στη συνέχεια η ενέργεια που παράγεται διοχετεύεται στο νερό, το οποίο βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο θέρμανσης. Το ζεστό νερό, μέσω ενός κυκλοφορητή που λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα, μεταφέρεται στα σώματα του καλοριφέρ, παρέχοντας ομοιόμορφη διανομή θέρμανσης σε όλους τους χώρους ενός σπιτιού και παράλληλα προσφέρεται για οικιακή κατανάλωση (θερμοσίφωνας, μαγείρεμα κ.λπ.).

Δείτε προσφορές για σόμπες καλοριφέρ εδώ

Σόμπες ξύλου ενεργειακές

Ενεργειακές σόμπες είναι αυτές οι οποίες έχουν μικρή κατανάλωση σε καύσιμη ύλη και μεγάλη θερμαντική απόδοση και μπορούν με ειδικό μηχανισμό να μετατραπούν σε αερόθερμα.

Τα πλεονεκτήματα της ενεργειακής σόμπας είναι πολλά σε σχέση με μια κοινή, τόσο σε απόδοση που κυμαίνεται από 65-85% όσο και σε κατανάλωση.

Μάθετε πληροφορίες και τιμές για σόμπες ξύλου εδώ

Αερόθερμο τζακιού

Το αερόθερμο τζακιού είναι μια συσκευή που εγκαθίσταται στην εστία του κλασικού τζακιού με πολύ εύκολο τρόπο. Ρουφάει τον κρύο αέρα του χώρου και περνώντας τον μέσα από το τζάκι, τον επιστρέφει ζεστό στο χώρο, αυξάνοντας έτσι την θερμοκρασία.

Αποτελεί μια από τις οικονομικότερες και γρήγορες λύσεις, για την μετατροπή του παραδοσιακού τζακιού. Η τιμή τους ξεκινάει από τα 190€.

Ηλεκτρικοί θερμοπομποί

Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί λειτουργούν κατά 80% δια της φυσικής ροής και 20% δια της ακτινοβολίας (εκπομπή θερμότητας).
Τοποθετούνται πολύ εύκολα ακόμη και σε μια απλή πρίζα. Ένα υπνοδωμάτιο 12 τ.μ., απαιτεί έναν θερμοπομπό 1500W. Αυτός θα καταναλώσει ωριαία 0,10€. Τιμή αγοράς για έναν επιτοίχιο θερμοπομό από 126€, ενώ ένας επιδαπέδιος ξεκινάει από τα 35€.

Επαγωγικός λέβητας

Ο ηλεκτρικός λέβητας λειτουργεί με την διαδικασία θέρμανσης ενός ηλεκτρικά αγώγιμου αντικειμένου, με ηλεκτρομαγνητική επαγωγή. Δημιουργώντας ρεύματα δίνης μέσα στο αντικείμενο τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε θερμότητα. Μπορεί να αντικαταστήσει τον ήδη υπάρχοντα λέβητα και δεν χρειάζεται δεξαμενή καυσίμων αφού λειτουργεί με ρεύμα.Η εγκατάσταση γίνεται μέσα σε λίγες ώρες.

Για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. η ημερήσια δαπάνη είναι περίπου 4€ επί 24ωρης λειτουργίας και το κόστος του λέβητα ανάλογα με τα τ.μ. από  €2070.

Αερόθερμα μπάνιου-δωματίου

Τα αερόθερμα μπάνιου είναι μια εύκολη και πολύ οικονομική λύση, αφού δεν χρειάζονται εγκατάσταση και μπορούν να ανεβάσουν την θερμοκρασία του χώρου πολύ γρήγορα. Το αρνητικό είναι ότι ξηραίνουν την ατμόσφαιρα, όταν αυτά χρησιμοποιούνται σε δωμάτια. Η τιμή τους ξεκινάει από €16.

Εξοικονόμηση κατ' οίκον

Το υπουργείο περιβάλλοντος με το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ΄οίκον, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, να πραγματοποιήσουν τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

-Πληροφορίες και εξαιρετικές προσφορές για ενεργειακά τζάκια και σόμπες, θα βρείτε στο kentro-sompas.gr
-Ειδική προσφορά για καυσόξυλα οξιά και δρυ θα βρείτε εδώ

Για τις αγορές μας επιλέγουμε του επιχειρηματίες τους Στηρίζω Πόντο

Οι πληροφορίες για τη δημιουργία του άρθρου προέρχονται από επαγγελματίες του χώρου και οι τιμές είναι ενδεικτικές και αφορούν προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr