5 Οκτώβριος 2013, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:00

Aς θυμηθούμε μαγικές στιγμές από το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών!

  • Ορίστηκαν οι πρόβες του Σ.Πο.Σ. Θεσσαλονίκης εν όψει του 10ου φεστιβάλ ποντιακών χορών

Aς θυμηθούμε μαγικές στιγμές από το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών!

Λίγες ώρες πριν την έναρξη του 9ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών χορών το Pontos-News.Gr κάνει μια μικρή ανασκόπηση στο περσινό. Ελάτε να θυμηθούμε μαγικές στιγμές από το 8ο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών αλλά κυρίως να προετοιμαστούμε για το νέο που ανοίγει την αυλαία του σήμερα το απόγευμα.

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο Κλειστό Γήπεδο του Ο.Α.Κ.Α., η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργάνωσε τη μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση των τελευταίων 40 ετών, το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Η καρδιά της πρωτεύουσας της χώρας μας, χτύπησε το βράδυ εκείνο, σε Ποντιακούς ρυθμούς αφού πάνω από 2000 χορευτές από κάθε γωνιά της Ελλάδας εκπροσωπώντας επάξια 407 σωματεία έδωσαν ραντεβού με την παράδοση και συγκεντρώθηκαν στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ ΟΑΚΑ.
Μία βραδιά που σίγουρα θα μείνει χαραγμένη σε όλους όσους παρευρέθησαν και κατέκλισαν το γήπεδο που όπως αναφέρθηκε ξεπέρασαν τους 15.000. Χαμογελαστά πρόσωπα, χορευτές που έδωσαν την ψυχή τους, παρουσιαστές στα καλύτερά τους και ένα ένθερμο κοινό Ποντίων αλλά και μη Ποντίων, συνέθεσαν το φόντο του 8ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Π.Ο.Ε.

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Ιστορίας του Πόντου, σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά, ο οποίος είχε αναλάβει και τη σκηνοθεσία όλης της βραδιάς.

Το περσινό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το κεντρικό σύνθημα  του φεστιβάλ ήταν «90 Χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» που παρέπεμπε στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Γενοκτονία καθώς επίσης και στον «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, με  τεράστια προβλήματα, δυσκολίες, απώλειες, και θυσίες.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Πόπη Τσαπανίδου ενώ την παρουσίαση των συλλόγων καθώς και των καλλιτεχνών την έκανε ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Ε κ.Γιώργος Γεωργιάδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση πήραν μέρος αφιλοκερδώς πολλοί καλλιτέχνες του Ποντιακού χώρου. Ανάμεσα τους ήταν ο Χρήστος Κεμανετζίδης, Στάθης Νικολαΐδης, Γιώργος Ιωαννίδης, Πέλα Νικολαΐδου, Κώστας Θεοδοσιάδης , Χρήστος Ακριτίδης, Δημήτρης Καρασαββίδης, Γιάννης Κουρτίδης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Στάθης Παυλίδης, Στέλιος Χαλκίδης. Ενώ την σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο καταξιωμένος διεθνώς Πόντιος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.

Δείτε υπέροχες φωτογραφίες και βίντεο από το 8ο Πανελλαδικά Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο τέλος του άρθρου.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Διαβάστε ακόμα:

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ μιλάει για το 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών

Gallery