4 Οκτώβριος 2013, 15:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:01

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ μιλάει για το 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

  • Ο πρόεδρος της ΠΟΕ μιλάει για το 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Πάνω από διόμισι χιλιάδες Ποντιόπουλα κάθε ηλικίας με παραδοσιακές στολές και το κέφι στο ζενίθ, εκπροσωπώντας 427 πρωτοβάθμια ποντιακά σωματεία που συσπειρώνονται στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ) σε όλο τον ελλαδικό χώρο, δίνουν ραντεβού το Σάββατο 5 Οκτωβρίου ώρα 6.30 στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Πυλαία, στο 9ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ.

«Οι ευθύνες αρχίζουν από τα όνειρα» ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ Είναι η πολιτισμική τους απάντηση σε όσα θλιβερά και απαισιόδοξα κατατρέχουν τις ζωές μας αυτές τις μέρες. Μιλάμε με τον Γιώργο Παρχαρίδη, ομότιμο καθηγητή Καρδιολογίας στο ΑΠΘ, πρόεδρο της ΠΟΕ και πρόεδρο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ).

- Δεν σας πτοεί η κρίση;

«Βρήκαμε τρόπο να την προσπεράσουμε. Απαντήσαμε με ενεργοποίηση του εθελοντισμού και αποταθήκαμε αποτελεσματικά σε χορηγούς ποντιακής ή μη, καταγωγής. Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ΠΟΕ πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα».

- Στους επιλήσμονες της ιστορίας τι απαντάτε;

«Σε όσους επιλεκτικά λησμονούν και σε όσους επιμελώς προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, απαντάμε ότι αυτήν την καθορίζουν τα ντοκουμέντα, τα αδιάσειστα στοιχεία των αρχείων. Η ίδια η Ιστορία θα κρίνει τους νεόκοπους αναθεωρητές της. Θεωρώ απαράδεκτο τα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας του ελληνικού κράτους να μην περιέχουν το αναλογούν μερίδιο από την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού».

- Το φετινό μήνυμα;

«Θέλουμε να διατρανώσουμε ότι εδώ, στα ποντικά χοροστάσια, είναι η άλλη Ελλάδα, είναι η υγιής νεολαία και όχι η νεολαία των ναρκωτικών και των κουκουλοφόρων που συνηθίζουν να δείχνουν οι περισσότερες τηλεοράσεις, ενώ αποφεύγουν να δείξουν τις όμορφες εικόνες από το φεστιβάλ. Οι νέοι μας θα στείλουν μηνύματα αγάπης, ενότητας, αλληλεγγύης, χαράς, ελπίδας αλλά και προοπτικής για το μέλλον, παρ' όλη την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα μας εδώ και μερικά χρόνια».

- Ψηλά η σημαία;

«Πάντα! Τα Ποντιόπουλα εγγυώνται τη συνέχιση του αγώνα για τη διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού, για την Ιστορία, για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και για τη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου. Στα χορευτικά η μικρότερη ηλικία που έρχονται τα παιδιά να μάθουν χορούς είναι η ηλικία των 5-6 ετών. Βλέπουμε όμως και παιδιά 4 ετών».

- Τι είναι για τον Πόντιο ο χορός;

«Μνήμη και παράδοση. Είναι έκφραση ζωής, δύναμης και ενότητας. Είναι γνωστό ότι οι ποντιακοί χοροί χορεύονται κυκλικά και στο χορό συμμετέχουν όλοι οι χορευτές και χορεύτριες σαν μια ψυχή και ένα σώμα».

- Πόσοι χορεύονται μέχρι σήμερα;

«Εκατόν είκοσι έως εκατόν τριάντα πέντε είδη χορών, αλλά στην πραγματικότητα οι χοροί είναι γύρω στους είκοσι πέντε. Οι υπόλοιποι είναι οι ίδιοι, που χορεύονται με διαφορετικές ονομασίες σε διαφορετικές περιοχές».

- Κάθε πόλη του Πόντου έχει και δικό της χορό;

«Ολοι οι χοροί είναι παμποντιακοί, χορεύονταν δηλαδή σε όλες τις περιοχές του Πόντου. Σε μερικές περιοχές υπήρχαν καθαρά τοπικοί χοροί. Μερικές διαφορές σε μερικούς χορούς υπήρχαν στον ανατολικό, δυτικό ή ορεινό Πόντο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι καλύτεροι χοροί ήταν της μιας ή της άλλης περιοχής, γιατί όλοι οι χοροί ήταν θεαματικοί, δυναμικοί και χορεύονταν με πάθος και χαρά από τους χορευτές».

Από τον Γιώργο Κιούση

Πηγή: enet.gr