8 Μάρτιος 2013, 14:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιούνιος 2016, 13:20

Πλοφ: Πιλάφι από το Ουζμπεκιστάν

  • Πλοφ: Πιλάφι από το Ουζμπεκιστάν

Το «πλοφ» είναι πιλάφι με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν, συνηθίζουν όμως να το μαγειρεύουν οι Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό προβατίνα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρνί ή μοσχάρι, αλλά η προβατίνα δίνει πιο ιδιαίτερη γεύση)
  • ¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 5 μεγάλα καρότα τριμμένα στο πολύ χοντρό του τρίφτη
  • 2½ φλ. ρύζι κίτρινο
  • 4 φλ. βραστό νερό
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • 1 κ.γ. ατζίκα* (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι κατά προτίμηση καυτερό
  • 2 κεφάλια σκόρδο ολόκληρα, με τη φλούδα

*Η ατζίκα είναι πολτός από πιπεριές με καρυκεύματα, που μπορείτε να βρείτε σε λαϊκές αγορές όπου υπάρχουν Πόντιοι πωλητές ή σε καταστήματα με ποντιακά προϊόντα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Κόβουμε το κρέας σε κύβους 3 εκ. (βάζουμε και κομμάτια με κόκαλο για περισσότερη γεύση).
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε πολύ καλά το κρέας (να ροδίσει πολύ). Ρίχνουμε και τα κρεμμύδια να ροδίσουν κι αυτά, και προσθέτουμε τα καρότα και τα μυρωδικά.
  3. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το νερό και τα δύο κεφάλια σκόρδο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά να ψηθεί, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.

Καλή σας όρεξη!

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.