26 Ιούλιος 2013, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτώβριος 2014, 13:31

Τούρτα κρητική. Έκρηξη γεύσης!

  • Τούρτα κρητική. Έκρηξη γεύσης!

Ακούγοντας κάποιος «τούρτα», φαντάζεται σίγουρα γλυκό. Στην Κρήτη, όμως, τούρτα ονομάζουν την πεντανόστιμη πίτα που γίνεται με αρνί και τυριά.

ΥΛΙΚΑ
  • ​2 φύλλα σφολιάτας
  • 400 γρ. αρνάκι μπούτι άπαχο κομμένο σε κύβους
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 400 γρ. μυζήθρα τριμμένη
  • 200 γρ. κρητική γραβιέρα τριμμένη
  • 1 αυγό
  • αλάτι, πιπέρι 
  • κανέλλα
  • σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βάζουμε το λάδι σε τηγάνι και ροδίζουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο. Προσθέτουμε το αρνάκι να ροδίσει από όλες τις μεριες και ρίχνουμε κανέλλα, αλάτι και πιπέρι.
  2. Σε λεκανάκι βάζουμε τη μυζήθρα με την τριμμένη γραβιέρα, προσθέτουμε το αυγό και τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά.
  3. Σε λαδωμένο ταψάκι στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και με τα δάχτυλα το πιέζουμε να σταθεί στα τοιχώματα. Απλώνουμε το μισό μίγμα αρνιού επάνω στο φύλλο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό μίγμα τυριών επάνω στο αρνί και συνεχίζουμε εναλλάξ με αρνί και τυριά.
  4. Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο πάνω από τη γέμιση και κλείνουμε καλά τις άκρες. Με το πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου με λάδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  5. Ψήνουμε στους 180° μέχρι να ροδίσει πάνω και κάτω.

Καλή σας όρεξη!

Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr