17 Ιούλιος 2013, 09:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:21

Ανεκτίμητα Ποντιακά κειμήλια στην Ένωση Ποντίων Πιερίας. Βίντεο

  • Ανεκτίμητα Ποντιακά κειμήλια στην Ένωση Ποντίων Πιερίας. Βίντεο

Σημαντικότατο κομμάτι της "Ένωση Ποντίων Πιερίας", ενός ιστορικού συλλόγου, που δημιουργήθηκε  το 1932 από Πόντιους πρώτης γενιάς οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην  περιοχή της Πιερίας μετά την εκδίωξή τους από τις πατρογονικές τους εστίες, είναι η Λαογραφική της Συλλογή.

Ο ανεκτίμητος αυτός θησαυρός εκτέθηκε προσωρινά το 1990, στον 2ο όροφο της πολιτιστικής στέγης της Ένωσης Ποντίων, με ενέργειες του τότε Δ.Σ, του επί 20ετίας προέδρου της, Μενέλαου Τερζόπουλου.

Η έκθεση των κειμηλίων έγινε σε συνεργασία της εφόρουκαι υπεύθυνης της συλλογής λαογραφικού υλικού του συλλόγου, εκλιπούσας Νίκης Αδαμίδου-Αθανασιάδου, με  τον Καθ. κ.Δημήτριο Παντερμαλή και την Επ. Καθ. κ.Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου.

Αποτελείται από  650 περίπου αντικείμενα  κοινωνικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος (που ολοένα αυξάνονται), τα οποία μετέφεραν οι Πιεριείς  Πόντιοι από  τις  αλησμόνητες πατρίδες.

Το 2010, το Δ.Σ της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, με απώτερο στόχο τη δημιουργία οργανωμένου Λαογραφικού Μουσείου, που θα εξασφαλίσει την προστασία από τις φθορές, την επιστημονική ανάδειξη και προβολή  των κειμηλίων, ανέθεσε ομόφωνα την επιμέλεια της λαογραφικής συλλογής και την επιστημονική ευθύνη ενόψει της προγραμματισμένης επανέκθεσής της σε ανακαινισμένο μουσειακό χώρο, στην  Επικ. Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Λαογραφίας του Α.Π.Θ κ.Ελεωνόρα Σκουτέρη- Διδασκάλου.

Η κ.Ε. Σκουτέρη, ύστερα από επιτόπια επισκόπηση του χώρου έκθεσης, προχώρησε σε αξιολόγηση του προσφερόμενου χώρου για την επανέκθεση των κειμηλίων, εκτίμησε λεπτομερειακά την κατάσταση των αντικειμένων και κατέγραψε σε συνεργασία με εξειδικευμένους τεχνικούς, τις φθορές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της έκθεσής τους. 

Σε συνέχεια, καθ΄ υπόδειξη και διεύθυνση της ιδίας, με τις συνεργάτιδές της κ. Θάλεια Ακριβοπούλου, πτυχιούχου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ και Νεφέλης Λιόντου, πτυχιούχου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα Μουσειολογίας από το ίδιο Πανεπιστήμιο, τα εκθέματα ελέγχθηκαν, καταγράφηκαν, φωτογραφήθηκαν και αποθηκεύθηκαν στο χώρο έκθεσής τους.

Επόμενο βήμα προς ολοκλήρωση των εργασιών προετοιμασίας, ήταν η δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου της λαογραφικής συλλογής, που στηρίχθηκε σε υλικό που συγκεντρώθηκε, αλλά και σε παλαιότερες καταγραφές και ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τις εξαίρετες κ. Θ.Ακριβοπούλου και Ν.Λιόντου.

Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών προετοιμασίας που διήρκεσαν  δύο έτη, τα εκθέματα ομαδοποιήθηκαν, αξιολογήθηκε η συντήρησή τους κατά προτεραιότητα φθοράς και άρχισε η συντήρηση των ξύλινων αντικειμένων το 2012, σε συνεργασία με τους έμπειρους συντηρητές Χρύσα Φωτιάδου και Μάριο Περέθ-Καμπρέρο.

Το βάρος του ιερού χρέους του συλλόγου προς τα μέλη και τους φίλους που μας εμπιστεύθηκαν τις μνήμες τους, την ψυχή των προγόνων μας, αποτέλεσαν ισχυρό κίνητρο και  Όραμα για την συντήρηση σε πρώτη φάση των κειμηλίων και κατόπιν την επανέκθεσή τους σε οργανωμένο Λαογραφικό Μουσείο.

Παρά την κακή οικονομική κατάσταση που βιώνουμε, τολμούμε και θέτουμε το καθήκον προς τους προγόνους μας σε προτεραιότητα.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού αδιαφόρησε προκλητικά στις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας, στήριξης και καθοδήγησης μας.

Η προσπάθεια, αποτελεί μονόδρομο!

Αυτήν την πολύτιμη κληρονομιά, που δεν κατάφερε να αφανίσει η βαρβαρότητα των νεότουρκων, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να την καταστρέψει ο Χρόνος.

Η συστράτευση στην προσπάθεια ανακαίνισης και δημιουργίας του Λαογραφικού μας Μουσείου, αποτελεί καθήκον και ιερή υποχρέωση ΟΛΩΝ μας.

Όσοι επιθυμούν να συμβάλλουν οικονομικά σ΄αυτήν την προσπάθεια, μπορούν να στηρίξουν τις 4/ήμερες εκδηλώσεις μας «Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα» στις 26-29 Ιουλίου, στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, όπου και θα διατίθενται κουπόνια στήριξης των 2ευρώ ή μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στα τηλ. 6942296810, 6977325075, 697863661 και στο email: [email protected].

Δείτε τα βίντεο που ακολουθούν παρακάτω: