9 Ιούλιος 2013, 14:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:25

Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ποντιακή Λύρα! Πού και πότε θα γίνει

  • Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ποντιακή Λύρα! Πού και πότε θα γίνει

Το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για την Ποντιακή λύρα, βρίσκεται ήδη προ των πυλών. "Η ποντιακή λύρα είναι βασίλισσα και της φερόμαστε σαν Σταχτοπούτα και αυτό θα αλλάξει", δηλώνει ο πρόεδρος του συνεδρίου κ. Ηλιάδης Γιώργος σε συνέντευξή του στο Pontos-News.Gr! Διαβάστε αναλυτικά πού και πότε θα γίνει.

Ο πολιτισμός, η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του Ποντιακού Ελληνισμού είναι τα στοιχεία εκείνα που έχουν βαθιές τις ρίζες τους μέσα στον χρόνο και χαρακτηρίζουν την ιστορία και την πολιτισμική του παρουσία μέσα στην κοινωνία. Ξεχωριστό κομμάτι και σημείο αναφοράς για τους Έλληνες Ποντιακής καταγωγής αποτελεί, αναμφίβολα, η Ποντιακή λύρα.

Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης θέλοντας να κρατήσει ζωντανή την μουσική παράδοση του Πόντου αλλά κυριότερα να την μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές διοργάνωσε το 2005 το πρώτο παγκόσμιο διαγωνισμό ποντιακής λύρας. Ένας πολύ μεγάλος θεσμός γεννήθηκε τότε. Κατασκευαστές λύρας από όλα τα μέρη της γης κατέφτασαν στην Ελλάδα θέλοντας να διαγωνιστούν και να αναδείξουν το ταλέντο τους. Τον πρώτο διαγωνισμό διαδέχθηκε ο δεύτερος ο οποίος διεξήχθη το 2011 και είχε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή.

Όμως η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης δεν έμεινε εκεί. Θέλοντας να τιμήσει το κυρίαρχο όργανο των Ποντίων πρωτοτυπεί και πάλι διοργανώνοντας το 1ο Παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο με θέμα "η Ποντιακή Λύρα στον 21ο αιώνα", στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2013 στην Αργυρούπολη Αττικής. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες κατασκευαστές καλούνται να "αποκαλύψουν" τα μυστικά της Ποντιακής Λύρας.

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των κατασκευαστών που έχουν δηλώσει, μέχρι στιγμής, την επιθυμία να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο συνέδριο.

Ο πρόεδρος του επιστημονικού συνεδρίου κ. Ηλιάδης Γιώργος σε συνομιλία που είχε με το
Pontos-News.Gr παρομοίασε την Ποντιακή λύρα με την Σταχτοπούτα, που όλοι την εκμεταλλεύονται, αλλά κανείς δεν νοιάζεται ουσιαστικά για αυτήν. Είπε χαρακτηριστικά πως "η λύρα είναι βασίλισσα και εμείς της φερόμαστε χειρότερα και από την Σταχτοπούτα". Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης θέλοντας να αλλάξει αυτή την πορεία της λύρας και να την κάνει παγκοσμίως γνωστή, αλλά και να αναδείξει την πραγματική αξία της, διοργανώνει το 1ο Παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο για την Ποντιακή λύρα!

Ακολουθεί το δελτίο της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης:

Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης με την 21/2013 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., αποφάσισε:
Την πραγματοποίηση του Α' Παγκοσμίου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: "Η Ποντιακή Λύρα στο 21ο αιώνα" που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2013 στο Συνεδριακό Κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης" του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

1. Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής κος Ηλίας Ιορδανίδης

2. Πρόεδρος του Συνεδρίου κος Γεώργιος Ηλιάδης

3. Καλούνται κατασκευαστές Ποντιακής Λύρας , ιστορικοί, μουσικολόγοι, εθνογράφοι και όσοι έχουν την διάθεση και δυνατότητα να παρουσιάσουν ομιλία για την Ποντιακή Λύρα.

4. Οι ομιλητές να είναι διάρκειας 20 λεπτών (μπορεί να χρησιμοποιηθεί
video)

5. Παρακαλούμε τα θέματα των ομιλιών να αποσταλούν στην Οργανωτική Επιτροπή μέχρι την 1η Αυγούστου 2013. Τα κείμενα των ομιλιών να αποσταλούν στην Οργανωτική Επιτροπή έως 15 Σεπτεμβρίου 2013.

6. Όλες οι ομιλίες που θα παρουσιαστούν στο Συνέδριο, θα εκδοθούν σε μια ειδική έκδοση.

Χορηγός επικοινωνίας: Pontos-News.Gr