1 Ιούνιος 2013, 09:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Οκτώβριος 2014, 12:44

Ο αφανισμός των Ποντίων μέσα από Γερμανικά έγγραφα

  • «Η γενοκτονία των Χριστιανών της Μικράς Ασίας»

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις Γερμανών και Αυστριακών διπλωματών, στον μεθοδευμένο αφανισμό των Ποντίων από τους Νεότουρκους κι αυτό φαίνεται μέσα από επίσημα έγγραφα που έστελναν στις κυβερνήσεις τους.

Μη συμφωνώντας με την πολιτική της εθνοκάθαρσης που εφάρμοζε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας τους, προσπάθησαν με αλλεπάλληλες ενέργειες προς την πολιτική τους ηγεσία να διαχωρίσουν τουλάχιστον τη θέση και τις ευθύνες τους από τα γενοκτονικά μέτρα των Νεοτούρκων, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια κατακραυγή για το αρμενικό ολοκαύτωμα.

Συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου 1916 ο Γερμανός πρόξενος της Αμισού Kuckhoff, επισήμανε στο υπουργείο Εσωτερικών, στο Βερολίνο:

"Από αξιόπιστες πηγές ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός της Σινώπης και της παραλιακής περιοχής της επαρχίας Κασταμονής έχει εξοριστεί. Εξορία και εξολόθρευση είναι στα τουρκικά η ίδια έννοια, γιατί όποιος δε δολοφονείται πεθαίνει ως επί το πλείστον από τις αρρώστιες και την πείνα".

Τα νέα μέτρα που εφάρμοζαν οι Νεότουρκοι σε πρώτη φάση εναντίον του αντρικού πληθυσμού γνωρίζοντας ότι η εξόντωσή του θα διευκόλυνε την υλοποίηση των σχεδίων τους, θορύβησαν και τον Αυστριακό υποπρόξενο Αμισού Kwiatkowski.

Ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας Βurian για τις πρόσφατες αποφάσεις του μουτεσαρίφη Αμισού Ραφέτ μπέη:

"Στις 26 Νοεμβρίου μου είπε ο Ραφέτ μπέης:

Τελικά με τους Έλληνες πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όπως και με τους Αρμενίους...

Στις 28 Νοεμβρίου 1916 μου είπε ο Ραφέτ μπέης:

Πρέπει τώρα να τελειώσουμε με τους Έλληνες. Έστειλα σήμερα στα περίχωρα τάγματα για να σκοτώσουν κάθε Έλληνα που συναντούν στο δρόμο. Φοβάμαι την απέλαση ή την εξορία του συνολικού ελληνικού πληθυσμού και την επανάληψη των περσινών παραδειγμάτων".

Από το βιβλίο Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου του Κωνσταντίνου Φωτιάδη - Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr