20 Μάιος 2013, 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:38

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων στην Ξάνθη

  • Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων στην Ξάνθη

Για μια ακόμα χρονιά ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης πραγματοποίησε τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα αθώα θύματα μιας απάνθρωπης Γενοκτονίας που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1914-1922 στα χώματα του μαρτυρικού Πόντου. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 με την διανομή φυλλαδίων για την ενημέρωση του κοινού της πόλης μας, από παιδιά του Συλλόγου μας. Στην συνέχεια, στο μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτης μας παρουσία αρχών, εκπροσώπων συλλόγων και συμπολιτών μας, στην μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας που τόσο άδικα και με βίαιο τρόπο έχασαν την ζωή τους.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ρωμανίδης, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, τόνισε μεταξύ των άλλων:

«.. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αυταπόδεικτη ιστορική αλήθεια. Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει ή να ξαναγράψει την ιστορία. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις φωνές των νεκρών. Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα στη μνήμη.

Η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών αποφαίνεται:

"Είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών των Γενοκτονιών ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας μεταξύ 1914 και 1923 αποτέλεσε γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Ελλήνων της Ανατολίας"

Η 19 Μαΐου μας δίνει ακόμα μια αφορμή να μάθουμε, να ανασύρουμε μνήμες, να  αναβιώσουμε θύμησες, να αναλογιστούμε και να υμνήσουμε, να υποσχεθούμε πως θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί, μια γροθιά, τον κοινό αγώνα για την επιβίωση της ιστορικής μνήμης

Σήμερα το ποντιακό στοιχείο δεν ζητιανεύει, δεν εκλιπαρεί, αλλά απαιτεί αυτό που δικαιούται. Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

90 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον μεγάλο ξεριζωμό.

«…οι γενιές που είναι  θαμμένες στα πολυχιλιόχρονα χώματα

παραμένουν φρουροί της μνήμης και απαιτούν δικαίωση».

Κι γι΄ αυτή θα αγωνισθούμε ως το τέλος

«Καταραμένος να παραμείνω στην αδιάστατη αιωνιότητα

Αν ξεχάσω.....

Το περήφανο βλέμμα του αδούλωτου Πόντιου

Την λαλιά που φιμώθηκε και ξαναζωντάνεψε στην εξορία

Τις ρίζες που αρνούνται να πεθάνουν.»

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία και έδωσαν αίμα, μεταξύ των άλλων, οι:

- Τριανταφυλλίδου Μαρία,

- Γιαναρίδου Κωνσταντίνα

- Καραγιαννίδου Γρηγορία

- Ρωμανίδου Παρασκευή,

- Παπαδόπουλος Γιώργος,

- Κομνηνός Θεμιστοκλής

- Κομνηνός Γιώργος του Θεμιστοκλή

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, στον Ι, Ν, της Του Θεού Σοφίας ψάλθηκε μνημόσυνο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και δεξίωση στην Λέσχη του Συλλόγου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας αντιπροσωπεία του Συλλόγου παραβρέθηκε στην μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη και στην πορεία που πραγματοποιήθηκε, προς το Τουρκικό Προξενείο, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε)

Ενώνουμε την φωνή μας στις φωνές εκατοντάδων συλλόγων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, υψώνουμε κραυγή απαίτησης μαζί με τα εκατομμύρια των Ελλήνων της Διασποράς και απαιτούμε η Κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε από τις νεοτουρκικές και Κεμαλικές κυβερνήσεις και να απαλλαγεί από το βάρος της ευθύνης της.

Στην ευρωπαϊκή πορεία του ο λαός της Τουρκίας δεν μπορεί να φέρει στους ώμους του το βάρος ενός στίγματος που είναι ντροπή για την ανθρωπότητα.

Τα αθώα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού απαιτούν την ηθική δικαίωση τους.

Ευχαριστούμε τον Σεβασμιότατο, τις αρχές και τους συμπολίτες μας για την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μας.

Ευχαριστούμε τις κυρίες και την νεολαία του Συλλόγου μας που πάντοτε είναι μπροστάρηδες στις προσπάθειες μας.

Αιώνια η μνήμη των 353 000 θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου

Gallery