20 Μάιος 2013, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2020, 20:37

Η Τουρκία καταδικάζει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την Αυστραλία

Έντονα αντέδρασε η Τουρκία στην πρόσφατη απόφαση της Βουλής της Νέας Νότιας Ουαλίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, με σχετικό ψήφισμα. Το κοινοβούλιο της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας, είναι το τέταρτο, μετά το ελληνικό, το κυπριακό και το κοινοβούλιο της νότιας Αυστραλίας, που αναγνωρίζει την γενοκτονία των Ποντίων, της οποίας η επέτειος μνήμης είναι η καθιερωμένη 19η Μαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Weekend Australian το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το ψήφισμα της Βουλής της Νέας Νότιας Ουαλίας και έκανε λόγο για «ομιλίες μίσους που δεν έχουν καμιά σχέση με τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το σχετικό ψήφισμα «που είναι γεμάτο ανακρίβειες και υπερβολές υιοθετήθηκε χωρίς κανένα έλεγχο», ενώ υπογραμμίζεται ότι «τέτοιες ενέργειες πλήττουν τις θερμές σχέσεις Αυστραλίας και Τουρκίας».

Εξάλλου, η πρόξενος της Τουρκίας στην Αυστραλία, Γκουλσερέν Σελίκ, έγραψε στο κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας επιστολή στην οποία τονίζεται πως «η Αυστραλία δεν έχει να κερδίσει τίποτα διατηρώντας ζωντανά αμφιλεγόμενα ιστορικά γεγονότα και μεταφέροντάς τα σε μέρη που δεν έχουν καμιά θέση».

Στο μεταξύ, ο Ποντιακός Ελληνισμός της Αυστραλίας τίμησε το περασμένο σαββατοκύριακο τη μνήμη των προγόνων του, που σφαγιάστηκαν από τους νεότουρκους  την περίοδο 1914 – 1923.

Πηγή: enet.gr