19 Μάιος 2013, 17:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2020, 20:39

Η διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων δεν σταματά!

Η διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων δεν σταματά, αυτό τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χανίων "Παναγία Σουμελά" σε ανακοίνωση της για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Την περίοδο 1916-1923, Ζήσαμε την δεύτερη μεγάλη γενοκτονία, του προηγούμενου αιώνα. Την Ποντιακή Γενοκτονία. Πρώτη ήταν η Αρμενική.

Το κεμαλικό κίνημα, που θέλουν να το λένε απελευθερωτικό, διέπραξε διωγμούς, σφαγές, εκτοπίσεις, εθνοκτονία και αναγκαστική εκδίωξη, κατά των Ποντίων.

Κανένα απελευθερωτικό κίνημα, δεν εφαρμόζει πολιτικές γενοκτονίας, σε βάρος άλλων λαών, ούτε κάνει λαούς χωρίς πατρίδα.

Πριν από 97 χρόνια, η ιδιοτέλεια, οι λάθος αποφάσεις και ο φασίζων εθνικισμός κάποιων, μας οδήγησαν στο να χάσουμε, ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία . 

353.000 οι Πόντιοι νεκροί. Ανάμεσά τους, πολλές γυναίκες και παιδιά. Ένας εφιάλτης.

Χρόνια εμείς οι Πόντιοι, αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας, από την Τουρκία.

Κάθε λαός, έχει δικαίωμα να απαιτεί, με  επιμονή, την επίσημη αναγνώριση των εγκλημάτων και αδικιών, που διαπράχτηκαν εναντίον του. Η απαίτηση αυτή μάλιστα, θα γίνεται περισσότερο επίμονη, όσο το Τουρκικό κράτος,  θα εξακολουθεί να αρνείται τις ευθύνες, για τα εγκλήματα που διέπραξε εις βάρος μας.

Εύχομαι, να μην ξαναζήσει κανείς αυτόν τον εφιάλτη. Διότι, ότι λόγια  κι αν πούμε, όσο κι αν λυπούμαστε εκ των υστέρων, ένα μεγάλο κομμάτι της πατρίδας μας έχει χαθεί.

Δεν πιστεύουμε στο "οφθαλμόν αντί οφθαλμού", γιατί στο τέλος θα μείνουμε όλοι τυφλοί. Όμως, σας φωνάζουμε με δυνατή φωνή, ότι δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε, την αναγνώριση της "Ποντιακής Γενοκτονίας".

Οι Πόντιοι, δεν είμαστε αρκούδες, να πηγαίνουμε από γάμο σε πανηγύρι και να χορεύουμε. Στηρίζουμε τον πολιτισμό μας, με πάθος και ήθος και προχωράμε.

Ο Πόντος ποντίζεται αλλά δεν καταποντίζεται.

Αυτά τα λίγα γράφω, κερί νοσταλγίας, Θυμίαμα στις ψυχές τους, ποτέ να μην ξεχαστούν.

"Θυμίαμαν’ ς σα ψ’χία τουν, ποτές μή ανασπάλκουν"    

Σιμέλα Καραβάνου
Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χανίων "Παναγία Σουμελά"

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr