18 Μάιος 2013, 12:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2020, 20:32

Η Γενοκτονία των Ποντίων συγκινεί τις ψυχές μας

Δήλωση Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων - Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Γενοκτονία των Ποντίων συγκινεί τις ψυχές μας.

Ακολουθεί η δήλωση του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου. Ενός τμήματος του Ελληνισμού που παρά τις φοβερές κακουχίες, τις βιαιότητες, τον ξεριζωμό που υπέστη, κράτησε βαθιά στην ψυχή του το πάθος για την ελευθερία, την πίστη και την πατρίδα.

Ο ποντιακός Ελληνισμός, με την ένδοξη ιστορία του, μας γεμίζει αισθήματα τιμής και περηφάνιας. Το δράμα και το μεγαλείο του συγκινούν την ψυχή μας, καθοδηγούν τη σκέψη μας και φωτίζουν τα οράματά μας. Μας εμπνέουν στην πορεία μας και μας εμψυχώνουν στις αντιξοότητες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αποδεικνύουν την ακατάβλητη δύναμη, την αντοχή και τη ζωτικότητα του έθνους μας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλουμε σήμερα να πραγματώσουμε με την ενότητα όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού, την αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, τη συλλογική θέληση για δημιουργία και προκοπή. Η ενότητα σε αυτόν τον αγώνα, που αποτελεί και τη βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του, αποτελεί τη δικαίωση των θυσιών των προγόνων μας αλλά και την ελπίδα για το μέλλον των παιδιών μας.

Ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι, διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, αξιώνουμε από τη διεθνή κοινότητα και τους γείτονές μας το σεβασμό της ιστορίας μας και την αναγνώριση των αδιαμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων».
 
Η Βουλή των Ελλήνων έχοντας ανακηρύξει από το 1994, με ομόφωνη απόφασή της, τη 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, θα τιμήσει φέτος τη μνήμη των θυμάτων τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013, πριν από τη συζήτηση των Επίκαιρων Ερωτήσεων.

Δελτίο Τύπου της Βουλής των Ελλήνων.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr