Τα ποντιακά περεσκία είναι τα πιροσκί που θα φτιάξουμε γεμιστά με φασόλια.
ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση
- 500 γρ. φασόλια της αρεσκείας σας (εμείς τα φτιάξαμε με μπαρμπούνια)
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- λίγη ζάχαρη
- πιπέρι μαύρο ή κόκκινο
Για τα περεσκία
- 1 κύβο μαγιά φρέσκια ή ένα φακελάκι ξηρή
- 1 κ.γ. αλάτι
- 500 γρ αλεύρι
- 1 φλ., περίπου, χλιαρό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη γέμιση
- Βάζουμε τα φασόλια σε νερό από το βράδυ. Την άλλη μέρα τα βράζουμε και χύνουμε το πρώτο νερό. Βάζουμε ζεστό νερό σε κατσαρόλα και βράζουμε τα φασόλια.
- Σε τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα φασόλια αφού τα κάνουμε πουρέ.
Για τα περεσκία
- Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και την ρίχνουμε στο αλεύρι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
- Φτιάχνουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε μια ώρα περίπου να φουσκώσει.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη που έχει ήδη φουσκώσει και ανοίγουμε μακρόστενες πιτούλες 5-6 εκατοστών περίπου (με το τηγάνισμα θα φουσκώσουν). Βάζουμε λίγη από τη γέμιση την κλείνουμε και την πατάμε λίγο με το χέρι.
- Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.
Καλή σας όρεξη!
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνταγής χωρίς την τοποθέτηση ενεργού link.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr