13 Μάρτιος 2013, 11:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:57

Μήνυμα τιμής και ήθους από την Ποντιακή Νεολαία Ευρώπης

  • Μήνυμα τιμής και ήθους από την Ποντιακή Νεολαία Ευρώπης

Στις 9 και 10 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε η 19η συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη. Η Ποντιακή Νεολαία Ευρώπης στέλνει μήνυμα τιμής και ήθους σε όλα τα Σωματεία Ποντίων όπου αυτά και αν βρίσκονται. Ακολουθεί το ομόφωνο ψήφισμα της 19ης Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη.

Στη Φραγκφούρτη, την 9η Μαρτίου 2013, οι συγκεντρωμένοι Πόντιοι, νεολαίοι και εκπρόσωποι των συλλόγων στα πλαίσια της 19η συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη.

Όλοι οι συγκεντρωθέντες, εκφράζουμε την αποδοκιμασία και έντονη δυσαρέσκειά μας για όσα συμβαίνουν την ημέρα της 19ης Μαΐου, σε πόλεις της Γερμανίας που χαρακτηρίζονται από έντονη παρουσία ελληνικού στοιχείου. Όπως είναι γνωστό η 19η Μαϊου έχει ανακηρυχθεί από την ελληνική Βουλή ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Θεωρούμε ότι μια Ημέρα Μνήμης, στη σημερινή εποχή της λήθης πρέπει να αποτελεί αφορμή όχι μόνο για να θυμόμαστε αλλά και να τιμούμε τους προγόνους μας και σε κάθε περίπτωση να διεκδικούμε ενωμένοι την αναγνώριση των πολιτικών εγκλημάτων έστω και αν αυτά αφορούν το παρελθόν.

Εδώ, μακριά από την πατρίδα Ελλάδα και ακόμα πιο μακριά από την πατρίδα μας τον Πόντο, εκφράζουμε με κάθε μέσο και συμβολισμό την ενιαία κι αδιαίρετη ταυτότητά μας που δεν περιορίζεται ούτε από την έννοια του χώρου και φυσικά ούτε του χρόνου.

Ειδικότερα υποστηρίζουμε ότι εορταστικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις, προσβάλλουν τη μνήμη των παππούδων μας, που θυσιάστηκαν στο «βωμό» του κεμαλικού εθνικισμού. Αναφερόμαστε στις εορταστικές εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί για τη συγκεκριμένη μέρα, με τη συμμετοχή λαϊκών καλλιτεχνών από την Ελλάδα. Πρακτικές αυτού του τύπου, αμαυρώνουν τις εκδηλώσεις μνήμης που με σεβασμό διοργανώνονται από τα ποντιακά σωματεία, μειώνοντας ή και διακωμωδώντας ακόμα τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.

Πίστη μας είναι ότι οι ενέργειες αυτές υποκινούνται από όσους θυσιάζουν τη γνώση και τη μνήμη στο βωμό της προβολής και σε καμία περίπτωση από τους συμπατριώτες μας.

Για όλα τα παραπάνω, δηλώνουμε ότι η τιμή της ημέρας αυτής δεν είναι δυνατό να θυσιάζεται στις πολιτικές σκοπιμότητες ή άλλες επιδιώξεις ορισμένων και καλούμε τους συμπατριώτες μας να συμμετάσχουν μαζί μας σε κάθε εκδήλωση μνήμης καθώς και στις ενέργειες ενημέρωσης και διεκδίκησης της αναγνώρισης του εγκλήματος της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Έχουμε βαθιά εμπιστοσύνη και πίστη στους δεσμούς που συνδέουν όλους τους Έλληνες και χάρη σ’ αυτούς κατάφεραν να αντισταθούν σε κάθε απόπειρα εκρίζωσης της μνήμης.

Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Νεολαίας στην Ευρώπη