6 Ιανουάριος 2013, 11:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:20

Τι λένε τα μερομήνια για τον Ιανουάριο;

  • Ο καιρός σήμερα. Τελικά τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα;

Τι λένε τα μερομήνια για τον Ιανουάριο; Προβλέπουν δύσκολο και κρύο μήνα με χιόνια μέχρι και τη θάλασσα!

Μετά την σχεδόν απόλυτη επιτυχία - αποτύπωση του καιρικού Δεκεμβρίου, για να δούμε τι... ψάρια θα πιάσουν και το Γενάρη. Ο παραδοσιακός τρόπος εκτίμησης του καιρού για όλο το χρόνο, έχει βάση τα Νέα Στύρα και ο παρατηρητής των μερομηνιών ήταν ο Δημήτρης Τσούλης, ο οποίος και διατηρεί το έθιμο αυτό στις μέρες μας. Πάντως δείτε ότι αρχίζουν και πάλι σε αρκετά πετυχημένο πεδίο!

"Ο Ιανουάριος ξεκινά με τον ίδιο χειμωνιάτικο καιρό που τελείωσε ο Δεκέμβριος. Πολλές εναλλαγές αναμένονται τις αμέσως επόμενες μέρες, με συχνές βροχές και καταιγίδες, αλλά και ενδιάμεσα διαστήματα με βελτίωση. Πιο έντονα φαινόμενα θα έχουμε από τις 5 του μήνα μέχρι και τις 9, με θυελλώδεις ανέμους και δύο πιθανές καταστάσεις. Η πρώτη πιθανότητα μιλάει για χιόνια αυτό το διάστημα ως και τα πεδινά, αν υπερισχύσει το βόρειο ρεύμα στη περιοχή, ενώ η δεύτερη πιθανότητα μιλάει για έντονες βροχοπτώσεις. Βελτίωση εν συνεχεία του καιρού και μέχρι τις 13 του μήνα δεν φαίνεται κάτι αξιόλογο.

Για το διάστημα που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες 14-21/1 δεν έχει γίνει παρατήρηση, αλλά κάποια σημάδια που εντοπίστηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς, δείχνουν νέα σοβαρή κακοκαιρία. Είναι πάντως διάστημα με ερωτηματικά...

Από τις 23 του μήνα, αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού στη περιοχή, με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και διαδοχικές κακοκαιρίες. Κορύφωση των φαινομένων θα έχουμε το διάστημα από 27-31/1, με τα χιόνια να φθάνουν και σε πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές, έχοντας μάλιστα μεγάλη διάρκεια και ένταση".

Κώστας Αλεξανδρής
Ερασιτέχνης μετεωρολόγος - Καιρικός ερευνητής

Pontos-News.Gr