22 Νοέμβριος 2012, 12:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:36

Ξεσήκωσε ο Πυρρίχιος την τελετή του Παγκράτιου πρωταθλήματος

  • Ξεσήκωσε ο Πυρρίχιος την τελετή του Παγκράτιου πρωταθλήματος

Με μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης, που "πάντρεψε" την αρχαία Ελλάδα η οποία γέννησε το Παγκράτιο, με την σύγχρονη που αποδεικνύει ότι σε τέτοιες δύσκολες εποχές μπορεί να διοργανώσει κορυφαία αθλητικά γεγονότα, πραγματοποιήθηκε στο κλειστό του Βλαχιώτη το 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παγκρατίου.

Η τελετή στη διάρκεια της...μύριζε Ελλάδα από την αρχή μέχρι το τέλος, καθώς κατάφερε να συνδυάσει την Αρχαία Ελλάδα με τη σύγχρονη αναδεικνύοντας παράλληλα την αγάπη και την κουλτούρα της χώρας μας για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Οι χώρες που συμμετείχαν έφτασαν τελικά τις 34 και οι 600 αθλητές και αθλήτριες τους άρχισαν να αγωνίζονται σε αναμετρήσεις που...έκοψαν κυριολεκτικά και μεταφορικά την ανάσα.

Κατάμεστο από 1.000 και πλέον θεατές που το κατέκλυσαν ήταν και τις δυο μέρες των αγώνων το κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Ευρώτα και η τελετή άρχισε με την παρέλαση των ομάδων.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας και Ελληνικής Ομοσπονδίας Ανδρέας Μαζαράκης, συγκίνησε με την συναισθηματική ομιλία του κάνοντας αναδρομή στο Παγκράτιο που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα την Σπάρτη. Μάλιστα επεσήμανε ότι είναι πλέον καιρός το Παγκράτιο να ξαναγίνει άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων όπως ήταν στην αρχαιότητα.

Ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης, που μαζί με τους συνεργάτες του, τους δεκάδες εθελοντές, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής σηκώνουν το "βάρος" της διοργάνωσης, τόνισε ότι το Παγκράτιο επιστρέφει στις ρίζες του, στην Λακωνία όπου ξεκίνησε και πρότεινε την διεξαγωγή του Παγκόσμιου πρωταθλήματος κάθε τέσσερα χρόνια στον δήμο Ευρώτα καταχειροκροτούμενος.

Ευχή όλων ήταν το άθλημα που ξεκίνησε και χάνεται στα βάθη της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και στο Θησέα να συμπεριληφθεί στο Ολυμπιακό πρόγραμμα κάτι που δεν συμβαίνει... αφού απαιτείται μεγαλύτερη διάδοσή του και σε άλλες ακόμα χώρες.

Τα χορευτικά συγκροτήματα που πήραν μέρος στην εκδήλωση προσέφεραν ένα απολαυστικό θέαμα στους παρευρισκόμενους. Πρώτος χορός ο Τσακώνικος με χορευτές ντυμένους με τη παραδοσιακή τσακώνικη στολή από το Χορευτικό Όμιλο Σκάλας. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο Πυρρίχιος χορός από την Ένωση Ποντίων Σουρμένων που έκλεψε πραγματικά τις εντυπώσεις.

Μεταξύ άλλων εκπλήξεων που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές, τα χορευτικά που παρουσίασαν χορούς από όλη την Ελλάδα, η 6χρονη σημαιοφόρος των αγώνων που παρέδωσε και την ελληνική σημαία στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη για να κηρύξει την έναρξη των αγώνων, η ομάδα του Νικοκλή που κέρδισε το χειροκρότημα, αλλά και το μήνυμα στο τέλος της εκδήλωσης για την εθελοντική αιμοδοσία, αφού για δύο χρόνια στην Πελοπόννησο θα χτυπά η καρδιά της 6ης Αμφιοκτυονίας εθελοντών αιμοδοτών. Μάλιστα ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο Δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης παρέλαβαν το λάβαρο της αμφικτυονίας.

Ακολούθησαν ήχοι της σύγχρονης Ελλάδας, με ορχήστρα από μπουζούκια και η εκδήλωση έκλεισε με καθαρά ελληνικό γλέντι στον περίβολο του γυμναστηρίου, όπου πρώτοι συμμετείχαν οι ξένοι αθλητές, αθλήτριες, προπονητές και συνοδοί.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την τελετή έναρξης του 5ου Παγκόσμιου Παγκράτιου πρωταθλήματος βλέποντας το βίντεο που ακολουθεί: