8 Νοέμβριος 2012, 20:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:41

Την Κυριακή ο Μαραθώνιος στην Αθήνα

  • Την Κυριακή ο Μαραθώνιος στην Αθήνα

Από τον Φειδιππίδη και τον Σπύρο Λούη στην Ελλάδα του σήμερα. Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται ο 30ος κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν στις 09.00 το πρωί από το Μαραθώνα και θα τερματίσουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Υπολογίζεται πως θα συμμετάσχουν 26.000 δρομείς από 86 χώρες

O Μαραθώνιος δρόμος είναι αγώνας αντοχής και οι αθλητές καλύπτουν μια απόσταση 42,195 χιλιομέτρων.

Περιλαμβάνεται στα Ολυμπιακά αθλήματα και ονομάστηκε έτσι προς τιμή του στρατιώτη Φειδιππίδη, που διένυσε την απόσταση μεταξύ Μαραθώνα και Αθήνας, για να μεταφέρει  τα νέα για την έκβαση της μάχης, που δόθηκε μεταξύ Ελλήνων και Περσών, στις 17 Σεπτεμβρίου του 490 πχ.

Τη νικητήρια είδηση ανήγγειλε με την ιστορική φράση «χαρείται νενικήκαμεν».

Ο Πρώτος επίσημος Ολυμπιακός Μαραθώνιος έγινε την Παρασκευή 29 Μαρτίου του 1896 την 5η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αφετηρία ήταν ο Τύμβος του Μαραθώνα και ακολουθώντας την πιθανότερη και ασφαλέστερη κατά τους ιστορικούς διαδρομή, δηλαδή Βρανά - Εκάλη - Κηφισιά - Ψυχικό - Αθήνα (λεωφόρο Κηφισίας) - Ηρώδου Αττικού, τερμάτισε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που ήταν κατάμεστο από κόσμο.

Μεταξύ των μαραθωνοδρόμων ήταν και ο Σπύρος Λούης, ο οποίος τερμάτισε πρώτος και τον υποδέχθηκε τιμητικά στο Στάδιο, ο διάδοχος Κωνσταντίνος.

Η είσοδος του Λούη στο Στάδιο, ξεσήκωσε όλους τους θεατές, που όρθιοι παραληρούσαν και ζητωκραύγαζαν ρυθμικά το επίθετό του. Ο χρόνος που χρειάστηκε για να διανύσει την απόσταση ήταν 2 ώρες, 58΄ και 50΄΄, ενώ δεύτερος μπήκε στο Στάδιο, μετά επτά λεπτά, ο Χαρίλαος Βασιλάκος τερματίζοντας σε χρόνο 3 ώρες, 06΄ και 30

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896, έζησαν εκείνη την ημέρα την σπουδαιότερη στιγμή τους. Ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, απευθυνόμενος στο Σπύρο Λούη του είπε «Σήμερα έγραψες ιστορία».

Ο σύγχρονος Μαραθώνιος, συγκεντρώνει χιλιάδες δρομείς απ' όλο τον κόσμο. Την Κυριακή όλοι πρέπει να δώσουμε το "παρών" για να στηρίξουμε την προσπάθειά τους και να τους ανταμείψουμε με το θερμό μας χειροκρότημα.

Να είμαστε όλοι εκεί!