pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σιάτιστα: Τα άλογα της Παναγιάς

15/08/2014 - 12:20μμ
Σιάτιστα: Τα άλογα της Παναγιάς
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η θαυματουργή εικόνα και το έθιμο που χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σηματοδοτούν ένα από τα πιο δημοφιλή προσκυνήματα στη Μακεδονία. 

Ο ήχος από τις οπλές που χτυπάνε στην άσφαλτο αναμειγνύεται με τον ήχο από τις καμπάνες που χτυπάνε στην Παναγία Μικροκάστρου. Οι καβαλάρηδες με τα χαρακτηριστικά τους μαντήλια, τις γυαλισμένες μπότες και τα στολισμένα άλογα διανύουν τα τελευταία μέτρα από τα 12 χιλιόμετρα που χωρίζουν το Μοναστήρι από την Σιάτιστα.

Και φέτος είναι πιστοί στο ραντεβού τους μαζί Της: εύχονται «Καλή Παναγιά»  και συμμετέχουν στην περιφορά της ιερής εικόνας. Μετά την λιτανεία θα κάνουν άλλη μια στάση στον Προφήτη Ηλία για το μικρό γλέντι που έχει στηθεί εκεί και από εκεί θα κατευθυνθούν στη Σιάτιστα για να γιορτάσουν την Παναγία με χάλκινα, χορό και γλέντι. 

Την εποχή του αυτοκινήτου τα άλογα σε αυτή τη γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας εκτρέφονται μόνο για Εκείνη σε ένα έθιμο που χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Λέγεται ότι την εποχή που στη περιοχή διαφέντευε ο Τούρκος ο Δεκαπενταύγουστος και το προσκύνημα στο Μικρόκαστρο ήταν η μοναδική ευκαιρία για τους υπόδουλους Έλληνες να ζήσουν μια ημέρα ελευθερίας ανεβαίνοντας στα άλογα τους. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το έθιμο ξεκίνησε από μια επαναστατική ανάγκη: την ημέρα της Παναγίας, την οποία τιμούσαν και οι Τούρκοι, η διαδρομή πάνω στα άλογα ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να καταστρωθούν τα σχέδια για την επανάσταση.  

 
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας φιλοξενείται στο τέμπλο του καθολικού 

Οι Σιατιστινοί αλλά και γενικά οι Μακεδόνες αγαπούν πολύ την Παναγία στο Μικρόκαστρο. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή θα πληρώσει τους δασκάλους για να διατηρήσουν τη γλώσσα στα γύρω χωριά και θα αποτελέσει τον τόπο καταφυγής των διωκόμενων και των φτωχών. Σήμερα καταλαβαίνεις πόσο την αγαπούν φτάνοντας έξω από την πύλη οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας. Είναι δύσκολο να μη παρατηρήσεις τα πούλμαν με τον κόσμο που έρχεται να προσευχηθεί και να αφήσει ένα τάμα στη θαυματουργή εικόνα.«Τι ζητούν από την Παναγία;», ρωτάμε μια από τις 20 μοναχές που βρίσκονται στη Μονή. Και παίρνουμε την απάντηση: υγεία και τεκνογονία. 

 
Άποψη από την εσωτερική αυλή της Μονής

Η φρουριακή μορφή της Μονής επιβάλλεται στον επισκέπτη από την αρχή. Το καθολικό με το φως που μπαίνει από τον τρούλο αναλαμβάνει να σε φέρει σε επαφή με το Θείο. Αν κάποιος δεν έχει ξαναμπεί σε εκκλησία της περιοχής μένει να παρατηρεί το διαφορετικό τους στυλ. Είναι βασιλικές ογκώδεις, θολοσκεπείς, μονόχωροι ναοί και συνήθως διασώζουν την εργασία των καλύτερων μαστόρων της εποχής τους.


Το καθολικό είναι κατάγραφο από βυζαντινής τέχνης τοιχογραφίες 

Στο Μικρόκαστρο οι αγιογραφίες του 1797 έγιναν από Ηπειρώτες ζωγράφους από το Καπέσοβο. Ο λόγος, όμως, που οι πιστοί έρχονται μέχρι εδώ είναι η εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας που ιστορήθηκε γύρω στον 13ο αιώνα. Σε περιπτώσεις ανομβρίας ή επιδημίας η εικόνα έβγαινε από το Μοναστήρι και πήγαινε στα γύρω χωριά. Το αντίγραφο της, ακόμα και σήμερα, μεταφέρεται με τα πόδια στη Σιάτιστα δυο φορές το χρόνο και μπαίνει σε όλα τα σπίτια. Μάλιστα, θεωρείται ιδιαίτερη τιμή να διανυκτερεύσει η εικόνα στο σπίτι του Σιατιστινού. 

Για το pontos-news.gr Γεωργία Βορύλλα (φωτογραφίες: Κώστας Κατσίγιαννης – κεντρική φωτογραφία: Δημήτρης Στραβός, Χρήστος Μπλέτσος)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από δρόμο του Πειραιά κατά την διάρκεια βροχόπτωσης (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Προς τα πού κινείται σήμερα η κακοκαιρία – Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί νοτιάδες

10/11/2025 - 8:07πμ
Αστυνομικοί και δημοσιογράφοι έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Βορίζια: Προφυλακίστηκαν τα τρία αδέλφια για το μακελειό

9/11/2025 - 9:01μμ
Πλημμυρισμένα ρέματα στους Μολάους Λακωνίας (φωτ.: facebook/Mike Karounis/George Kanellopoulos)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαίλαπα καταιγίδων πλημμύρισε Κέρκυρα και Λακωνία – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία

9/11/2025 - 8:30μμ
Οι χορευτές του Χαμασκαΐν γύρω από το μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Νέα Σμύρνη (φωτ.: facebook/Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος - Armenian National Committee of Greece)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι χορευτές του Χαμασκαΐν στο μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Νέα Σμύρνη

9/11/2025 - 8:02μμ
Ο μητροπολίτης Φιλόθεος μιλά για τον Χρυσόστομο Σταμούλη στη διάρκεια του αφιερώματος (φωτ.: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσόστομος Σταμούλης: «Ο μεγαλύτερος αναρχικός της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια»

9/11/2025 - 7:00μμ
Ένας από τους συλληφθέντες ιερείς σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιερείς διακινούσαν ναρκωτικά και μετανάστες – Συλλήψεις σε Αττική και Ρόδο

9/11/2025 - 5:51μμ
Συρμοί στο μετρό της Θεσσαλονίκης (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εκτός λειτουργίας από τη Δευτέρα και για έναν μήνα

9/11/2025 - 12:13μμ
Αστυνομικές δυνάμεις έξω από το σπίτι του θύματος, στις 10/10/25 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Δύο συλλήψεις για την άγρια δολοφονία του Ουκρανού στον Άγιο Παντελεήμονα

9/11/2025 - 9:22πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Σε …κλοιό δρομέων η Αθήνα – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το μεγάλο δρομικό γεγονός

9/11/2025 - 8:32πμ
(Φωτ.: Martina Stokow / publicdomainpictures.net)
ΕΛΛΑΔΑ

Συννεφιασμένη και βροχερή Κυριακή – Πού αναμένονται ισχυρές καταιγίδες

9/11/2025 - 8:07πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από δρόμο του Πειραιά κατά την διάρκεια βροχόπτωσης (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Προς τα πού κινείται σήμερα η κακοκαιρία – Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί νοτιάδες

11 λεπτά πριν
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κύπρος: Ημέρα Μνήμης Κρατητηρίων στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Ο Παναθηναϊκός φρέναρε τον ΠΑΟΚ

9 ώρες πριν
Οι νικητές του Φεστιβάλ με τα βραβεία τους (φωτ.: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους «Η Βασίλισσα του βαμβακιού» της Σουζάνα Μιργκάνι

9 ώρες πριν
Ζωγραφιά της ελληνικής σημαίας από μικρή ομογενή της Αυστραλίας (φωτ.: facebook/Modern Greek Teachers' Association of Victoria)

Αυστραλία: Ισχυρή η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας σε σχέση με ΗΠΑ και Καναδά – Εξαίρεση στο φαινόμενο εξασθένησης των γλωσσών των μειονοτήτων

10 ώρες πριν
Στη φωτογραφία διακρίνονται τα τρακτέρ των Ελληνοκυπρίων και τα οχήματα των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων (φωτ.: wnn.cy)

Κύπρος: Κατοχικές δυνάμεις εμπόδισαν Κύπριους αγρότες να καλλιεργήσουν στην ουδέτερη ζώνη – Δύο περιστατικά σε τέσσερις ημέρες

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign