Στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στη συνεργασία στην ενέργεια και την άμυνα επικεντρώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του, με αναφορές στα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας και των αλιέων, στην αποκατάσταση των ζημιών στην Κρήτη και στις προβλέψεις για την οικονομία.
Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας και ενεργειακός κόμβος στην περιοχή.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στον Κάθετο Διάδρομο, ο οποίος, όπως σημειώνει, δημιουργεί νέες δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη και αξιοποίησης αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Επιδότηση ρεύματος και στήριξη των αλιέων
Στο μέτωπο του ενεργειακού κόστους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην άμεση επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για την ενεργοβόρο βιομηχανία, με εκτιμώμενο όφελος 95 εκατ. ευρώ για την ελληνική παραγωγή.
Παράλληλα, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για ενεργειακές επενδύσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ έως το 2028.
Για τους αλιείς, επισημαίνει τον διπλασιασμό της επιδότησης του πετρελαίου στα 32 λεπτά ανά λίτρο για την περίοδο Απριλίου-Αυγούστου, ενώ αναφέρει ότι εξετάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Κρήτη, υποδομές και επενδύσεις
Στην ανασκόπηση περιλαμβάνεται επίσης η αποκατάσταση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κρατική ενίσχυση για τις πληγείσες κατοικίες φτάνει το 100%. Αναφορά γίνεται και στην αναβάθμιση του συστήματος έκτακτης ανάγκης 112.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέκεται ακόμη στην επένδυση 2 δισ. δολαρίων της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής, στην αναβάθμιση υποδομών υγείας και εκπαίδευσης, καθώς και στο σχεδιασμό για την ανακατασκευή του γηπέδου «Γεώργιος Καραϊσκάκης», μέσω ιδιωτικής επένδυσης 250 εκατ. ευρώ.
Κλείνοντας, επικαλείται τις προβλέψεις του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2027: ανάπτυξη 2% το 2026 και 2,3% το 2027, με ρυθμούς που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσχεδίου, υπερβαίνουν τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

















