Νέα στοιχεία για την πολύχρονη έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη των δύο 42χρονων, οι οποίοι κατηγορούνται για τον εμπρησμό της τράπεζας Marfin στις 5 Μαΐου 2010, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών εργαζομένων, έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η υπόθεση άνοιξε εκ νέου «έπειτα από την αξιοποίηση νέων πληροφοριακών στοιχείων» από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. «Κλειδί» –σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν λίγο μετά τις συλλήψεις– θεωρείται ένα ανώνυμο email.
Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο αγνώστων δραστών και ξεκίνησε η κύρια ανάκριση.
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της έρευνας διαδραμάτισαν το βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό που είχε συλλεχθεί από την αρχική διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και φωτογραφίες που προήλθαν από ψηφιακό πειστήριο το οποίο είχε κατασχεθεί στο πλαίσιο άλλης, άσχετης υπόθεσης, την οποία είχε χειριστεί στο παρελθόν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Παράλληλα, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προχώρησε σε νέα ψηφιακή επεξεργασία του διαθέσιμου υλικού, αξιοποιώντας προηγμένες μεθόδους ανάλυσης και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα πάντα με την ΕΛΑΣ, κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της ποιότητας παλαιών βίντεο, ο ακριβής συγχρονισμός του χρόνου της επίθεσης, καθώς και η συσχέτιση μορφολογικών χαρακτηριστικών και προσωπικών αντικειμένων των υπόπτων με πρόσωπα που καταγράφονται στο οπτικό υλικό.
Με βάση τα στοιχεία αυτά ταυτοποιήθηκαν δύο άνδρες, αμφότεροι ηλικίας 42 ετών, σε βάρος των οποίων εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και συνελήφθησαν. Για την ίδια υπόθεση έχει ταυτοποιηθεί και μία 46χρονη, η οποία επικοινώνησε με τις Αρχές και δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα από τη Βρετανία όπου πλέον κατοικεί μόνιμα. Προανακριτικά δηλώνει αθώα.
Δύο υποομάδες με διακριτούς ρόλους
Η ΕΛΑΣ περιγράφει ότι οι δράστες είχαν οργανωθεί σε δύο υποομάδες με διαφορετικούς ρόλους κατά την επίθεση της 5ης Μαΐου 2010, όταν πραγματοποιούνταν μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των αντιμνημονιακών κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ορισμένα μέλη της ομάδας είχαν αναλάβει τον εκτελεστικό ρόλο, σπάζοντας την τζαμαρία του υποκαταστήματος και ρίχνοντας στο εσωτερικό βόμβα μολότοφ και εύφλεκτο υγρό, που προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιά.
Τα υπόλοιπα μέλη φέρονται να παρείχαν συντονιστική και υποστηρικτική κάλυψη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση.
Τα ευρήματα των ερευνών
Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις κατοικίες των συλληφθέντων σε Άνω Λιόσια και Πλατεία Αμερικής κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και άλλα ψηφιακά μέσα αποθήκευσης, τα οποία θα εξεταστούν στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης.
Παράλληλα, στην κατοχή του ενός από τους δύο συλληφθέντες βρέθηκαν 18,6 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα), για τα οποία σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Οι δύο κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή (ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για την Τρίτη), ενώ η κύρια ανάκριση για την υπόθεση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
















