pontosnews.gr
Τρίτη, 25/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τορόντο: Το 17ο Παμποντιακό Συναπάντημα Νεολαίας ένωσε τη νέα γενιά του απόδημου Ελληνισμού

Περισσότεροι από 200 χορευτές και μουσικοί, νέοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και ξεχωριστές πολιτιστικές δράσεις έδωσαν ζωή σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην ποντιακή παράδοση, τη γλώσσα και την ιστορική μνήμη, με οικοδεσπότη τον Σύλλογο Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»

10/07/2026 - 9:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)

(Φωτ.: Facebook/Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η ποντιακή ψυχή χτύπησε δυνατά στο Τορόντο, εκεί όπου εκατοντάδες νέοι από κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά συναντήθηκαν για να γιορτάσουν την κοινή τους καταγωγή, να τιμήσουν την ιστορία των προγόνων τους και να αποδείξουν ότι ο Πόντος παραμένει ζωντανός στις νεότερες γενιές της διασποράς.

Από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» φιλοξένησε με επιτυχία το 17ο Ετήσιο Παμποντιακό Συναπάντημα Νεολαίας ΗΠΑ-Καναδά, έναν θεσμό που χρόνο με τον χρόνο αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για τον οργανωμένο ποντιακό ελληνισμό της Βόρειας Αμερικής.

Το τριήμερο αποτέλεσε κάτι πολύ περισσότερο από μια πολιτιστική διοργάνωση. Ήταν μια μεγάλη συνάντηση νέων ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες ρίζες, τις ίδιες μνήμες και την ίδια αγάπη για την ποντιακή παράδοση, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στις κοινότητες της διασποράς.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 200 χορευτές και μουσικοί. Οι παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί, η λύρα και το νταούλι κυριάρχησαν σε όλη τη διάρκεια του Συναπαντήματος, ενώ ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα είχε η παρουσίαση των Μωμόγερων, ενός από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα έθιμα του Πόντου, το οποίο ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους και υπενθύμισε τη βαθιά ιστορική συνέχεια του ποντιακού πολιτισμού.

Ξεχωριστή ήταν και η μουσική βραδιά του φεστιβάλ, με επίτιμο προσκεκλημένο τον Αναστάσιο Καζαντζίδη και την ορχήστρα του από την Ελλάδα. Οι παραδοσιακές μελωδίες ένωσαν μικρούς και μεγάλους σε ένα αδιάκοπο γλέντι, αποδεικνύοντας ότι η μουσική εξακολουθεί να αποτελεί το ισχυρότερο μέσο έκφρασης και σύνδεσης των Ποντίων, όπου κι αν βρίσκονται.

Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλάμβανε οργανωτικές συναντήσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια για την ποντιακή διάλεκτο και συζητήσεις αφιερωμένες στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στη συνέχιση των προσπαθειών για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Οι δράσεις αυτές ανέδειξαν τον ουσιαστικό χαρακτήρα του Συναπαντήματος, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στην ψυχαγωγία, αλλά λειτουργεί ως χώρος διαλόγου, εκπαίδευσης και ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης.

Πάνω απ’ όλα, όμως, το Συναπάντημα αποτέλεσε μια ευκαιρία για τη νέα γενιά της ομογένειας να γνωριστεί, να ανταλλάξει εμπειρίες και να δημιουργήσει φιλίες που ξεπερνούν τα γεωγραφικά σύνορα.

Μέσα από τον χορό, τη μουσική, τη γλώσσα και την κοινή ιστορία, οι νέοι απέδειξαν ότι η ποντιακή ταυτότητα εξακολουθεί να αποτελεί ζωντανό στοιχείο της καθημερινότητάς τους.

Η άρτια διοργάνωση από την Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στη διατήρηση και την προβολή του ποντιακού πολιτισμού στον Καναδά. Παράλληλα, ανέδειξε τη δυναμική του Παμποντιακού Συναπαντήματος Νεολαίας ως ενός από τους σημαντικότερους θεσμούς της ποντιακής διασποράς, ο οποίος συνεχίζει να εμπνέει τις νεότερες γενιές και να διαφυλάσσει την ιστορική μνήμη, τις παραδόσεις και τις αξίες του ποντιακού ελληνισμού.

Για όσους βρέθηκαν στο Τορόντο, το τριήμερο ήταν μια ζωντανή απόδειξη ότι ο Πόντος εξακολουθεί να ενώνει ανθρώπους, να γεννά συγκίνηση και να περνά από γενιά σε γενιά, κρατώντας άσβεστη τη φλόγα της παράδοσης και της συλλογικής μνήμης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή.: π. Σάββας Πιζάνιας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Ελληνοαυστραλοί δεύτερης και τρίτης γενιάς έμαθαν να φτιάχνουν κόλλυβα σε ένα ιδιαίτερο Master Class

25/08/2026 - 10:25πμ
Ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Κουρτέσης αποχωρεί έπειτα από 62 χρόνια ιερατικής διακονίας στη Μελβούρνη (πηγή: Νέος Κόσμος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Αποχωρεί μετά από 62 χρόνια ο ιερέας που τέλεσε 4.879 βαπτίσεις και 3.616 γάμους

24/08/2026 - 7:00μμ
(Φωτ.: The Greek Herald/Mary Sinanidis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντιακή Εστία Μελβούρνης: Πενήντα χρόνια κρατά ζωντανή την ποντιακή παράδοση στην ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας

24/08/2026 - 12:39μμ
(Φωτ.: mfa.gr/usa/cvs/epikefalis-chicago)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο ο Μιχάλης Σταμάτης

24/08/2026 - 10:25πμ
(Φωτ.: ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συγκίνηση στη Μελβούρνη: Μια ημέρα μνήμης που ένωσε την ομογένεια στον Άγιο Χαράλαμπο

24/08/2026 - 12:14πμ
(Φωτ.: rusgreek.ru / Άρτεμ Πανφίλοφ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ροστόφ επί του Ντον: Το ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου κοσμεί πλέον εικόνα της Παναγίας Σουμελά

21/08/2026 - 8:23μμ
Οπλίτες για την τήρηση της τάξης μετά τα εκτεταμένα επεισόδια (φωτ.: αρχείο Fahri Çoker / Εκδόσεις Ιδρύματος Ιστορίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σεπτεμβριανά 1955: Το πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης στο επίκεντρο διεθνούς διαδικτυακού σεμιναρίου της EMBCA

21/08/2026 - 7:43μμ
(Φωτ.: filmlinc.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνική παρουσία στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης – Η Ζακλίν Λέντζου επιστρέφει με νέα ταινία

21/08/2026 - 3:20μμ
(Φωτ.: Panaghia of Island Park Greek Orthodox Church/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Λονγκ Άιλαντ: Η Παναγία ένωσε μικρούς και μεγάλους της ελληνικής ομογένειας – To Ελληνικό Φεστιβάλ πολιτισμού και γεύσεων

21/08/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: greekorthodox.org.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αδελαΐδα: Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος σε διήμερη ποιμαντική επίσκεψη στην «πόλη των Εκκλησιών»

21/08/2026 - 11:43πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καπνός από τη φωτιά στη Στεφάνη Βοιωτίας, όπως φαίνεται από τα διόδια Ελευσίνας, στο ρεύμα προς Αθήνα. Τρίτη 25 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Christina Apostolopoulou)

Φωτιά τώρα στη Στεφάνη Βοιωτίας – Από εκεί είχε ξεκινήσει η καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας το 2007

6 λεπτά πριν
Ο Δημήτρης Κόκοτας στην κηδεία του πατέρα του, στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ζωγράφου. Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πέθανε ο Δημήτρης Κόκοτας σε ηλικία 57 ετών

20 λεπτά πριν
Ο Οσμάν Καβαλά παραμένει φυλακισμένος στη Σηλυβρία από τον Οκτώβριο του 2017, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΕΔΔΑ για την απελευθέρωσή του (φωτ.: dpa / Kerem Uzel)

Χαστούκι στην Τουρκία από το ΕΔΔΑ: Απελευθερώστε τον Καβαλά – Άκυρη η ισόβια καταδίκη

45 λεπτά πριν
Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Αρτακηνών-Κυζικηνών στη σκηνή του Πάρκου Κυζικείων (φωτ.: Δήμος Χαλκιδέων)

Κυζίκεια 2026: Η αρτακινή ντοπιολαλιά ζωντάνεψε στη σκηνή – Απόψε θερινό σινεμά στη Νέα Αρτάκη

1 ώρα πριν
Ο Ρόμπερτ Κοτσαριάν, επικεφαλής της Συμμαχίας της Αρμενίας, ψηφίζει για τις βουλευτικές εκλογές σε εκλογικό τμήμα στο Γερεβάν. 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Vahram Baghdasaryan / Photolure)

Αρμενία: Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος Ρόμπερτ Κοτσαριάν – Στο μικροσκόπιο η οικογενειακή περιουσία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»/Facebook)

Από την Καππαδοκία στην Κόνιτσα: Ένα ταξίδι μνήμης με χορούς, πίστη και παράδοση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV