pontosnews.gr
Κυριακή, 18/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σι και Τραμπ αντάλλαξαν μηνύματα, όχι συμφωνίες: Η Ταϊβάν, το Ιράν και η «Παγίδα του Θουκυδίδη» στη σύνοδο του Πεκίνου

Παρά τους θερμούς τόνους και το εντυπωσιακό τελετουργικό, η πολυσυζητημένη συνάντηση ΗΠΑ-Κίνας δεν έφερε ουσιαστικές εξελίξεις στα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα

14/05/2026 - 10:33πμ
Πεζός περνά μπροστά από κατάστημα επισκευής τηλεοράσεων και μεταχειρισμένων ειδών στην Ταϊπέι, ενώ στις οθόνες μεταδίδεται η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ, 14 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Ritchie B. Tongo)

Πεζός περνά μπροστά από κατάστημα επισκευής τηλεοράσεων και μεταχειρισμένων ειδών στην Ταϊπέι, ενώ στις οθόνες μεταδίδεται η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ, 14 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Ritchie B. Tongo)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με βαριά γεωπολιτική ατζέντα αλλά χωρίς απτά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε στο Πεκίνο η πολυαναμενόμενη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις περί «νέας κατεύθυνσης» στις σινοαμερικανικές σχέσεις και τους θερμούς τόνους που επέλεξαν και οι δύο πλευρές μπροστά στις κάμερες, η σύνοδος έδειξε πως οι βαθιές διαφωνίες σε ζητήματα όπως η Ταϊβάν, το εμπόριο, η τεχνολογία και το Ιράν παραμένουν ενεργές.

Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να οικοδομήσουν μια «στρατηγικά σταθερή σχέση» για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο το πιο ηχηρό μήνυμα της ημέρας ήταν η αυστηρή προειδοποίησή του προς την Ουάσινγκτον για το ζήτημα της Ταϊβάν.

«Λάθος χειρισμός της Ταϊβάν μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση»

Ο Κινέζος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Ταϊβάν παραμένει το σημαντικότερο και πιο επικίνδυνο σημείο τριβής στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων.

«Αν ο χειρισμός του ζητήματος είναι κακός, οι δύο χώρες θα αντιπαρατεθούν και θα μπορούσαν ακόμη και να εμπλακούν σε σύγκρουση», προειδοποίησε, σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση.

Η δήλωση θεωρήθηκε σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν τη στρατιωτική στήριξη προς την Ταϊπέι, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Πεκίνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εγκρίνει τον περασμένο Δεκέμβριο εξοπλιστικό πακέτο ύψους 11 δισ. δολαρίων προς την Ταϊβάν, κίνηση που η Κίνα αντιμετωπίζει ως ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της ζητήματα.

Η «Παγίδα του Θουκυδίδη» και ο φόβος σύγκρουσης ΗΠΑ-Κίνας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε και η αναφορά του Σι στην αποκαλούμενη «Παγίδα του Θουκυδίδη», θεωρία που περιγράφει τον κίνδυνο πολέμου ανάμεσα σε μια ανερχόμενη και μια κυρίαρχη δύναμη.

Ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε ότι η Ιστορία και η διεθνής κοινότητα παρακολουθούν για να δουν αν ΗΠΑ και Κίνα μπορούν να αποφύγουν αυτή την παγίδα και να οικοδομήσουν ένα νέο μοντέλο σχέσεων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων.

Η αναφορά παραπέμπει ευθέως στην ανάλυση του αρχαίου Έλληνα ιστορικού για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και χρησιμοποιείται συχνά από την κινεζική ηγεσία για να περιγράψει τον στρατηγικό ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ απέφυγε τις συγκρούσεις

Σε αντίθεση με τον αυστηρό τόνο του Σι, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε δημόσια να υποβαθμίσει τις εντάσεις και να κινηθεί σε σαφώς πιο φιλικό κλίμα.

«Είσαι σπουδαίος ηγέτης. Μερικές φορές δεν αρέσει στους ανθρώπους όταν το λέω, αλλά είναι αλήθεια», είπε απευθυνόμενος στον Κινέζο πρόεδρο, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει πως αποτελεί «τιμή» να είναι φίλος του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί ανοιχτά στις εμπορικές διαμάχες, στη φαιντανύλη ή στις στρατιωτικές εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν, επιλέγοντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Στο τραπέζι εμπόριο και Ιράν

Παρά την απουσία σημαντικών συμφωνιών, οι δύο πλευρές συζήτησαν το ενδεχόμενο νέων εμπορικών διευθετήσεων.

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, εξετάζεται πιθανή κινεζική δέσμευση για αγορές αμερικανικής σόγιας, βοδινού κρέατος και αεροσκαφών, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η δημιουργία κοινού Συμβουλίου Εμπορίου για τη διαχείριση των εμπορικών διαφορών.

Παράλληλα, σημαντικό μέρος των συνομιλιών αφορούσε και τον πόλεμο με το Ιράν, ο οποίος έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές ενέργειας και ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την επιρροή της Κίνας στην Τεχεράνη, καθώς το Πεκίνο αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή ιρανικού πετρελαίου.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Τραμπ εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το πόσο κεντρικό ήταν το ιρανικό ζήτημα στις συνομιλίες, δηλώνοντας πριν από τη συνάντηση ότι «το Ιράν είναι σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο».

Από την τελετή υποδοχής του Τραμπ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στο Πεκίνο. 14 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Maxim Shemetov / POOL)

Η εικόνα της συνόδου στο Πεκίνο ήταν εντυπωσιακή: κόκκινα χαλιά, στρατιωτικές τιμές, τιμητική φρουρά και δεκάδες παιδιά με λουλούδια κατά την υποδοχή του Αμερικανού προέδρου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ακόμη επίσκεψη στο Ναό του Ουρανού και επίσημο κρατικό δείπνο.

Παρά το έντονο διπλωματικό και επικοινωνιακό σκηνικό, η γενική αίσθηση που άφησε η συνάντηση ήταν ότι λειτούργησε περισσότερο ως επίδειξη ισορροπιών και ανταλλαγής πολιτικών μηνυμάτων παρά ως ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης των μεγάλων διαφορών ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αλβανία – Βίαιες συγκρούσεις στα Τίρανα για πέμπτη ημέρα με συλλήψεις και χρήση πλαστικών σφαιρών

17/10/2026 - 11:20μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν, Λεκορνί και Μελόνι καταδικάζουν τη βία μετά τις διαδηλώσεις σε Γαλλία και Ιταλία – Μελανσόν και ιταλική αντιπολίτευση στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

17/10/2026 - 10:54μμ
Ο πάπας Λέων σε κάποια ομιλία του (φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Βατικανού)
ΚΟΣΜΟΣ

Εξιτήριο για τον Πάπα Λέοντα μετά την επέμβαση στον πνεύμονα – Επιστρέφει στο Βατικανό

17/10/2026 - 9:35μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποβιβάζεται από το Marine One στη βάση Άντριους, στο Μέριλαντ, πριν αναχωρήσει με το Air Force One για την Αλαμπάμα, στις 2 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Λευκός Οίκος / Joyce N. Boghosian)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Τέσσερις από τις οκτώ γυναίκες εκτός υπουργικού σχήματος – Και τώρα η Ζακαράια

17/10/2026 - 8:44μμ
«No Meloni Day» στο Τορίνο, Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Χ / Hans Solo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «No Meloni Day» σε 40 πόλεις – Απλώνεται η μαθητική διαμαρτυρία στην Ευρώπη

17/10/2026 - 7:54μμ
Η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα και κανόνια νερού κατά διαδηλωτών κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Μιντί των Βρυξελλών, στις 17 Οκτωβρίου 2026 (πηγή: Χ / @EU_today)
ΚΟΣΜΟΣ

Από τη Γαλλία στο Βέλγιο η οργή για την παιδεία – Συγκρούσεις στις Βρυξέλλες

17/10/2026 - 6:23μμ
Ο Τραμπ δείχνει στον Ζελένσκι τον ανακαινισμένο Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, 17 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ανάσα στη Ρωσία με πάγωμα νέων κυρώσεων – Καταγγελίες για «προδοσία» της Ουκρανίας

17/10/2026 - 5:14μμ
Διαδηλωτές ποζάρουν μπροστά σε φλεγόμενο αυτοκίνητο στο Παρίσι, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες, στις 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πεδίο μάχης οι δρόμοι – Φωτιές, δακρυγόνα και συγκρούσεις σε πολλές πόλεις

17/10/2026 - 4:51μμ
Αστυνομικοί προσάγουν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια φοιτητικής κινητοποίησης στα Τίρανα, στις 15 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Πέμπτη ημέρα κινητοποιήσεων στα Τίρανα – Αποζημιώσεις υπόσχεται ο Ράμα

17/10/2026 - 3:22μμ
Διαδηλωτής απέναντι σε «Αύρα» κατά τη διάρκεια μαθητικής και συνδικαλιστικής  κινητοποίησης στο Παρίσι, για τις συνθήκες στα σχολεία. 13 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η ακρίβεια φέρνει μαθητές και «Κίτρινα Γιλέκα» στον ίδιο δρόμο

17/10/2026 - 2:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: maddie_jade_dancer/Instagram)

Μαντλίν Κωνσταντάκος: Η 17χρονη Ελληνοαυστραλή μπαλαρίνα που άφησε το Σίδνεϊ για να κυνηγήσει το όνειρό της στο Λονδίνο

4 ώρες πριν
Κίτρινη κάρτα σε αγώνα της Super League (φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Ποδόσφαιρο: Κίτρινη κάρτα από… οθόνη – Το πείραμα της Ουρουγουάης

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αλβανία – Βίαιες συγκρούσεις στα Τίρανα για πέμπτη ημέρα με συλλήψεις και χρήση πλαστικών σφαιρών

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Μακρόν, Λεκορνί και Μελόνι καταδικάζουν τη βία μετά τις διαδηλώσεις σε Γαλλία και Ιταλία – Μελανσόν και ιταλική αντιπολίτευση στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

6 ώρες πριν
Σε ταράτσα πολυκατοικίας στην οδό Νέστορος στην Νίκαια, εντοπίστηκε παλιός οπλισμός.Επιχείρηση των ΤΕΕΜ για την παραλαβή τους, Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Νίκαια: Βρέθηκαν δύο χειροβομβίδες, όπλο και περισσότερα από 150 φυσίγγια σε ταράτσα πολυκατοικίας

6 ώρες πριν
Η Ευανθία (Έφη) Δημητρακοπούλου στη Μελβούρνη, περίπου το 1958, τη χρονιά που μετανάστευσε μόνη της από την Ελλάδα στην Αυστραλία (φωτ.: Ευγενική παραχώρηση της Ευανθίας Λέγγα / Museums Victoria) - Ένθετη φωτογραφία του ξύλινου κουταλιού που είχε φτιάξει για εκείνη ο αδελφός της Δημήτρης (φωτ.: Museums Victoria)

«Δεν είχαμε πολλά τότε, αλλά το σπίτι ήταν πάντα γεμάτο αγάπη»: Η συγκινητική ιστορία μιας Ελληνίδας μετανάστριας που έφυγε για την Αυστραλία με ένα διαβατήριο και ένα… ξύλινο κουτάλι!

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV