pontosnews.gr
Δευτέρα, 1/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιβάν Βλάσοφ: Ο Έλληνας πρέσβης της Ρωσίας στην Κίνα – Ο πρώτος βοεβόδας της βόρειας Σιβηρίας

Πώς ένας Έλληνας της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε στις ρωσικές στέπες και έγινε ο πρώτος τοπικός άρχοντας στην περιοχή το 1680 – Γράφει ο Σπάρτακος Τανασίδης

15/04/2026 - 9:12μμ
Πορτρέτο του Ιβάν Ευσταφίεβιτς Βλάσοφ διά χειρός Γκριγκόρι Αντόλσκι, το 1695 (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Grigoriy_Adolsky_)

Πορτρέτο του Ιβάν Ευσταφίεβιτς Βλάσοφ διά χειρός Γκριγκόρι Αντόλσκι, το 1695 (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Grigoriy_Adolsky_)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ιβάν Βλάσοφ, γιος Φαναριώτη μετανάστη, αναδείχθηκε σε κορυφαία προσωπικότητα της τσαρικής Ρωσίας του 17ου αιώνα. Ως βοεβόδας, διπλωμάτης και πρωτοπόρος της βιομηχανίας, σφράγισε τον εποικισμό της Σιβηρίας και τις ρωσοκινεζικές σχέσεις. Παρά τη σπουδαία προσφορά του, η δράση του παραμένει εν μέρει ανεξερεύνητη, αποτελώντας μια γοητευτική πρόκληση για την ιστορική έρευνα. Με την υπογραφή της ιστορικής Συνθήκης του Νέρτσινσκ και τη διοικητική του ευφυΐα, ο Βλάσοφ αναδείχθηκε σε οικουμενικό σύμβολο ελληνικής δημιουργικότητας.

Ο Ιβάν Ευστάφιεβιτς Βλάσοφ γεννήθηκε το έτος 1638. Ο πατέρας του, ο Ευστάθιος Βλάσοφ του Ιωάννη ήταν Φαναριώτης από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μετανάστευσε μόνιμα στη Ρωσία και πήρε τη ρωσική υπηκοότητα.

Ο Ιβάν (Ιωάννης) έλαβε καλή μόρφωση, μαθαίνοντας λατινικά και πρακτικές επιστήμες. Χάρη σε αυτό ανελίχθηκε ως κρατικός υπάλληλος της Ρωσίας. Το έτος 1656 διετέλεσε ένας από τους πρέσβεις της Ρωσίας στη Βενετία. Το 1647 έγινε αυλικός στη Μόσχα. Αργότερα το 1671 τον βρίσκουμε να είναι υπεύθυνος της ανέγερσης και συντήρησης των αμυντικών οικοδομημάτων του κράτους, όπως κάστρων και τειχών.

Αναπαράσταση βοεβόδα της Μόσχας, τον 17ο αιώνα. Χειρ Μ. Μ. Πανόφ (πηγή: Αρχείο Μουσείων του Κρεμλίνου στη Μόσχα)

Υπηρέτησε στο Κυβερνείο του Αρζαμάς, κοντά στον ποταμό Βόλγα από το 1674 ως το 1680. Εκεί οργάνωσε την παραγωγή της καυστικής ποτάσας (υδροξείδιο του καλίου) – ενός χημικού υλικού απαραίτητου στη χημική βιοτεχνία. Γρήγορα έγινε βοεβόδας –ένας παλαιός σλαβικός τίτλος ευγένειας με σημαντική στρατιωτική και πολιτική εξουσία.

Τον Φεβρουάριο του έτους 1680 εστάλη στο Ιρκούτσκ, στη βόρεια Σιβηρία, για να υπηρετήσει ως ο πρώτος βοεβόδας της περιοχής. Ήταν η εποχή της αστικοποίησης και της ενίσχυσης των πιο απομακρυσμένων περιοχών του αχανούς ρωσικού κράτους. Εκεί ο Βλάσοφ έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εποικισμό της Σιβηρίας και στην οργάνωση της βιοτεχνικής παραγωγής της περιοχής. Ίδρυσε εργοστάσιο επεξεργασίας ασημιού, το οποίο ήταν μια από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές επιχειρήσεις στη Ρωσία. Παράλληλα ανακάλυψε και έθεσε σε εκμετάλλευση νέες φλέβες ορυκτών κοιτασμάτων.

Πρωτοστάτησε στον εκχριστιανισμό των ντόπιων νομαδικών λαών, με την εφαρμογή της πολιτικής των δώρων από τον τσάρο Ιβάν Ε΄(1682-1696).

Το 1684 έγινε βοεβόδας της Υπεβαϊκάλης, όπου προήγαγε τον εποικισμό της περιοχής από Ρώσους και οργάνωσε τη γεωργική παραγωγή.

17ος αιώνας. Σιβηριανοί Κοζάκοι κατά την εξερεύνηση νέων εδαφών. Τον πίνακα ζωγράφισε ο διάσημος καλλιτέχνης Νικολάι Νικολάγιεβιτς Καράζιν (πηγή: homsk.com)

Το 1686 ο Ιβάν Βλάσοφ ξαναστέλνεται ως πρέσβης, αυτή τη φορά στην μακρινή Κίνα. Μαζί με τον κόμη Φιόντορ Γκολόβιν και τον Σεμέν Κορνίτσκι μετέβησαν στην Κίνα για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, καθώς η Ρωσία βρισκόταν σε σύγκρουση με την αυτοκρατορία της Άπω Ανατολής. Οι τρεις αυτοί ήταν οι συντάκτες της Συνθήκης του Νέρτσινσκ, βάσει της οποίας:

  • ορίστηκαν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών
  • επετράπη η ειρηνική διέλευση και το εμπόριο
  • απαγορεύτηκε η λαθραία μετανάστευση.

Για τη συμβολή του αυτή ο Βλάσοφ τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο από τον τσάρο.

Το 1691 ο Ιβάν Βλάσοφ επέστρεψε στη Μόσχα, όπου για τις πολλές και σημαντικές υπηρεσίες του προβιβάστηκε σε αυλικό της Δούμας των Βογιάρων, η οποία ουσιαστικά ήταν η Βουλή των ευγενών. Τα έτη 1695-1696 συμμετείχε στις εκστρατείες του Μεγάλου Πέτρου Α΄ στο Αζόφ, ως υπεύθυνος υγειονομικού του ρωσικού στρατού. Ως το έτος 1706 κατά το οποίο αφυπηρέτησε, ήταν υπεύθυνος της οργάνωσης της παραγωγής της καυστικής ποτάσας σε όλη τη Ρωσία.

Ο Έλληνας βοεβόδας απεβίωσε το έτος 1710. Λίγα είναι γνωστά για την οικογένειά του. Γνωρίζουμε ότι είχε τουλάχιστον έναν γιο τον Πιότρ Ιβάνοβιτς Βλάσοφ που ήταν ανώτατος αξιωματούχος του Μεγάλου Πέτρου.

Στη ρωσική ιστοριογραφία θεωρείται σημαντική προσωπικότητα για τη συμβολή του στην ιστορία της Σιβηρίας και για τον ρόλο που έπαιξε ως διπλωμάτης στις ρωσοκινεζικές σχέσεις.

Ρώσοι πρεσβευτές του 17ου αι. στην Κίνα με επικεφαλής τον Νικόλαο Γαβριήλ Σπαθάρη. Το έργο είναι του εικονογράφου Ρίχαρντ Στάιν (πηγή: deduhova.ru)

Παρά την αναγνωρισμένη σπουδαιότητα του ανδρός, η πλήρης βιογραφία του δεν έχει ακόμα γραφτεί. Οι περισσότερες πληροφορίες που μπορούμε να αντλήσουμε για τη δράση του βρίσκονται σε κρατικά αρχεία δημοσίων εγγράφων της Ρωσίας, η πρόσβαση στα οποία είναι από περιορισμένη ως απαγορευτική. Αναμένουμε τον ή την ιστορικό του μέλλοντος να αναδείξει τον βοεβόδα με τις κωνσταντινουπολίτικες ρίζες και να τον τοποθετήσει στο πάνθεον των εξαίρετων προσωπικοτήτων της οικουμένης.

Σπάρτακος Τανασίδης

Πηγές

• ez.chita.ru
• deduhova.ru
• gencentre.ru
• nashi-predki.ru
• В. А. Александров, Россия на дальневосточных рубежах (вторая половина XVII в.), εκδ. Хабаровское книжное издательство, 1984.
• В. И. Василевский, Хрестоматия по истории Читинской области, εκδ. Чита, 1972.
• Энцикликлопедический словарь, εκδ. Брокгауз и Ефрон, 1892.
•И. М. Попов, Россия и Китай: 300 лет на грани войны, εκδ. АСТ, 2004.
•А. К. Трошин, Иван Евстафьевич Власов – воевода-рудознатец XVII в., εκδ. Академия Наук СССР, 1963.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η αλληλεγγύη έγινε πράξη στο Σίδνεϊ – Μεγάλη ανταπόκριση στο φιλανθρωπικό δείπνο της «St Elesa Food Initiative»

1/06/2026 - 10:56πμ
(Φωτ.: Facebook/Greek Orthodox Community of NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια στην Αυστραλία άνοιξε την αγκαλιά της στο Ελληνικό Γηροκομείο – Συγκεντρώθηκαν 62.500 δολάρια σε βραδιά προσφοράς στο Σίδνεϊ

1/06/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στην Αστόρια η νέα έκθεση της Ελληνοαμερικανίδας Eva Mallis με εικόνες από την καρδιά του Queens

31/05/2026 - 9:40μμ
Η Ελληνική Κοινότητα Αιξ-αν-Προβάνς συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης, μεταφέροντας χρώματα, μουσικές και γεύσεις της Ελλάδας στην καρδιά της Προβηγκίας (φωτ.: Facebook / Communauté Hellénique d'Aix-en-Provence_)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Ελλάδα της κρίσης στη Νότια Γαλλία: Η ελληνική κοινότητα που έγινε σημείο αναφοράς στην Αιξ-αν-Προβάνς

30/05/2026 - 11:47μμ
(Πηγή: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Το ελληνικό «Πανηγύρι» του Μπρίσμπαν γιόρτασε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του – Τα μικρής έκτασης επεισόδια δεν επισκίασαν την επιτυχία του

29/05/2026 - 9:20πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/SBS)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Πρεμιέρα για το «Yesterday Island» του Ελληνοαυστραλού Σαμ Βούτα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

28/05/2026 - 11:59μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

28/05/2026 - 9:38μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ουκρανίας για Παιδιά (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικός πολιτισμός και παράδοση στην καρδιά του Κιέβου – Εκδήλωση για τα παιδιά των Ελλήνων της Ουκρανίας

28/05/2026 - 2:44μμ
(Φωτ.: paniyiri.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

50 χρόνια «Πανηγύρι» στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας – Μια επετειακή γιορτή ελληνικού πολιτισμού και παράδοσης με σουβλάκια και λουκουμάδες

28/05/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: NTV/X)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Περιπέτεια τέλος για τον Έλληνα ομογενή Μάικλ Μαζή στην Τουρκία – Γλιτώνει τη φυλακή αλλά παραμένει εγκλωβισμένος στην Κωνσταντινούπολη

26/05/2026 - 8:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pexels.com)

«Voice cloning»: Απάτες με τεχνητές φωνές AI «ξεγελούν» θύματα και αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον ανακριτή οι 17 συλληφθέντες από τη Βόρεια Ελλάδα για το δίκτυο παράνομων επιδοτήσεων

34 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Αγία Τριάδα Νέας Κηφισιάς)

Το αδιαχώρητο στη Νέα Κηφισιά για το προσκύνημα στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά – Πανηγυρικός εσπερινός στην Αγία Τριάδα

1 ώρα πριν

Η αλληλεγγύη έγινε πράξη στο Σίδνεϊ – Μεγάλη ανταπόκριση στο φιλανθρωπικό δείπνο της «St Elesa Food Initiative»

2 ώρες πριν
Αγιογραφία της Πεντηκοστής του 18ου αιώνα, Ρωσία, αυγοτέμπερα σε ξύλο (φωτ.: http://www.auctions-fischer.de/catalogues/online-catalogues/207-i-russian-greek-icons)

«Τ’ Αε Πνεμάτ’»: Η μεγάλη γιορτή του Αγίου Πνεύματος στον Πόντο και τα έθιμα που ένωναν ολόκληρα χωριά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews.gr/glomex)

Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο ανετράπη μετά από σύγκρουση με σταθμευμένα οχήματα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign