pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομογένεια: Ο «Ελληνικός Κήρυκας» συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής – Η μακροβιότερη ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας

Για τα 100 χρόνια κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση, στα τέλη Μαΐου, στο Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας

11/03/2026 - 10:54πμ
Χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα του «Ελληνικού Κήρυκα» στη διάρκεια των χρόνων (φωτ.: The Greek Herald)

Χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα του «Ελληνικού Κήρυκα» στη διάρκεια των χρόνων (φωτ.: The Greek Herald)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τον τίτλο της μακροβιότερης ελληνικής εφημερίδας της Αυστραλίας κέρδισε επάξια ο «Ελληνικός Κήρυκας» (The Greek Herald), ο οποίος συμπληρώνει φέτος έναν αιώνα συνεχούς παρουσίας.

Ο πρώτος διευθυντής και εκδότης της έκδοσης, Τζορτζ Μαρσέλος (αριστερά), και ο πρώτος εκδότης της, Τζον Στίλσον, έθεσαν τα θεμέλια του «Ελληνικού Κήρυκα» (φωτ.: The Greek Herald)

Με το πρώτο φύλλο να κυκλοφορεί τον Νοέμβριο του 1926 και με το όνομα «Πανελλήνιος Κήρυξ» (Hellenic Herald), η εφημερίδα ιδρύθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία οι πρώτες γενιές Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία αναζητούσαν τρόπους έκφρασης και εκπροσώπησης.

Ο Ξενοφών Καστρίσος, αεροφωτογράφος της Βασιλικής Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας, διαβάζει την εφημερίδα (φωτ.: The Greek Herald)

Από τα πρώτα της χρόνια λειτούργησε ως σημείο αναφοράς για την ελληνική παροικία, καταγράφοντας την καθημερινότητα των μεταναστών, τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και την πορεία ένταξης των Ελληνοαυστραλών στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Δεξιά ο πρώην Αυστραλός πρωθυπουργός Γκαφ Γουίτλαμ ξεναγείται στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας (φωτ.: The Greek Herald)

Από τις δημοσιεύσεις αφίξεων πλοίων με Έλληνες μετανάστες, αγγελίες για δουλειά, μέχρι γεννήσεις και θανάτους στην παροικία, αποτέλεσε έναν σύνδεσμο με τον οποίο οι νεοαφιχθέντες μετανάστες, πολλοί από τους οποίους γνώριζαν ελάχιστα ή καθόλου αγγλικά, μπορούσαν να διεκδικήσουν τη θέση τους στη νέα κοινωνία.

Τα γραφεία του ξενόγλωσσου Τύπου και του Ελληνικού Κήρυκα, που τότε ονομαζόταν «Πανελλήνιος Κήρυξ» (Hellenic Herald) στο Μπρόντγουεϊ (φωτ.: The Greek Herald)

Στη διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν, οι σελίδες του «Ελληνικού Κήρυκα» κατέγραψαν σημαντικές ιστορικές στιγμές, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μάχη της Κρήτης έως την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.


Ο Μίκης Θεοδωράκης (κέντρο) ο πρώην Αυστραλός πρωθυπουργός Γκαφ Γουίτλαμ (δεύτερος από δεξιά) και ο συντάκτης της εφημερίδας Τζέιμς Καλομοίρης στα γραφεία του «Ελληνικού Κήρυκα» το 1974 (φωτ.: The Greek Herald)

Το 1972, άρχισε να κυκλοφορεί καθημερινά σε όλη την Αυστραλία και 20 χρόνια αργότερα, πρωτοστάτησε στην πρώτη 24ωρη ελληνόφωνη δορυφορική ραδιοφωνική σύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.

Το κεράκι των 50 ετών κυκλοφορίας στον εορτασμό του 1976 (φωτ.: The Greek Herald)

Το 2000, αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ως η καλύτερη ελληνόφωνη εφημερίδα στην παγκόσμια διασπορά.

Η βράβευση από τον ΠτΔ Κωστή Στεφανόπουλο (αριστερά) το 2000 (φωτ.: The Greek Herald)

Σήμερα η εφημερίδα λειτουργεί ως δίγλωσση πλατφόρμα ενημέρωσης, αναρτώντας περιεχόμενο στα ελληνικά και στα αγγλικά και απευθυνόμενη τόσο στην πρώτη γενιά μεταναστών όσο και στις νεότερες γενιές Ελληνοαυστραλών. Παράλληλα, διατηρεί ένα εκτενές αρχείο που ξεπερνά τις 500.000 σελίδες, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα τεκμήρια της ιστορίας της ελληνικής διασποράς.

Εργαζόμενοι στο πιεστήριο της εφημερίδας (φωτ.: The Greek Herald)

Το 2025, βραβεύτηκε ως η Πολυπολιτισμική Έκδοση της Χρονιάς στην Αυστραλία, αναγνωρίζοντας τα δημοσιογραφικά της πρότυπα, την υπεράσπιση της ενημέρωσης και τη συμβολή της στην κοινωνική συνοχή.

Στιγμιότυπο από τη βράβευση της εφημερίδας ως η Πολυπολιτισμική Έκδοση της Χρονιάς στην Αυστραλία (φωτ.: The Greek Herald)

Για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων διοργανώνεται επετειακή εκδήλωση στα τέλη Μαΐου 2026 στο Κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, σε μια συμβολική αναγνώριση του διαχρονικού της ρόλου στην ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής, του δημόσιου διαλόγου και της πολυπολιτισμικής παρουσίας στην Αυστραλία.

Το φύλλο του «Ελληνικού Κήρυκα» έχει βρει τη θέση του ανάμεσα στις άλλες εφημερίδες της Αυστραλίας (φωτ.: The Greek Herald)

«Διασφαλίζουμε ότι οι φωνές των μεταναστών δεν θα χαθούν»

Η εκδότρια και διευθύνουσα σύμβουλος Δήμητρα Σκάλκου σημείωσε ότι η συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής σηματοδοτεί κάτι πολύ περισσότερο από τη διάρκεια στον χρόνο. «Εδώ και έναν αιώνα, ο “Ελληνικός Κήρυκας” υπάρχει γιατί οι κοινότητες χρειάζονται να βλέπουν την παρουσία και την ιστορία τους να αποτυπώνονται στον δημόσιο λόγο», ανέφερε.

(Φωτ.: The Greek Herald)

«Ξεκινήσαμε ως μια ελληνόγλωσση εφημερίδα που βοηθούσε τους μετανάστες να προσανατολιστούν σε μια νέα χώρα. Σήμερα απευθυνόμαστε σε ολόκληρη την Αυστραλία, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα για ζητήματα ταυτότητας, δικαιοσύνης, ισότητας και συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Ο ρόλος μας ήταν πάντοτε να καταγράφουμε την ιστορία την ώρα που γράφεται και να διασφαλίζουμε ότι οι φωνές των μεταναστών δεν θα χαθούν, δεν θα ξεχαστούν και δεν θα περιθωριοποιηθούν» κατέληξε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κυπριακή ομογένεια στο προσκήνιο: Η ισχυρή παρουσία και η επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο

29/04/2026 - 10:12μμ
(Φωτ.: Facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας διοργάνωσε στο Σίδνεϊ το πιο επιτυχημένο «Συναπάντημα» στην ιστορία της

29/04/2026 - 7:24μμ
Λεπτομέρεια από το άγαλμα της Ελισάβετ Βάλβη «Η Πόντια μάνα», που κοσμεί την πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη (φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΗΠΑ: Η ελληνική ομογένεια τιμά και φέτος την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

29/04/2026 - 6:00μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Αδελαΐδας τίμησε τον Άγιο Γεώργιο και ανέδειξε τη δύναμη του ελληνισμού στην Αυστραλία

28/04/2026 - 7:10μμ
Στιγμιότυπο από την άφιξη του ο πρώτου Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου (φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

100 χρόνια ελληνικής παρουσίας στο Σίδνεϊ: Ένα ταξίδι μνήμης και πολιτισμού στη διασπορά

28/04/2026 - 3:16μμ
(Φωτ.: ec-patr.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νομοσχέδιο για τους κληρικούς της διασποράς και στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

28/04/2026 - 10:28πμ
Η μπάντα έξω από το ναό του Αγίου Νικολάου (φωτ.: facebook / Φιλαρμονική Κορακιάνας «Σπύρος Σαμάρας»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μανχάταν: Για ποιον λόγο δεν ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδας και ΗΠΑ έξω από τον Άγιο Νικόλαο

27/04/2026 - 7:52μμ
Άγημα της Προεδρικής Φρουράς στη Βοστόνη για την παρέλαση της ομογένειας, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: Consulate General of Greece in Boston / Maria Kechri)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια «έντυσε» την Αμερική στα γαλανόλευκα – Παρελάσεις σε Νέα Υόρκη, Βοστόνη και Φιλαδέλφεια για το 1821

27/04/2026 - 1:28μμ
(Φωτ.: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ»/Χριστόδουλος Αθανασάτος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια «έντυσε» στα γαλανόλευκα την 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη – Λαμπρός εορτασμός για τα 205 χρόνια από την Επανάσταση

27/04/2026 - 9:04πμ
Άγημα της Προεδρικής Φρουράς έξω από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστόνη, Σάββατο 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Consulate General of Greece in Boston / Maria Kechri)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια επί ποδός στις ΗΠΑ – Εύζωνες στη Βοστόνη πριν τις μεγάλες παρελάσεις για την 25η Μαρτίου

26/04/2026 - 2:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ: Ψηφιακή πρόσβαση στο δωρόσημο για οικοδόμους χωρίς ταλαιπωρία

23 λεπτά πριν
Ο Σάκης Τανιμανίδης σε παρουσίαση εκδήλωσης στην Εύξεινο Λέσχη Αθηνών (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Σάκης Τανιμανίδης: Γύρισε όλη τη γη αλλά ένα ταξίδι ξεχώρισε! Αυτό στις ρίζες του, στον Πόντο – Τα γενέθλια, η Μπόμπα και οι δίδυμες κόρες του

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Εργατική Πρωτομαγιά χωρίς Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ – Πώς θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Syllogos Pontion Reutlingen)

«Η μνήμη θα νικήσει τη λήθη»: Οι Πόντιοι της Γερμανίας κρατούν ζωντανή την ιστορία

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Τραγωδία στην Ηλεία: Νεκρός 13χρονος σε μετωπική σύγκρουση με ηλεκτρικό πατίνι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Larry W. Smith)

Άλμα των τιμών του πετρελαίου στα 125 δολάρια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign