pontosnews.gr
Σάββατο, 26/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Υπόθεση κατασκοπείας: Στο μικροσκόπιο ταξίδι του σμηνάρχου στο Πεκίνο – Αναζητούνται πιθανοί συνεργοί

Πώς τον προσέγγισαν οι Κινέζοι και ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει – Κινδυνεύει να χάσει την ελληνική ιθαγένεια

7/02/2026 - 7:30μμ
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή του 54χρονου σμηνάρχου στο Αεροδικείο (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Στιγμιότυπο από την προσαγωγή του 54χρονου σμηνάρχου στο Αεροδικείο (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το ταξίδι που έκανε ο 54χρονος σμήναρχος πριν από μερικούς μήνες στο Πεκίνο εξετάζουν τα στελέχη της ΕΥΠ καθώς εκεί ενδέχεται να συνάντησε τον σύνδεσμό του, με τον οποίο βρισκόταν σε επικοινωνία και του έστελνε τις πληροφορίες υψίστης εθνικής σημασίας.

Υπενθυμίζεται, ότι ο 54χρονος που συνελήφθη και ομολόγησε τη διαρροή κρίσιμων και διαβαθμισμένων πληροφοριών στην Κίνα, αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, που φτάνουν μέχρι τα ισόβια και την πιθανότητα αφαίρεσης της ελληνικής ιθαγένειας, ενώ έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από την υπηρεσία του.

Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και άλλα άτομα στην υπόθεση κατασκοπείας και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν μπει στο μικροσκόπιο.

Πρόκειται για δύο απόστρατους αξιωματικούς της Ελληνικής Αεροπορίας, για τους οποίους διερευνάται αν είχαν στρατολογηθεί από τον 54χρονο σμήναρχο, ο οποίος το πρωί της Παρασκευής οδηγήθηκε ενώπιον της προϊσταμένης της Εισαγγελίας του αεροδικείου, από την οποία ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του για το πρωί της Τρίτης. Μέχρι τότε θα κρατείται στις εγκαταστάσεις της αερονομίας στον Καρέα.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα των στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο διοικητής της 128 σμηναρχίας στο Καβούρι διοχέτευε, για τουλάχιστον 18 μήνες, το Πεκίνο με μυστικές πληροφορίες και πληροφορίες υψίστης εθνικής σημασίας, ακόμη και πληροφορίες για ΝΑΤΟϊκές αποστολές, καθώς είχε τον έλεγχο των πληροφοριακών και τεχνολογικών συστημάτων.

Η ήπια προσέγγιση των Κινέζων

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς πλησίαζε η συνταξιοδότησή του, ο 54χρονος είχε αρχίσει να αναρτά το βιογραφικό του σε διάφορες ιστοσελίδες, με αναλυτικές λεπτομέρειες για την εμπειρία του στον ελληνικό στρατό και τις εξειδικευμένες γνώσεις του, καθώς και επισημάνσεις ότι ήταν αξιολογητής του ΝΑΤΟ. Εκεί τον προσέγγισαν κάποιοι εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι κινεζικών εταιρειών, και σιγά σιγά έφτασαν στο σημείο στρατολόγησης, από ανώδυνες συμβουλές μέχρι συγκριτικά ζητήματα ανάμεσα στα συστήματα των δύο χωρών για να φτάσουν να αντλούν σημαντικά μυστικά.

Η πρώτη συνάντηση έγινε σε συνέδριο του ΝΑΤΟ σε χώρα του εξωτερικού και του ζήτησαν να πάει στην Κίνα και έτσι άρχισε να εντάσσεται στο σύστημα κατασκοπείας και να δίνει διαβαθμισμένα μυστικά.

Η πληροφορία για τη δράση του ήρθε από ξένες μυστικές υπηρεσίες τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς θεωρήθηκε πως πλέον είχε πρόσβαση σε πολύ απόρρητα έγγραφα, τα οποία διοχέτευε στο Πεκίνο και έπρεπε να σταματήσει τη δράση του.

Πώς «έσπασε» και ομολόγησε

Οι στρατιωτικές Aρχές και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών άρχισαν να παρακολουθούν τα ψηφιακά αποτυπώματα του 54χρονου σμηνάρχου συγκέντρωναν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον του και πριν προλάβει να αποστείλει ένα μεγάλο πακέτο πληροφοριών, προχώρησαν στη σύλληψή του.

Στρατιωτικές πηγές εκτίμησαν ότι ο σμήναρχος δεν περίμενε σε καμία περίπτωση ότι έξω ακριβώς από το γραφείο του θα βρεθούν τα στελέχη της Διοίκησης Κυβερνοασφάλειας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και το κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Άνδρες του ΓΕΕΘΑ είχαν μαζί τους και ειδικό μηχάνημα για ηλεκτρονικές συσκευές με το οποίο εντόπισαν το δεύτερο κινητό τηλέφωνο, το οποίο ουδέποτε είχε ενημερώσει ότι υπάρχει.

Μάλιστα την ώρα που τόσο τα στελέχη της ΕΥΠ όσο και στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έθεταν ερωτήματα στον 54χρονο, ειδικός αξιωματικός, ιδιαίτερα εξειδικευμένος στα ηλεκτρονικά, ξεκίνησε να «ξεψαχνίζει» το κινητό του σμηνάρχου, καταφέρνοντας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να σπάσει τους κώδικες και να μπει μέσα σε αυτό. Στη συνέχεια ο συγκεκριμένος αξιωματικός άρχισε να κατεβάζει αρχεία και τότε ο 54χρονος άρχισε ουσιαστικά να «σπάει».

Η επιχείρηση που διεξήχθη από την ΕΥΠ και το ΓΕΕΘΑ εντάσσεται στη γενικότερη επιχειρησιακή δράση «counterintelligence» που διεξάγεται παράλληλα από 2014 μετά την εισβολή στην Κριμαία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης για την εξάρθρωση δικτύων κατασκόπων που δρουν υπέρ της Κίνας ή της Ρωσίας και έναντι των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό εξαρθρώθηκε και δίκτυο κατασκόπων της Κίνας στην Γαλλία, ενώ παράλληλες δράσεις γίνονται σε όλη την Ευρώπη καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για διείσδυσή και υφαρπαγή δεδομένων μεγάλης στρατηγικής σημασίας.

Πηγή: ertnews.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: geetha.mil.gr)
ΑΜΥΝΑ

Σαουδική Αραβία: Βαλλιστικό πύραυλο και drone κατέρριψαν οι Patriot της Ελληνικής Δύναμης

24/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Εθνική άμυνα: Στη Βουλή δύο αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και Σερβία

19/09/2026 - 4:13μμ
To 60ό αεροσκάφος F-16 που αναβαθμίστηκε στη διαμόρφωση Viper. Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: EAB - Lockheed Martin)
ΑΜΥΝΑ

Στην Πολεμική Αεροπορία το 60ό F-16 Viper – Πού βρίσκεται το πρόγραμμα αναβάθμισης

16/09/2026 - 9:57μμ
Εικόνα από ορκομωσία 
νεοκαταταγέντων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) του Στρατού Ξηράς και του
Κοινού Νομικού Σώματος (φωτ. αρχείου: Γρ. Τύπου ΓΕΣ / EUROKINISSI)
ΑΜΥΝΑ

Ένοπλες δυνάμεις: Παράταση στην υποβολή δικαιολογητικών για τις προσλήψεις ΕΠΟΠ

15/09/2026 - 4:37μμ
Οι αδικοχαμένοι πιλότοι Δημήτριος Πέτρου και Ιωάννης Μπλέσιας, του F-4E
Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας / Τμήμα Ενημέρωσης Τύπου)
ΑΜΥΝΑ

Τελευταίο αντίο στους δύο πιλότους του Phantom – Αύριο οι κηδείες σε Πύργο και Ιωάννινα

9/09/2026 - 7:10μμ
Η ιταλική φρεγάτα Carlo Bergamini (F-590), μία από τις δύο FREMM που πρόκειται να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό (φωτ.: Marina Militare)
ΑΜΥΝΑ

FREMM: Στη Ρώμη οι υπογραφές για τις δύο φρεγάτες – Πότε περνούν στο Πολεμικό Ναυτικό

8/09/2026 - 9:05πμ
Οι αδικοχαμένοι πιλότοι Δημήτριος Πέτρου και Ιωάννης Μπλέσιας, του F-4E
Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας / Τμήμα Ενημέρωσης Τύπου)
ΑΜΥΝΑ

Πτώση F-4E Phantom II στο Athens Flying Week 2026 – Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

6/09/2026 - 10:18πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΑΜΥΝΑ

Συντριβή Phantom: Τριήμερο πένθος στην Ένοπλες Δυνάμεις – Η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων έχει ήδη ξεκινήσει τις έρευνες

5/09/2026 - 8:23μμ
Αεροσκάφος Phantom F-4 (φωτ.: EUROKINISSI / Πέτρος Ανδρικόπουλος)
ΑΜΥΝΑ

Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί ανασύρθηκαν οι πιλότοι του Phantom F-4

5/09/2026 - 5:37μμ
Φωτιά από την πτώση του Phantom F4 στην Τανάγρα (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΑΜΥΝΑ

Πτώση Phantom στην Τανάγρα: Πυρκαγιά σε δασική έκταση – Μήνυμα από το 112 και διακοπή κυκλοφορίας

5/09/2026 - 4:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA/ Miklail Metzel/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL)

Βλαντίμιρ Πούτιν: Η Ουκρανία θα υποστεί τις συνέπειες για τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές

3 ώρες πριν
Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βοστόνη (πηγή: hchc.edu/maliotis-cultural-center)

Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο και Χάρβαρντ ενώνουν δυνάμεις για τις ελληνικές σπουδές

3 ώρες πριν
Λευκά τριαντάφυλλα σε «Stolpersteine» (λιθόστρωτα μνήμης), στο Ντόρστεν της Γερμανίας (φωτ. αρχείου: EPA/ Christopher Neundorf)

Γερμανία: Δήμος απαγορεύει τα «λιθόστρωτα μνήμης» για τα θύματα του Ναζισμού

4 ώρες πριν
Εικόνα από παλαιότερο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: poe.org.gr)

20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη μεγάλη γιορτή στο PAOK Sports Arena

4 ώρες πριν
(Φωτ.: astynomia.gr)

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 36χρονος Τούρκος και ο 30χρονος Έλληνας που είχαν βαρύ οπλισμό στις Συκιές

5 ώρες πριν
(Φωτ.: epirusgate.gr)

Ανεμοστρόβιλος προκάλεσε σοβαρές ζημιές και μπλάκ αουτ σε χωριά του Φαναρίου στην Πάργα

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV