pontosnews.gr
Τετάρτη, 11/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Πολιτειών

Ενότητα, επαγρύπνηση και διάλογος στο επίκεντρο – Από τη Γροιλανδία και το ΝΑΤΟ έως το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ

22/01/2026 - 8:50μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε η έκτακτη άτυπη σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο τις σχέσεις ΕΕ–ΗΠΑ, σε μια συγκυρία αυξημένων εντάσεων, αλλά και προσπαθειών επαναφοράς του διατλαντικού διαλόγου σε πιο σταθερές βάσεις. Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη σύνοδο, ανέδειξαν τόσο την ανάγκη ενότητας όσο και τις διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στις πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον.

Μακρόν: «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία και η Ευρώπη απαιτούν «σεβασμό», χαιρετίζοντας ωστόσο την επιστροφή σε μια «πολύ πιο αποδεκτή κατάσταση» στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την πρόσφατη «κλιμάκωση» και τις «απειλές περί εισβολής (στη Γροιλανδία) και δασμών (σε ευρωπαϊκές χώρες) από τις ΗΠΑ».

Όπως υπογράμμισε, στην άτυπη σύνοδο κορυφής αναδείχθηκε η ευρωπαϊκή ενότητα, ιδίως σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς τη Δανία, την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της κυριαρχία. «Όταν η Ευρώπη είναι ενωμένη, ισχυρή, αντιδρά γρήγορα, τα πράγματα επιστρέφουν στην τάξη και την ηρεμία», σημείωσε, για να προσθέσει: «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας αν γίνουμε πάλι στόχος απειλών».

Το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ στο τραπέζι των συζητήσεων

Στη σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί και η πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη δημιουργία ενός αποκαλούμενου «Συμβουλίου Ειρήνης», με στόχο τη διευθέτηση του πολέμου στη Γάζα και άλλων διεθνών συγκρούσεων.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μίχολ Μάρτιν, δήλωσε ότι το θέμα θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι νωρίτερα είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Παλαιστινιακής Αρχής, με τους οποίους συζήτησε τις ανθρωπιστικές ανάγκες στον παλαιστινιακό θύλακα.

Δανία: Αίτημα για μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Αρκτική

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα της ασφάλειας στην Αρκτική. Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, δήλωσε ότι η χώρα της έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να ενισχύσει και να καταστήσει μόνιμη την παρουσία του στην περιοχή.

«Χρειαζόμαστε μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Αρκτικής, συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας», ανέφερε, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Μετά τη συνάντηση αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε το πλαίσιο μιας μελλοντικής συμφωνίας για το νησί, το οποίο αποτελεί μέρος του βασιλείου της Δανίας.

Η Φρεντέρικσεν ξεκαθάρισε ότι «είναι σαφές ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος και δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε για αυτό», προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει περιθώριο συζήτησης με τις ΗΠΑ για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στην Αρκτική.

Λιθουανία: «Συνεργασία αντί για αντιπαράθεση»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον στενότερο φίλο της χώρας του. «Η συνεργασία θα έπρεπε να είναι η λέξη κλειδί, αντί για την αντιπαράθεση», δήλωσε την ώρα που προσερχόταν στη σύνοδο, τονίζοντας τη σημασία της κοινής επίλυσης όλων των ζητημάτων ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάλας: «Οι σχέσεις ΕΕ–ΗΠΑ υπέστησαν μεγάλο πλήγμα»

Πιο αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, η οποία σημείωσε ότι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών υπέστησαν «μεγάλο πλήγμα» την περασμένη εβδομάδα.

Όπως επεσήμανε, «οι διαφωνίες μεταξύ συμμάχων, όπως η Ευρώπη και η Αμερική, ωφελούν απλώς τους αντιπάλους μας, οι οποίοι παρακολουθούν και απολαμβάνουν όσα βλέπουν», στέλνοντας σαφές μήνυμα υπέρ της διατήρησης της συνοχής στο δυτικό στρατόπεδο.

Ρουμανία: «Χρειαζόμαστε τη διατλαντική σχέση»

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ρουμανίας Νικούσορ Νταν, ο οποίος χαιρέτισε την επιστροφή των διατλαντικών σχέσεων «στις κανονικές παραμέτρους».

«Το γενικό μήνυμά μου είναι ότι χρειαζόμαστε αυτήν τη διατλαντική σχέση, στην Ευρώπη και τη Ρουμανία. Είναι πολύ καλό ότι με τον διάλογο η σχετική ένταση μειώθηκε και επιστρέψαμε στις κανονικές παραμέτρους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το Βουκουρέστι εξετάζει ακόμη το ενδεχόμενο συμμετοχής στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Ντόναλντ Τραμπ.

•Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φ.Γ./Δ.Π.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Εκρήξεις στην Τεχεράνη και το Μπαχρέιν, πλήγματα στον Κόλπο και τελεσίγραφο Τραμπ για το Στενό του Ορμούζ

10/03/2026 - 11:24μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ξανά σε λειτουργία ο πετρελαιαγωγός Θεσσαλονίκης–Σκοπίων μετά από 13 χρόνια

10/03/2026 - 10:56μμ
Ιρανοί αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας, με φόντο τη φωτογραφία του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Στόχος η αύξηση του κόστους του πολέμου μέχρι οι ΗΠΑ να πουν «αρκετά, σταματάμε» – Ισραήλ: «Δεν επιδιώκουμε έναν ατέρμονο πόλεμο»

10/03/2026 - 9:32μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα

10/03/2026 - 8:36μμ
Χρηματιστής κοιτά τις τιμές των μετοχών που πέφτουν στο Καράτσι του Πακιστάν, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή (φωτ.: EPA/Rehan Khan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Οποιαδήποτε επίθεση σε υποδομές θα απαντηθεί» – Πέφτουν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ

10/03/2026 - 7:30μμ
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (φωτ.: EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στις πρώτες προσωπικότητες που θα τιμηθούν

10/03/2026 - 5:49μμ
Καπνός υψώνεται μετά από πυραυλικό χτύπημα στην κεντρική Τεχεράνη, 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή – Ημέρα 11: Νέα πλήγματα, απειλές για κλιμάκωση και παράθυρο συνομιλιών από Τραμπ

10/03/2026 - 4:04μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. 2 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπορεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

10/03/2026 - 2:52μμ
(Φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Οι αριθμοί των νεκρών από τον πόλεμο, όπως τους ανακοίνωσαν οι χώρες που έχουν εμπλακεί

10/03/2026 - 12:54μμ
Χειραψία Τραμπ-Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019 (φωτ.: EPA/Russian Press office)
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν για Ιράν, Ουκρανία και παγκόσμιες ενεργειακές αγορές

10/03/2026 - 12:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νικηφόρα από το Παρίσι ο Ολυμπιακός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δείπνο ιφτάρ στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας με τον Ερντογάν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Εκρήξεις στην Τεχεράνη και το Μπαχρέιν, πλήγματα στον Κόλπο και τελεσίγραφο Τραμπ για το Στενό του Ορμούζ

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Ξανά σε λειτουργία ο πετρελαιαγωγός Θεσσαλονίκης–Σκοπίων μετά από 13 χρόνια

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία»)

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» ξεσήκωσε τους απόστρατους του Στρατού Ξηράς με χορούς και μουσικές του Πόντου

4 ώρες πριν
Η Πολύμνια Παναγιωτίδου περιλαμβανόταν στο «Εθνικόν Ημερολόγιον» του 1900, επιμέλεια Κωνστ. Φ. Σκοκού (Αθήνα)

Πολύμνια Παναγιωτίδου: Η Πόντια που άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες φαρμακοποιούς

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign