pontosnews.gr
Τρίτη, 27/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παρουσιάστηκε στη Σκύδρα το έργο του Νίκου Ζουρνατζίδη: Η έρευνα που χαρτογραφεί τον χορευτικό Πόντο

Εκδήλωση με έμφαση στην παράδοση, τη μνήμη και τη συνέχεια του ποντιακού πολιτισμού

14/01/2026 - 8:04μμ
Ο Νίκος Ζουρνατζίδης στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Εδεσσαϊκή)

Ο Νίκος Ζουρνατζίδης στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Εδεσσαϊκή)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με τον Πόντο πάντα ζωντανό μέσα από τους χορούς, τα τραγούδια και τις μαρτυρίες των ανθρώπων του, παρουσιάστηκε στη Σκύδρα το βιβλίο του Νίκου Ζουρνατζίδη, μια εκτενής και συστηματική έρευνα πάνω στην ποντιακή χορευτική παράδοση.

Το έργο καταγράφει και φωτίζει στοιχεία που συχνά μεταφέρονταν προφορικά στις κοινότητες των Ποντίων, από τις ενδυμασίες και τα ιδιώματα μέχρι την ίδια τη φιλοσοφία του χορού ως συλλογική πράξη μνήμης.

Το βιβλίο, όγκου 670 σελίδων, περιλαμβάνει πλήθος πληροφοριών για τους χορούς, την ενδυμασία και επιμέρους εκφάνσεις του πολιτισμού του Πόντου. Ο Νίκος Ζουρνατζίδης υπογραμμίζει ότι η ποικιλία των χορών, των ενδυματολογικών στοιχείων και των ιδιωμάτων της ποντιακής διαλέκτου σχετίζεται με την τεράστια γεωγραφική έκταση του ιστορικού Πόντου –μεγαλύτερη από τη μισή Ελλάδα–, αλλά και με την ιδιαίτερη φυσιομορφία της περιοχής.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το έργο, αν και φέρει την υπογραφή του, «έχει πολλούς συγγραφείς», καθώς στηρίχθηκε σε πολυετή έρευνα με μαρτυρίες πρώτης και δεύτερης γενιάς Ποντίων, καθώς και σε συμβολή επιστημόνων για την τεκμηρίωση του υλικού.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Εδεσσαϊκή)

Θεωρείται χρήσιμο βοήθημα για όσους διδάσκουν ποντιακούς χορούς αλλά και για όσους επιθυμούν στέρεη άποψη σε ζητήματα πολιτισμού του ιστορικού ελληνισμού του Πόντου. Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, οι βιβλιοθήκες των ποντιακών συλλόγων «οφείλουν να το έχουν».

Η εκδήλωση στη Σκύδρα

Την εκδήλωση φιλοξένησε ο Δήμος Σκύδρας στο Πνευματικό του Κέντρο, τη Δευτέρα.

Στο χαιρετισμό της η δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου εαναφέρθηκε στη σημασία διατήρησης της ποντιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, τονίζοντας ότι πρόκειται για στοιχεία που «μας συνδέουν και μας προσδιορίζουν ως κοινωνία». Υπενθύμισε ότι η δημοτική Αρχή έχει δώσει βαρύτητα στη διάσωση και διάδοση της παράδοσης, με κορυφαία στιγμή τη διοργάνωση του Παιδικού-Εφηβικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Το φετινό φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη, αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 1.200 παιδιά από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές.

Η διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στη Σοφία Παυλίδου, το επτάχρονο κορίτσι που «έφυγε» πρόσφατα και είχε βοηθήσει ενεργά, δίπλα στη μητέρα της Ιωάννα Βέργου, στη διοργάνωση των προηγούμενων φεστιβάλ. Η δήμαρχος μίλησε με προσωπική συγκίνηση και ευχήθηκε «δύναμη και ανάσταση» στην οικογένειά της.

Νίκος Ζουρνατζίδης και Κατερίνα Ιγνατιάδου, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Εδεσσαϊκή)

Ευχαριστίες εκφράστηκαν και στον χοροδιδάσκαλο Γιώργο Κασαμπαλίδη, ο οποίος συνέβαλε τόσο στη συγκεκριμένη εκδήλωση όσο και στη «γέννηση» του φεστιβάλ.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ζουρνατζίδης δήλωσε ότι η παρουσίαση στη Σκύδρα είναι η πρώτη του σε Δήμο και χαρακτήρισε την έκδοση πράξη «πατριωτικού χρέους».

Με οπτικοακουστικό υλικό ανέλυσε το σκεπτικό της έρευνας και αναφέρθηκε στην ιστορία του Πόντου, στα μουσικά όργανα, στο χορό, στα χτενίσματα, στην ενδυμασία και σε άλλα στοιχεία, δίνοντας έμφαση σε όσα συνέλεξε από ανθρώπους της πρώτης γενιάς.

Ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες. Την παρουσίαση συντόνισε η χοροδιδάσκαλος του Ποντιακού Συλλόγου Δάφνης Δέσποινα Κοτανίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της 7ης έκθεσης ζωγραφικής, στην αίθουσα «Ναϊάς» στη Νάουσα. Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΠΟΝΤΟΣ

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Δίνει βήμα στα παιδιά, να μιλήσουν με τα έργα τους

26/10/2026 - 11:12μμ
Αντίτυπο της Μαύρη Βίβλου Διωγμών και Μαρτυρίων που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Αδελφότητος Κρωμναίων Καλαμαριάς (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία στον Πόντο: Το μαρτύριο του παπα-Ιωάννη στην Εγκαρσή, στα Πλάτανα της Τραπεζούντας τον Οκτώβριο του 1916

26/10/2026 - 3:30μμ
(Φωτ.: Χρήστος Σταϊκούρας / Christos Staikouras/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας γιόρτασε 40 χρόνια διατήρησης της ποντιακής κληρονομιάς

26/10/2026 - 1:45μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Η αλληλεγγύη συνεχίστηκε με την 57η εθελοντική αιμοδοσία

26/10/2026 - 10:35πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έφυγε από τη ζωή η Συμέλα Τουμανίδου-Πατσινακίδου, επίτιμη πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας – Το συλλυπητήριο μήνυμα της ΠΟΕ

25/10/2026 - 11:58μμ
(Φωτ.: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Η ιστορική συνάντηση του Πόντου και της Κρήτης στο Ρέθυμνο – Συγκίνηση στην πρώτη υποδοχή της ιερής εικόνας

25/10/2026 - 10:12μμ
(Φωτ.: Γραφείο Μάξιμου Χαρακόπουλου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φιλιππούπολη Λάρισας: Οι απόγονοι των προσφύγων κρατούν ζωντανή τη μνήμη της Ανατολικής Ρωμυλίας

25/10/2026 - 2:38μμ
Ο φοιτητής Λεβόν Ναβασαρντιάν παραλαμβάνει το βραβείο του (φωτ.: facebook.com/ArmenianBlueCrossGreece)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αρμενικός Κυανός Σταυρός: Απονομή του βραβείου «Τακουχή Πασαγιάν» στην Κοκκινιά

25/10/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: goodnet.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Συγκίνηση και δέος κατά την υποδοχή της στο Ρέθυμνο – «Μας ενώνει η πίστη και η εθνική μνήμη»

24/10/2026 - 10:14μμ
(Φωτ.: Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Έφτασε στην Κρήτη η θαυματουργή εικόνα – Το απόγευμα του Σαββάτου η επίσημη υποδοχή

24/10/2026 - 3:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κόσμος, κρατώντας ομπρέλες, περπατά στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Ο καιρός σήμερα: Επιμένουν οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

4 λεπτά πριν
Κατηγορούμενοι για την υπόθεση με το «Χωριάτικο» μεταφέρονται από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

«Χωριάτικο»: Διώξεις για τους 59 συλληφθέντες – Μαστροπεία και ληστεία στις κατηγορίες

8 ώρες πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Ερντογάν: «Δεν επιδιώκουμε να βάλουμε γκολ σε κανέναν» – Αιχμές στην ΕΕ για το τουρκολιβυκό

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Michael Buholzer)

Ελβετία: Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν στον Ρήνο – Έκκληση για μάρτυρες απευθύνει η αστυνομία

9 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια της 7ης έκθεσης ζωγραφικής, στην αίθουσα «Ναϊάς» στη Νάουσα. Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Δίνει βήμα στα παιδιά, να μιλήσουν με τα έργα τους

9 ώρες πριν
Ο Άντονι Αλμπανέζι στο βήμα της επετειακής εκδήλωσης, στις 24 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Hellenic Club Sydney / Nick Bourdaniotis)

Αλμπανέζι: «Αδιανόητη η Αυστραλία χωρίς Ελληνοαυστραλούς» – Η Ελληνική Λέσχη Σίδνεϊ έγινε 100 ετών

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV