pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δημήτρης Μπίστη: Ένας σπουδαίος λαϊκός ζωγράφος της Ρωσίας άγνωστος στο ελληνικό κοινό

Γεννημένος στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας έφθασε να γίνει αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Εικαστικών της ΕΣΣΔ – Γράφει ο Σπάρτακος Τανασίδης

20/12/2025 - 7:30μμ
Ο Ντμίτρι Μπίστι, ακαδημαϊκός της Σοβιετικής Ακαδημίας Τεχνών και Λαϊκός Καλλιτέχνης της Ρωσίας, ήταν ένας από τους κορυφαίους εικονογράφους της πρώην ΕΣΣΔ. Ο στενός φίλος και συνάδελφος του Ντούρντι Μπαϊράμοφ, τον ζωγράφισε το 1979. Το έργο έχει τίτλο «Καλλιτέχνης Ντμίτρι Μπίστι» (λάδι σε καμβά)
και βρίσκεται σε μόνιμη συλλογή της Κρατικής Πινακοθήκης Τρετιακόφ στη Μόσχα (πηγή: facebook.com/bbayramov1)

Ο Ντμίτρι Μπίστι, ακαδημαϊκός της Σοβιετικής Ακαδημίας Τεχνών και Λαϊκός Καλλιτέχνης της Ρωσίας, ήταν ένας από τους κορυφαίους εικονογράφους της πρώην ΕΣΣΔ. Ο στενός φίλος και συνάδελφος του Ντούρντι Μπαϊράμοφ, τον ζωγράφισε το 1979. Το έργο έχει τίτλο «Καλλιτέχνης Ντμίτρι Μπίστι» (λάδι σε καμβά) και βρίσκεται σε μόνιμη συλλογή της Κρατικής Πινακοθήκης Τρετιακόφ στη Μόσχα (πηγή: facebook.com/bbayramov1)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όσοι τον γνώριζαν μιλούσαν για έναν σπουδαίο εικαστικό, με βάθος στη σκέψη και πάθος για κάθε έργο με το οποίο καταπιανόταν. Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του εικαστικό του βιβλίου το οποίο υπεραγαπούσε σε κάθε μορφή του.

Όμως η πορεία του ελληνικής καταγωγής ζωγράφου και εικαστικού Δημήτρη Μπίστη του Σπυρίδωνος (Ντμίτρι Σπυριντόνοβιτς Μπίστη) ίσως μαρτυρά πολλά παραπάνω για την προσωπικότητά του αλλά και για το πώς τον έβλεπε η Σοβιετική Ένωση.

Ο Μπίστη γεννήθηκε το 1925 στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας και οι ρίζες της οικογενειάς του κρατούν από το νησί της Άνδρου. Από μικρός είχε έφεση στη ζωγραφική και έτσι οι γονείς του αποφάσισαν να τον γράψουν σε εξειδικευμένη σχολή για να εξελιχθεί. Με το πέρασμα του χρόνου ο ομογενής καλλιτέχνης απέκτησε μια ιδιαίτερη σχέση με τα βιβλία και όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, αυτό ήταν το πεδίο που εκείνος αγαπούσε.

(Πηγή: rah.ru/the_academy_today/the_members_of_the_academie/member.php?ID=53505)

Η επαγγελματική καλλιτεχνική άνοδός του άρχισε, το 1947, από την εργασία σε σοβιετικούς εκδοτικούς οίκους, όπως «Εικαστική λογοτεχνία», «Παιδική λογοτεχνία» και «Συγκαιρινός». Το 1952 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Πολυγραφίας της Μόσχας ενώ από το 1978 έως το 1986 ο ίδιος δίδασκε ζωγραφική και σύνθεση.

Εξώφυλλα από έργα του Μπίστη (πηγή: geneura.livejournal.com)

Μεγάλο μέρος της δημιουργικότητάς του παρέμενε αφιερωμένο στο να φιλοτεχνεί βιβλία. Έφτιαχνε μακέτες, διαμόρφωνε γραμματοσειρές και εξώφυλλα ή ακόμα και όλο το εξωτερικό δέσιμο του βιβλίου. Ως προς τις τεχνικές, προτιμούσε τη γραμμική οξυγραφία και την έγχρωμη ξυλογραφία, δηλ. είδη χαρακτικής.

Ο Δημήτρης Μπίστη δημιούργησε εντυπωσιακές εικονογραφήσεις εκδόσεων αρχαίων ελληνικών και μεσαιωνικών κειμένων, καθώς και ρωσικής και ξένης κλασικής λογοτεχνίας για παιδιά.

«Θεωρώ τον εαυτό μου πρωτίστως εικαστικό του βιβλίου. Αγαπώ το βιβλίο, αυτό διαπέρασε όλη μου την ζωή… Αγαπώ τη λογοτεχνία και όλα της τα είδη, από το μυθιστόρημα, το διήγημα, τη νουβέλα μέχρι την ποίηση. Αγαπώ την πλαστική ενσάρκωση της λέξης», έλεγε ο ίδιος μιλώντας για αυτά που αγαπούσε.

(Πηγή: rusgreek.ru)

Άλλο σημαντικό θέμα πάνω στο οποίο δημιούργησε ήταν ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος (1941-1945), όπως ονομάζεται στη Ρωσία η Αντίσταση και η νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Για δεκαετίες το έργο του Μπίστη άσκησε σημαντική επιρροή στην εξέλιξη της τέχνης του βιβλίου και στα εικαστικά της Σοβιετικής Ένωσης γενικότερα από το 1960 ως το 1990. Τα έργα του κοσμούν σημαντικά παγκόσμια αποθετήρια της Τέχνης, όπως η Έκθεση Τρετιακόφ, το Ρωσικό Μουσείο, καθώς και πολλές άλλες κρατικές και ιδιωτικές συλλογές στη Ρωσία και στο εξωτερικό.

(Πηγή: rusgreek.ru)

Ο Έλληνας γραφίστας με τον μόχθο του έχει κερδίσει σημαντικούς τίτλους και βραβεία. Μεταξύ αυτών το βραβείο στην Παγκόσμια Έκθεση Ξυλογραφίας στη Σλοβακία το 1975, καθώς και το βραβείο «Κλάδος Φιλίας» στην Παγκόσμια Έκθεση «Βιβλίο-75» το ίδιο έτος. Επίσης τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο ΕΣΣΔ για την εικονογράφηση της 200τομης «Εγκυκλοπαίδειας Παγκόσμιας Λογοτεχνίας» (1978).

Εξώφυλλο ρωσικού βιβλίου του Ντμίτρι Μπίστη (πηγή: rusgreek.ru)

Έχει κερδίσει τέσσερα αργυρά μετάλλια στη Διεθνή Έκθεση της Τέχνης του Βιβλίου στη Λειψία, τα έτη 1965, 1971, 1977 και 1982. Ήταν επίσημα αναγνωρισμένος ως λαϊκός εικαστικός της ΕΣΣΔ. Διετέλεσε τακτικό μέλος και αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Εικαστικών της ΕΣΣΔ.

Ο Δημήτρης Μπίστη αγαπούσε την Ελλάδα και μάλιστα την επισκέφτηκε το 1988 μαζί με την Αλμπίνα Ακρίτας, ως ειδικοί προσκεκλημένοι σε συμπόσιο Ποντίων Ελλήνων στους Δελφούς.

Καθώς οι δύο καλλιτέχνες δεν γνώριζαν την ελληνική, έφευγαν από τις ομιλίες και έκαναν βόλτες στους Δελφούς. Εμπνέονταν από το περιβάλλον και την ιστορία του. Η Αλμπίνα έχει πει σε συνέντευξή της ότι εκεί ο Δημήτρης της εξιστορούσε τη δημιουργία του Μαντείου με έναν τέτοιο παθιασμένο τρόπο, «σαν να ήταν ο ίδιος παρών».

Ο Πύργος Μπίστη-Μουβελά στην Άνδρο (πηγή: andros-guide.gr)

Στην Άνδρο, στο χωριό Στενιές υπάρχει ο μεσαιωνικός Πύργος Μπίστη-Μουβελά, όπου σύμφωνα με την οικογενειακή προφορική παράδοση των Μπίστη ζούσαν οι πρόγονοι του χαράκτη πριν να μεταναστεύσουν στη Ρωσία.

Ο γιος του Ανδρέας Μπίστη πήρε την καλλιτεχνική φλέβα του πατέρα του και σήμερα είναι ένας διακεκριμένος γλύπτης στη Ρωσία και στο εξωτερικό.

Το 1990 ο Δημήτρης Μπίστη έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία μόλις 65 ετών.

Εξώφυλλο έκδοσης της Ιλιάδας (πηγή: fantlab.ru)

Το όνομά του έχει δοθεί σε δημόσιο δρόμο στη Σεβαστούπολη. Φέτος που συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννησή του, στη Ρωσία διοργανώθηκαν ειδικές θεματικές εκθέσεις και αφιερώματα στον καλλιτέχνη, τόσο από τον κόσμο των καλών τεχνών, όσο και από τους ομογενείς.

Λεπτομέρειες εξώφυλλων εκδόσεων της Ιλιάδας (πηγή: fantlab.ru)

Για τον άνδρα η προσωπική του φίλη και μεγάλη Ελληνίδα εικαστικός Αλμπίνα Ακρίτας έχει πει: «Ο Δημήτρης Σπυριντόνοβιτς Μπίστη ήταν ένας μέγιστος ζωγράφος και συγκλονιστικός άνθρωπος. Ήταν μια απλότητα με φιλοσοφικό βάθος. Άξιος! Ήταν ένας γνήσιος Έλληνας, από την ίδια κατηγορία με τον μεγάλο μαέστρο Οδυσσέα Δημητριάδη, τους οποίους όλοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε να φτάσουμε!»

Εξώφυλλο της «Αινειάδας» (πηγή: fantlab.ru)

Ας δούμε στιγμιότυπα από την έκθεση εξωφύλλων που φιλοτέχνησε, το 1919, ο Δημήτρης Μπίστη στη Μόσχα:

Σπάρτακος Τανασίδης

Πηγές

• fantlab.ru
• geneura.livejournal.com
• hecucenter.ru
• rah.ru
• rusgreek.ru
• sevartmuseum.info
• wikipedia.org.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Έλληνας ομογενής ξεκινά από τις στάχτες την ανοικοδόμηση της επιχείρησής του, που καταστράφηκε από πυρκαγιά

6/02/2026 - 7:02μμ
(Φωτ.: The Greek Herald/Tom Skolarikis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο Κολέγιο Αγίου Σπυρίδωνα στο Σίδνεϊ με αγιασμό από τον επίσκοπο Κερασούντος

6/02/2026 - 12:20μμ
Ο Ντένις, η Κυράνη και ο Κον Αναστασόπουλος, το 1956 (φωτ.:  greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πίτερ Πούλος: Τίμησε την κληρονομιά του πατέρα του στο Εθνικό Μνημείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας

5/02/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: Facebook/Pyrrichios Filderstadt)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σύλλογος Ποντίων Φίλντερσταντ «Πυρρίχιος»: Αγιασμός και κοπή βασιλόπιτας για τις οικογένειες Ποντίων στη Γερμανία

5/02/2026 - 9:13πμ
Αριστερά ο Νεόφυτος Σταύρου σήμερα και δεξιά μόλις είχε έρθει στην Αυστραλία, το 1951 (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από ψάλτης στην Ξυλοτύμβου, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος στο Σίδνεϊ και υποψήφιος για το βραβείο Επιτευγμάτων Αυστραλίας-Κύπρου

3/02/2026 - 10:03μμ
(Φωτ.: Instagram nhsaofamerica)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Εθνική Ένωση Ελλήνων Φοιτητών ένωσε τον ελληνισμό στη Νέα Υόρκη

3/02/2026 - 2:27μμ
(Φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Αυστραλίας γιόρτασε με χορό, σουβλάκια και λουκουμάδες στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Prospect στην Αδελαΐδα

3/02/2026 - 10:59πμ
(Φωτ.: Facebook/Peter Pontios)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένωση Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά»: Με επιτυχία το καθιερωμένο πανηγύρι στη Μελβούρνη

3/02/2026 - 12:20πμ
Πρώτος από αριστερά ο Τζον Κατσιματίδης και δίπλα του ο αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: MFA/Δημήτριος Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Υόρκη: Ανακοινώθηκαν οι τελετάρχες της φετινής παρέλασης

2/02/2026 - 10:01μμ
(Φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στην Ελλάδα για αποκατάσταση ο Ιωάννης Βιδινιώτης μετά το σοβαρό ατύχημα στην Αυστραλία, με τη στήριξη της ελληνικής ομογένειας

1/02/2026 - 10:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: The Greek Herald)

Σίδνεϊ: Έλληνας ομογενής ξεκινά από τις στάχτες την ανοικοδόμηση της επιχείρησής του, που καταστράφηκε από πυρκαγιά

23 λεπτά πριν
Ξεριζωμένοι Πόντιοι στην αποβάθρα της Τραπεζούντας περιμένουν να επιβιβαστούν σε πλοία για να έρθουν στην Ελλάδα (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού: Ένας κύκλος σεμιναρίων με θεσμική φιλοδοξία

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Dimitris Apostolidis)

Με ποντιακά ποιήματα και θεατρικά δρώμενα η βασιλόπιτα των Ποντίων του Θρυλορίου

1 ώρα πριν
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί [αριστερά] φτάνει στο Μουσκάτ του Ομάν για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2026. (Φωτ.: EPA / Iranian Foreign Ministry)

Συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στο Ομάν: «Καλή αρχή» βλέπει η Τεχεράνη, συνεχίζεται ο διάλογος

2 ώρες πριν
Τοιχογραφία με παράσταση του Aγίου Βλασίου, αρχές 14ου αι. (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Βέροιας)

Από τη Σεβάστεια στη Βέροια: Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Βλασίου με λατρευτικές και πολιτιστικές δράσεις

2 ώρες πριν
O Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή, σε ενημέρωση για το συμβάν στη Χίο. Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κικίλιας: Δεν προκύπτει ενέργεια pushback στο συμβάν της Χίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign