Την υποστήριξή του στο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, απειλώντας ωστόσο ότι θα «τελειώσει τη δουλειά» εάν η Χαμάς το απορρίψει.
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πολύ, πολύ κοντά» στην επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, μετά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο.
Εάν γίνει δεκτό το σχέδιο από τη Χαμάς, προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων, σημείωσε, και αυτό σημαίνει «τον τερματισμό του ίδιου του πολέμου».
«Αυτή είναι μια μεγάλη, σπουδαία ημέρα, μια υπέροχη ημέρα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου έχοντας δίπλα του τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. «Είμαστε τουλάχιστον πολύ, πολύ κοντά, και νομίζω ότι είμαστε ‘περισσότερο από πολύ κοντά’, και θέλω να ευχαριστήσω τον Μπίμπι που ήρθε πραγματικά και έκανε τη δουλειά», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ «ευχαρίστησε» τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για την «αποδοχή» του ειρηνευτικού σχεδίου 20 σημείων για τη Γάζα και δήλωσε ότι ελπίζει σε μια «θετική απάντηση» από τη Χαμάς, Τόνισε όμως ότι εάν η παλαιστινιακή οργάνωση απορρίψει τη συμφωνία, «το Ισραήλ θα έχει την πλήρη στήριξή μου για να την καταστρέψει».
Η δήλωση Νετανιάχου
«Υποστηρίζω το σχέδιό σας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, το οποίο μας επιτρέπει να επιτύχουμε τους πολεμικούς μας στόχους», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο.
«Όλοι οι όμηροί μας, οι ζωντανοί και οι νεκροί, θα επιστρέψουν αμέσως στην πατρίδα. Η Χαμάς θα αφοπλιστεί. Η Γάζα θα αποστρατιωτικοποιηθεί. Το Ισραήλ θα διατηρήσει την ευθύνη της ασφάλειας εκεί (στον παλαιστινιακό θύλακα σ.σ.), συμπεριλαμβανομένης μιας περιμέτρου ασφαλείας, για ένα χρονικό διάστημα. Εάν η Χαμάς απορρίψει το σχέδιό σας, κύριε πρόεδρε, ή εάν πουν ότι το αποδέχονται αλλά στη συνέχεια κάνουν τα πάντα για να το μπλοκάρουν, το Ισραήλ θα τελειώσει τη δουλειά μόνο του», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από τον Λευκό Οίκο.
Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε από την Ουάσινγκτον ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα έχει κανένα ρόλο να διαδραματίσει στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να αλλάξει «ριζικά», σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο αποδέχτηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Η Γάζα θα έχει μια ειρηνική διοίκηση πολιτών, της οποίας δεν θα ηγείται ούτε η Χαμάς ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή», δήλωσε ο Νετανιάχου στην κοινή συνέντευξη Τύπου έχοντας δίπλα του τον Αμερικανό πρόεδρο.
«Σε σχέση με την Παλαιστινιακή Αρχή, εκτιμώ τη σταθερή σας θέση σύμφωνα με την οποία (η Παλαιστινιακή Αρχή σ.σ.) δεν θα μπορεί να έχει απολύτως κανένα ρόλο στη Γάζα χωρίς να περάσει από έναν πραγματικό και ριζοσπαστικό και πραγματικό μετασχηματισμό», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Τραμπ.
Το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα
Ο Λευκός Οίκος έδωσε απόψε στη δημοσιότητα το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο προβλέπει την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ώστε να συμφωνήσουν έναν πολιτικό ορίζοντα για την ειρηνική συνύπαρξή τους.
Σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ, εφόσον και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν με την πρόταση, ο πόλεμος θα τερματιστεί αμέσως. Εντός 72 ωρών από τη στιγμή που το Ισραήλ την κάνει αποδεκτή, όλοι οι όμηροι, ζωντανοί και νεκροί, θα πρέπει να επιστρέψουν στο Ισραήλ. Αφού επιστραφούν όλοι οι όμηροι, το Ισραήλ θα πρέπει να απελευθερώσει 250 ισοβίτες Παλαιστίνιους και 1.700 Γαζαίους που συνελήφθησαν μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
Το Ισραήλ δεν θα κατακτήσει, ούτε θα προσαρτήσει τη Λωρίδα της Γάζας, τη διακυβέρνηση της οποίας θα αναλάβει προσωρινά μια μεταβατική, τεχνοκρατική, απολίτικη παλαιστινιακή επιτροπή.
Ο ίδιος ο Τραμπ θα προεδρεύει σε μια επιτροπή που θα επιβλέπει το μεταβατικό στάδιο στον θύλακα και στην οποία θα μετέχουν και άλλοι αρχηγοί κρατών, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.
Με βάση την πρόταση, οι αραβικές και οι μουσουλμανικές χώρες θα δεσμευτούν στην αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας.
Οι πλευρές θα συμφωνήσουν το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του Ισραήλ από τον θύλακα, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το σχέδιό του προβλέπει την κατά φάσεις απόσυρση του ισραηλινού στρατού.
Τα μέλη της Χαμάς θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι δεν θα διαδραματίσουν κανέναν ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας, εμμέσως, ευθέως ή με οποιαδήποτε μορφή. Στα μέλη της οργάνωσης που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα θα παρασχεθεί ασφαλής διέλευση για τις χώρες που θα τα δεχτούν ενώ προβλέπεται και αμνηστία σε όσους δεχτούν να καταθέσουν τα όπλα.
Κανείς δεν θα υποχρεωθεί να φύγει από τη Γάζα και όσοι επιθυμούν να φύγουν θα μπορούν να το κάνουν ελεύθερα και να επιστρέψουν επίσης.
Οι μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου παρέδωσαν το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, δήλωσε αξιωματούχος προσκείμενος στις συνομιλίες.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Χασάν Μαχμούντ Ρασάντ «συναντήθηκαν με τους διαπραγματευτές της Χαμάς και τους παρουσίασαν το σχέδιο. Οι διαπραγματευτές της Χαμάς δήλωσαν ότι θα το εξετάσουν καλή τη πίστει και θα απαντήσουν», δήλωσε η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Συγγνώμη Νετανιάχου από το Κατάρ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από τον ομόλογό του του Κατάρ για την επίθεση που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στην Ντόχα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα από τον Λευκό Οίκο, είπε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή προσκείμενη στην ισραηλινή κυβέρνηση.
Το τηλεφώνημα στο πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, έγινε ενώ ο Νετανιάχου συναντιέται με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.
Διαδήλωση Ισραηλινών έξω από τον Λευκό Οίκο
Ισραηλινοί και συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδήλωσαν σήμερα το βράδυ μπροστά από το παράρτημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ-Αβίβ, καλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει πίεση στον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να αποδεχτεί το σχέδιό του για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
«Τώρα, τώρα!», φώναζε το πλήθος, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ Τραμπ και Νετανιάχου συναντώνται στον Λευκό Οίκο.
«Μην επιτρέψετε καμιά απόπειρα δολιοφθοράς της συμφωνίας!», δήλωσε ένας διαδηλωτής. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ένα πανό που έγραφε: «Πρόεδρε Τραμπ, γράψτε ιστορία. Φέρτε τους στο σπίτι τώρα».