Ένα πολιτικό γεγονός που έρχεται να επισφραγίσει την αίσθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μια επικίνδυνη καμπή, όπου η πολιτική αντιπαράθεση από μια υγιή για κάθε δημοκρατία σύγκρουση ιδεών εξελίσσεται σε αιματοχυσία, θεωρείται η εν ψυχρώ δολοφονία του 31χρονου Τσάρλι Κερκ σε πανεπιστημιούπολη στη Γιούτα.
Ο θάνατός του αφήνει πίσω ένα κενό αλλά και μια βαριά σκιά· αποκαλύπτει ότι η πολιτική βία δεν είναι πια περιθωριακή εξαίρεση.
Ο Τσάρλι Κερκ ήταν σχολιαστής και παρουσιαστής podcast με εκατομμύρια ακόλουθους – στο Χ τον παρακολουθούσαν 5,2 εκατ. άνθρωποι και στο TikTok 7,3 εκατ. Δημιούργημά του το «Turning Point USA», ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επιδιώκει να διαδώσει συντηρητικές ιδέες μέσα από τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.
Η ικανότητά του να προσελκύει πλήθη τού έδωσε έναν βασικό ρόλο στο κίνημα MAGA του Ντόναλντ Τραμπ. Θεωρούταν τόσο το μέλλον του συντηρητικού ακτιβισμού όσο και μια έντονα πολωτική προσωπικότητα.
Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη, με τον πρόεδρο να μιλά για «σκοτεινή ημέρα για την Αμερική» και να κατηγορεί τη «ριζοσπαστική αριστερά» για το κλίμα μίσους που, όπως είπε, οδήγησε στη δολοφονία. Ακόμα ανακοίνωσε ότι θα απονείμει σύντομα στον Τσάρλι Κερκ («τον γίγαντα της γενιάς του», όπως τον αποκάλεσε) το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.
Το όπλο της δολοφονίας
Καθώς το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη παραμένει σε εξέλιξη, σταδιακά δίνονται νέα στοιχεία για το φονικό όπλο αλλά και για τον βασικό ύποπτο.
Όπως ανακοίνωσε ο ειδικός πράκτορας του FBI στο Σολτ Λέικ Σίτι Ρόμπερτ Μπολς, οι Αρχές εκτιμούν ότι έχουν ανακτήσει το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία. Πρόκειται για υψηλής ισχύος επαναληπτικό τυφέκιο με κλείστρο (bolt action rifle), το οποίο βρέθηκε σε δασική περιοχή όπου είχε διαφύγει προσωρινά ο δράστης.
Το τουφέκι έχει ήδη σταλεί για εργαστηριακή ανάλυση, με στόχο να επιβεβαιωθεί η σύνδεσή του με το έγκλημα και να εντοπιστούν πιθανά ίχνη του δράστη.
«Φοιτητικής ηλικίας» ο ύποπτος
Σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Δημόσιας Ασφάλειας της Γιούτα Μπο Μέισον δήλωσε ότι ο ύποπτος «φαίνεται να είναι φοιτητικής ηλικίας».
Όπως σημείωσε, «”ταίριαξε” καλά με το περιβάλλον του πανεπιστημίου», γεγονός που καθυστέρησε τον εντοπισμό του.
Οι Αρχές έχουν στα χέρια τους «καλό οπτικό υλικό» του δράστη, το οποίο όμως δεν θέλουν να δώσουν στη δημοσιότητα. Επίσης προς το παρόν αρνούνται να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητά του.
«Μπορώ να πω ότι επρόκειτο για στοχευμένη επίθεση. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ευρύτερος κίνδυνος. Ωστόσο, αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να τον βρούμε και θα το κάνουμε», πρόσθεσε ο Μπο Μέισον.