Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 οι Γερμανοί σε συνεργασία με Έλληνες προδότες που είχαν καταταγεί στην ένοπλη ομάδα του Φριτς Σούμπερτ εισέβαλαν στον Χορτιάτη και εκτέλεσαν τους κατοίκους. Οι Γερμανοί έδιναν εντολές και οι Σουμπερίτες εκτελούσαν. Η επίθεση έγινε σε αντίποινα για μια ενέδρα που έστησαν οι αντάρτες έξω από το χωριό σε ένα αυτοκίνητο ύδρευσης από τη Θεσσαλονίκη και ένα γερμανικό.
Στην επίθεση σκοτώθηκε ένας στρατιώτης, και οι Γερμανοί βρήκαν την αφορμή να επιτεθούν στον Χορτιάτη που τον θεωρούσαν ανταρτοχώρι. Επικεφαλής της επίθεσης τέθηκε ο Γερμανός σφαγέας Φριτς Σούμπερτ.
Εκτέλεσαν ηλικιωμένους και κακοποίησαν γυναίκες. Στη συνέχεια συγκέντρωσαν τα γυναικόπαιδα στην πλατεία και αφού τα χώρισαν σε δύο ομάδες τα οδήγησαν σε δύο κτήρια, στο φούρνο του Γκουραμάνη και στο σπίτι του Νταμπούδη. Έστησαν τα πυροβόλα, άνοιξαν πυρ και μετά έκλεισαν τις πόρτες και έβαλαν φωτιά. Έκαψαν ζωντανούς 149 κατοίκους, εκ των οποίων οι 128 ήταν γυναίκες και παιδιά.
Χθες, με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και με κάθε επισημότητα, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 81 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε το αρχιερατικό μνημόσυνο στον βυζαντινό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χοροστατούντος του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα. Αμέσως μετά, τελέστηκε τρισάγιο στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Στεφάνι, όπως κάθε χρόνο, κατέθεσε και η Ένωση Ποντίων Πανοράματος, τιμώντας «τα αθώα θύματα, φίλους και συγγενείς», διά της αντιπροέδρου Δέσποινας Λυπηρίδου.