pontosnews.gr
Τρίτη, 2/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βέλγιο: Θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος αν απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι

Παράλληλα, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα ανακοινώσει αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της ισραηλινής κυβέρνησης

2/09/2025 - 3:20μμ
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας μετά τα απανωτά ισραηλινά πλήγματα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας μετά τα απανωτά ισραηλινά πλήγματα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης υπό προϋποθέσεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση του Βελγίου κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το επόμενο διάστημα, όπως ανήγγειλε σήμερα ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Πρεβό.

«Η Παλαιστίνη θα αναγνωριστεί από το Βέλγιο κατά τη σύνοδο του ΟΗΕ» και ταυτόχρονα θα ανακοινωθούν «αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας Πρεβό μέσω X, καθώς η χώρα του συντονίζει το βήμα με αυτό άλλων κρατών, ιδιαίτερα της Γαλλίας και του Καναδά.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανήγγειλε ότι το Παρίσι θα αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που θα διεξαχθεί από την 9η ως την 23η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Πάνω από άλλες δέκα δυτικές χώρες κάλεσαν όσες κυβερνήσεις του κόσμου δεν το έχουν πράξει να το κάνουν.

Το Βέλγιο «θα ενωθεί με άλλες χώρες που θα υπογράψουν τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης», με σκοπό να μπει ξανά στις ράγες «η λύση των δυο κρατών», εξήγησε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Οι προϋποθέσεις και οι κυρώσεις

Ωστόσο η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τις Βρυξέλλες εξαρτάται από την εκπλήρωση όρων. Δεν θα επισημοποιηθεί παρά αφού «απελευθερωθεί ο τελευταίος όμηρος της Χαμάς» και με την προϋπόθεση πως το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δεν θα διαδραματίζει ρόλο στη διακυβέρνηση «οποιουδήποτε» τομέα της Παλαιστίνης, ξεκαθάρισε ο κ. Πρεβό.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανήγγειλε εξάλλου 12 κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ. Σε αυτές συγκαταλέγονται «η απαγόρευση των εισαγωγών προϊόντων από οικισμούς» στα κατεχόμενα, αλλά και «δυνητικές ποινικές διώξεις», η απαγόρευση «υπερπτήσεων» και της χρήσης υποδομών του Βελγίου ως διαμετακομιστικού σταθμού, καθώς και η ένταξη στον κατάλογο των ανεπιθύμητων προσώπων (personae non gratae) «δυο εξτρεμιστών ισραηλινών υπουργών, βίαιων εποίκων» — αλλά και «ηγετών της Χαμάς».

Η απόφαση αυτή απέχει πολύ από το να γίνεται ομόφωνα δεκτή από τη βελγική κυβέρνηση. Τα μέλη της από τα κόμματα της δεξιάς (N-VA και MR) είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά.

Όμως μπροστά «στην ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Παλαιστίνη και ιδιαίτερα στη Γάζα, το Βέλγιο πρέπει να πάρει ισχυρές αποφάσεις για να εντείνει την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση» όπως και «στους τρομοκράτες της Χαμάς», επιχειρηματολόγησε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Το ζήτημα χαρακτηρίζεται κρίσιμο από παλαιστίνιους αξιωματούχος. «Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα μας δώσει προοπτική για το μέλλον», τόνισε χθες στη Ρώμη η υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, η Βάρσεν Αγαμπεκιάν Σαχίν.

«Στέλνει επίσης ξεκάθαρο μήνυμα: η μοναδική λύση είναι να αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος που θα ζει με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα στο κράτος του Ισραήλ», επέμεινε.

Οι κυβερνήσεις του Καναδά και της Αυστραλίας έχουν επίσης ήδη καταστήσει σαφή την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης. Η Βρετανία έχει προειδοποιήσει πως θα προχωρήσει και αυτή στην αναγνώρισή του αν το Ισραήλ δεν αναλάβει σειρά δεσμεύσεων, ανάμεσά τους για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά, τα τρία τέταρτα των κρατών μελών του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα το κράτος αυτό, η ίδρυση του οποίου είχε ανακηρυχθεί από την εξόριστη παλαιστινιακή ηγεσία το 1988.

Η διεθνής πίεση εντείνεται στην ισραηλινή κυβέρνηση προκειμένου να βάλει τέλος στον πόλεμο, που έχει οδηγήσει σε πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακο οι περίπου 2,4 εκατ. κάτοικοι του οποίου ζουν υπό πολιορκία για σχεδόν 23 μήνες και καθώς η βία στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, έχει επίσης κλιμακωθεί ραγδαία αφότου άρχισε η ένοπλη σύρραξη.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο σήμερα για τουλάχιστον δεκατρείς νεκρούς σε αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πρώτο πλήγμα σε κτήριο όπου διέμενε κόσμος σκότωσε 10 ανθρώπους, δεύτερο σε άλλο κτίριο στοίχισε τη ζωή σε ακόμη τρεις, εξήγησε ο εκπρόσωπος, ο Μαχμούντ Μπασάλ, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διευκρίνισε ότι και οι δυο βομβαρδισμοί έγιναν στην πόλη της Γάζας.

Η έφοδος της 7ης Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 63.557 άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακο, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (δεύτερος από δεξιά) και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ (αριστερά) στη διάρκεια της διμερούς συνάντησης στην Μεγάλη Αίθουσα των Πολιτών στο Πεκίνο (φωτ.: EPA/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Βλ. Πούτιν: Σε επίπεδο «άνευ προηγουμένου» οι σχέσεις με την Κίνα

2/09/2025 - 10:54πμ
Κάτοικοι της περιοχής στο σημείο της κατολίσθησης (φωτ.: Χ/ΝΕΧΤΑ)
ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Κατολίσθηση εξαφάνισε ολόκληρο χωριό – Πάνω από 1.000 νεκροί, επέζησε μόνο ένας

2/09/2025 - 9:11πμ
Στα χαλάσματα σπιτιών στην επαρχία Κονάρ που βρίσκεται στο βόρειοανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν (πηγή: Χ / All India Radio News)
ΚΟΣΜΟΣ

Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: Στο ισοπεδωμένο Ουαντίρ κάθε οικογένεια θρηνεί νεκρούς και τραυματίες

1/09/2025 - 6:16μμ
Ο Σι Τζινπίνγκ δείχνει το... δρόμο στον Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ.: EPA / Suo Takekuma / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Σι και Πούτιν μαζί με αιχμές κατά των ΗΠΑ – Και στο βάθος… Μόντι και Ερντογάν

1/09/2025 - 5:06μμ
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια ομιλίας στην Πολωνία (φωτ.: EPA/Artur Reszko)
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Ρωσικές παρεμβολές στο αεροσκάφος της προέδρου της Κομισιόν – Χάθηκε η πρόσβαση σε υπηρεσίες πλοήγησης GPS

1/09/2025 - 3:40μμ
Σε ερείπια μετατράπηκαν χιλιάδες σπίτια (φωτ.: Χ/Zubair khan)
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Ξεπερνούν τους 800 οι νεκροί από τον μεγάλο σεισμό – «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο»

1/09/2025 - 2:30μμ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται σε γιγαντοοθόνη στη διάρκεια δηλώσεών του στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, που διεξάγεται στην Τιαντζίν της Κίνας (φωτ.: EPA/Sergey Bobylev/Sputnik/Kremlin / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Βλ. Πούτιν: Η Τουρκία αξιόπιστος και δοκιμασμένος στο χρόνο εταίρος της Ρωσίας

1/09/2025 - 12:45μμ
O εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Αμπού Ομπάιντα (κέντρο), σε παλιότερη φωτογραφία ενώ κάνει δηλώσεις (φωτ.: EPA/Ali Ali)
ΚΟΣΜΟΣ

Στέλεχος της Χαμάς εξόντωσε το Ισραήλ – Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για όσους έχουν παλαιστινιακό διαβατήριο

1/09/2025 - 11:02πμ
Μια Αφγανή στέκεται ανάμεσα σε ερείπια μετά από σεισμό στην Ζέντα Τζαν (φωτ. αρχείου: EPA/Samiullah Popal)
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες από ισχυρό σεισμό 6 Ρίχτερ

1/09/2025 - 9:50πμ
Αστυνομικοί της σήμανσης ερευνούν το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Αντρίι Παρούμπι, στη Λβιβ (φωτ.: EPA/Mykola Tys)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συνελήφθη ύποπτος για το φόνο του πρώην προέδρου του κοινοβουλίου – «Σχολαστικά προετοιμασμένη» δολοφονία

1/09/2025 - 9:13πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας μετά τα απανωτά ισραηλινά πλήγματα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Βέλγιο: Θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος αν απελευθερωθούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι

8 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο χάρτης των παράνομων επιδοτήσεων ανά Περιφέρεια – Θεαματική πρωτιά για την Κρήτη

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: hospkorinthos.gr)

Σοκ στην Κόρινθο: Πέθανε 22χρονος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα από μαχαίρι στο λαιμό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

Το μονοθέσιο της McLaren Formula 1 Team περιοδεύει στην Ελλάδα – Πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη στις 6 Σεπτεμβρίου

2 ώρες πριν

Δήμος Χαλανδρίου: Φεστιβάλ Ρεματιάς με αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Χρυσοχοΐδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: 1.036 ΑΦΜ με παράνομες επιδοτήσεις 22,7 εκατ. ευρώ – Δέσμευση περιουσιών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign