Την ποντιακή εκδοχή του street food παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία στο 4ο Στράτας Φαείν η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης».
Το απόγευμα της Παρασκευής 29 Αυγούστου, όσοι βρέθηκαν στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πρωτότυπο μενού εμπνευσμένο από την ποντιακή κουζίνα, το οποίο επιμελήθηκε και παρουσίασε ο executive chef Νίκος Κυψίδης.
Όπως αναφέρει ο σύλλογος «με τη δημιουργικότητα και την τεχνική του, ο καταξιωμένος σεφ κατάφερε να γεφυρώσει την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία, μετατρέποντας αγαπημένες ποντιακές γεύσεις σε εμπειρία υψηλής αισθητικής και απόλαυσης. Κάθε πιάτο αφηγήθηκε τη δική του ιστορία, αναδεικνύοντας τόσο τα τοπικά υλικά όσο και τη διαχρονική αξία της ποντιακής κουζίνας».
Οι γεύσεις που προσφέρθηκαν ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους ήταν:
- Χαμψοπίλαφο Arancini, τραγανοί κιοφτέδες με πιλάφι και χαψία,
- Βαρένικα αλά Dumpling, γεμιστά με κατσικίσιο τυρί, σε σάλτσα σκόρδου και βουτύρου ξυγαλί με μία ασιατική πινελιά sweet chilli,
- Τσιριχτά ή «Φουσκωτά» με επικάλυψη καραμέλας και
- Coctail Τάν με ροδάκινα Π.Ο.Π. Νάουσας και κεράσια Γιαννακοχωρίου.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά με τις μελωδίες τους οι: Γιώτα Παπαδοπούλου, Παύλος Βολτσίδης, Θεόφιλος Χατζηιωαννίδης, Νίκος Μουρατίδης, Καλλιόπη Μελικιώτη και Γιώργος Ματεντζίδης.