pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαδαγασκάρη: Η Γαλλία επέστρεψε το κρανίο του βασιλιά Τοέρα μετά από 128 χρόνια

Άλλα δύο κρανία της αποικιακής εποχής επιστράφηκαν επίσης, στο πλαίσιο της διπλωματίας και της «συγγνώμης»

28/08/2025 - 11:34μμ
(Φωτ. αρχείου: pexels)

(Φωτ. αρχείου: pexels)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τρία κρανία της αποικιακής εποχής επέστρεψε η Γαλλία στη Μαδαγασκάρη την περασμένη Τρίτη. Ένα από αυτά, λένε οι ειδικοί, ανήκει σε βασιλιά της Μαδαγασκάρης ο οποίος αποκεφαλίστηκε από γαλλικά στρατεύματα τον 19ο αιώνα. Τα στρατεύματα αποκεφάλισαν τον βασιλιά Τοέρα το 1897 και μετέφεραν το κρανίο του στη Γαλλία ως πολεμική λεία.

Ήταν άλλωστε συνήθης πρακτική των αποικιοκρατών η μεταφορά ανθρώπινων λειψάνων από την Αφρική στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια «απόδειξης» ότι οι Αφρικανοί είναι κατώτεροι από τους λευκούς.

Το κρανίο τοποθετήθηκε στη συνέχεια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, μαζί με εκατοντάδες άλλα ανθρώπινα λείψανα από το νησί του Ινδικού Ωκεανού. Τα άλλα δύο που επιστράφηκαν, ανήκαν σε μέλη του λαού Σακαλάβα (Sakalava).

Από την τελετή επιστροφής των λειψάνων (φωτ.: EPA / Teresa Suarez)

«Αυτά τα κρανία εντάχθηκαν σε εθνικές συλλογές υπό συνθήκες που αποτελούσαν προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και σε ένα πλαίσιο αποικιοκρατικής βίας», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ρασιντά Ντατί.

Η ομόλογός της στη Μαγαδασκάρη χαιρέτισε την απόφαση ως μια «χειρονομία τεράστιας σημασίας» που σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. «[Αυτά τα κομμάτια] είναι ο αόρατος και ανεξίτηλος κρίκος που ενώνει το παρόν μας με το παρελθόν μας. Η απουσία τους αποτελεί για περισσότερο από έναν αιώνα, μια ανοιχτή πληγή στην καρδιά του νησιού μας», είπε.

Οι υπουργοί Πολιτισμού της Γαλλίας και της Μαδαγασκάρης (φωτ.: EPA / Teresa Suarez)

Τον Αύγουστο του 1897, μια γαλλική δύναμη που στάλθηκε για να επιβάλει τον αποικιακό έλεγχο στο βασίλειο Menabé του λαού Σακαλάβα στη δυτική Μαδαγασκάρη σφαγίασε έναν τοπικό στρατό. Ο βασιλιάς Τοέρα σκοτώθηκε και αποκεφαλίστηκε, και το κεφάλι του στάλθηκε στο Παρίσι όπου τοποθετήθηκε στα αρχεία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Μικτή επιστημονική επιτροπή επιβεβαίωσε ότι τα κρανία που επιστράφηκαν ανήκουν στο λαό Σακαλάβα, αλλά τόνισε ότι μπορεί να ειπωθεί μόνο με «μεγάλη πιθανότητα» ότι ένα από αυτά ανήκε στον βασιλιά Τοέρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αναγνωρίσει μερικές από τις φρικαλεότητες της Γαλλίας στο παρελθόν στην Αφρική. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του τον περασμένο Απρίλιο στο Ανταναναρίβο, την πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, μίλησε για την προσπάθεια «να ζητήσει συγχώρεση» για τον «αιματηρό και τραγικό» αποικισμό της Γαλλίας. Μετά από περισσότερα από 60 χρόνια αποικισμού, η Μαδαγασκάρη κήρυξε την ανεξαρτησία της το 1960.

Αιματηρή και τραγική αποικιοκρατία

Τα τελευταία χρόνια η Γαλλία αγωνίζεται να αποταχθεί το αποικιακό παρελθόν της, επιστρέφοντας κατάλοιπα των κατακτήσεων της αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, προηγούμενοι νόμοι είχαν κάνει αυτή τη διαδικασία πολύ δύσκολη και χρειάστηκε να ψηφιστεί ξεχωριστός νόμος για κάθε αποκατάσταση. Για παράδειγμα το 2002, όταν η Νότια Αφρική απαίτησε την επιστροφή των λειψάνων της «Αφροδίτης των Οτεντότων», μιας γυναίκας (το όνομά της ήταν Saartjie Baartman) που εκτέθηκε στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα ως αξιοπερίεργο.

Ως «φαινόμενο της φύσης» διαφημιζόταν η εμφάνιση της Saartjie Baartman σε διάφορες πόλεις (πηγή: commons.wikimedia.org)

Για να επιταχύνει τη διαδικασία, το γαλλικό Κοινοβούλιο ψήφισε το 2023 νόμο που θα διευκόλυνε τον επαναπατρισμό ανθρώπινων λειψάνων. Στο Μουσείο του Ανθρώπου στο Παρίσι, περίπου το ⅓ των 30.000 δειγμάτων περιέχουν κρανία και σκελετούς, και χώρες όπως η Αυστραλία και η Αργεντινή έχουν επίσης ζητήσει τον επαναπατρισμό των προγόνων τους.

Την ίδια χρονιά η Γαλλία ψήφισε επίσης ξεχωριστό νόμο για την επιστροφή έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί, σε εβραίους ιδιοκτήτες και κληρονόμους.

Ωστόσο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί νόμος για τη διευκόλυνση της αποκατάστασης πολιτιστικών αγαθών που λεηλατήθηκαν κατά την αποικιακή εποχή. Εάν εγκριθεί, η νομοθεσία θα διευκόλυνε την αποκατάσταση έργων που αποκτήθηκαν μεταξύ 1815 και 1972 μέσω κλοπής, λεηλασίας, εξαναγκασμού ή βίας.

• Πληροφορίες: euronews.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στο έδαφος του Λιβάνου κοντά στα σύνορα, όπως φαίνεται από την Άνω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ. 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Εκεχειρία «στα χαρτιά», νεκροί στο πεδίο – Σκιά αστάθειας και εσωτερικών ρηγμάτων

27/04/2026 - 4:39μμ
Τη φωτογραφία από τη σύλληψη του Κόουλ Τόμας Άλεν την μοιράστηκε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ (πηγή: Fox News)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Σοβαρά κενά ασφαλείας στην απόπειρα – Καθυστερήσεις, λάθη και νέα ερωτήματα για τη φύλαξή του

27/04/2026 - 3:28μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Jose Luis Magana)
ΚΟΣΜΟΣ

Έτσι περιέγραψε ο Τραμπ τα κρίσιμα λεπτά της ένοπλης επίθεσης στη Ουάσιγκτον – Το «μανιφέστο μίσους» του δράστη

27/04/2026 - 10:00πμ
Μπένετ και Λαπίντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου (πηγή: x.com/yairlapid)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ενώνει την αντιπολίτευση – Μπένετ και Λαπίντ ενώνουν δυνάμεις για τις επόμενες εκλογές

26/04/2026 - 10:15μμ
Πούτιν και Αραγτσί σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ. αρχείου: EPA / Alexander Kazakov)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί θα συναντήσει τον Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα

26/04/2026 - 8:43μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε δημοσιογράφους στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, μετά τους πυροβολισμούς (φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί στο δείπνο των ανταποκριτών: «Ήθελε να χτυπήσει αξιωματούχους» – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τον 31χρονο

26/04/2026 - 2:38μμ
Προσωπικό ασφαλείας σε κατάσταση συναγερμού μετά από πυροβολισμούς που ακούστηκαν στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, όπου παρίσταντο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ (φωτ.: EPA/Yuri Gripas / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

«Δάσκαλος του μήνα» ο δράστης στο δείπνο των ανταποκριτών στον Λευκό Οίκο – Τι ξέρουμε για τον Κόουλ Τόμας Άλεν

26/04/2026 - 11:31πμ
Ουκρανός, ντυμένος με τη στολή των εργαζομένων σε πυρηνικό σταθμό, κρατά κεριά σε τελετή μνήμης για τους «εκκαθαριστές» που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις καθαρισμού μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, στο Σλαβούτιτς της Ουκρανίας (φωτ.: EPA/MAKSYM KISHKA)
ΚΟΣΜΟΣ

Τσερνόμπιλ: 40 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή που σημάδεψε την Ευρώπη

26/04/2026 - 10:34πμ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής ανταποκρίτρια του CBS News στον Λευκό Οίκο Γουέιτζια Τζανγκ, στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου (φωτ.:  EPA/Yuri Gripas / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στην Ουάσινγκτον: Ένοπλος πυροβόλησε στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου – Φυγαδεύτηκαν οι Τραμπ

26/04/2026 - 8:25πμ
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Βίκτορ Όρμπαν: Αποχωρεί από τη Βουλή μετά την εκλογική ήττα

25/04/2026 - 11:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Στιγμιότυπο από την εκπομπή της ΕΡΤ)

Σέρρες: 15χρονος αυτοδίδακτος ψάλτης μαγεύει ιερείς και πιστούς

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Chema Moya)

Στους «16» του Masters της Μαδρίτης ο Τσιτσιπάς

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Βιολάντα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο υπεύθυνος παραγωγής – Προθεσμία έλαβε ο διευθυντής

1 ώρα πριν
Άποψη της περιοχής της Ηετιώνειας Πύλης (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Επέκταση της Ηετιώνειας Πύλης στον Πειραιά – Νέα παρέμβαση σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής

2 ώρες πριν
Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στο έδαφος του Λιβάνου κοντά στα σύνορα, όπως φαίνεται από την Άνω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ. 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Λίβανος: Εκεχειρία «στα χαρτιά», νεκροί στο πεδίο – Σκιά αστάθειας και εσωτερικών ρηγμάτων

2 ώρες πριν
Οι Ναζί στην Αθήνα. Από το ντοκιμαντέρ «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης» (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)

27 Απριλίου 1941: Η μέρα που οι Ναζί μπήκαν στην Αθήνα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign