pontosnews.gr
Πέμπτη, 11/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κομοτηνή: Πίστη, τέχνη και ιστορία συνυπάρχουν στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Μια εκκλησία-κόσμημα που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων πάνω από 200 χρόνια

14/08/2025 - 1:30μμ
(Φωτ.: Μιχάλης-Δανιήλ Βαμβακάς / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: Μιχάλης-Δανιήλ Βαμβακάς / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην καρδιά της Κομοτηνής στέκει αγέρωχος και αναγεννημένος ένας από τους σημαντικότερους ναούς της Θράκης, ο ιερός μητροπολιτικός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ένα ζωντανό σύμβολο πίστης, ιστορίας και πολιτισμού, που εδώ και αιώνες συνοδεύει τις πνευματικές και κοινωνικές στιγμές της πόλης.

Η ανέγερση του σημερινού ναού χρονολογείται στο 1800, όπως μαρτυρά η κτητορική επιγραφή που βρίσκεται στο εσωτερικό.

Ωστόσο, η ιστορία ξεκινά πολύ νωρίτερα. Σύμφωνα με αναφορές του Γάλλου περιηγητή Pierre Belon (έχει εξελληνιστεί ως Πέτρος Βελώνιος!), που ταξίδεψε στην περιοχή μεταξύ 1582 και 1584, στην τοποθεσία υπήρχε ήδη τότε μια εκκλησία, χτισμένη ανάμεσα στα ερείπια ενός μικρού κάστρου. Οι περιγραφές αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στη θέση του σημερινού ναού υπήρχε ένας παλαιότερος, βυζαντινός, γεγονός που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ιστορικό βάθος και αξία στον ιερό αυτόν τόπο.

(Φωτ.: Μιχάλης-Δανιήλ Βαμβακάς / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι πρώτες αναφορές σε χριστιανική παρουσία στην περιοχή χρονολογούνται άλλωστε από τη βυζαντινή περίοδο, όταν η Κομοτηνή αποτελούσε σταθμό στο δρόμο προς την Κωνσταντινούπολη. Ο μικρός οικισμός γύρω από το κάστρο εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου, και ο ναός αποτέλεσε το επίκεντρο της ορθόδοξης κοινότητας, ακόμη και κατά την οθωμανική περίοδο.

Η ύπαρξη ναού εντός του φρουρίου αποτελεί απόδειξη της αδιάλειπτης χριστιανικής παρουσίας στην πόλη.

Ο ναός, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αποτέλεσε επίκεντρο της χριστιανικής ζωής της Κομοτηνής επί αιώνες. Γάμοι, βαπτίσεις, εθνικές και θρησκευτικές τελετές, όλα συνδέονται με τη ζωή της εκκλησίας και τις γενιές των πιστών που περνούσαν το κατώφλι του, αναζητώντας παρηγοριά, ευλογία και ελπίδα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κάτοικοι της Κομοτηνής αναφέρονται σε αυτόν ως «η Μητρόπολη».

Αρχιτεκτονικά αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα εκκλησιαστικού ρυθμού της εποχής του, συνδυάζοντας τη λιτότητα της θρακιώτικης παράδοσης με στοιχεία επιβλητικότητας και μεγαλοπρέπειας. Ο εσωτερικός του διάκοσμος, το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες που χρονολογούνται από το 1714, οι αγιογραφίες και η λιτή αλλά επιβλητική αισθητική αποπνέουν δέος και σεβασμό.

Ο ναός υπήρξε και συνεχίζει να είναι ένας τόπος όπου η τέχνη και η πίστη συμπορεύονται.

Σήμερα, μετά την εκ βάθρων ανακαίνισή του, που κράτησε πέντε ολόκληρα χρόνια –διάστημα κατά το οποίο έμεινε κλειστός–, ο ναός έχει αποκτήσει νέα πνοή. Οι ανακαινιστικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν με απόλυτο σεβασμό στην μακραίωνη ιστορία του δεν περιορίστηκαν μόνο στην αποκατάσταση φθορών, αλλά επανέφεραν το κτίσμα στην αρχική του αίγλη, αναδεικνύοντας τόσο την αρχιτεκτονική του ταυτότητα όσο και τον ιστορικό του χαρακτήρα.

(Φωτ.: Μιχάλης-Δανιήλ Βαμβακάς / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κυρίαρχα υλικά δόμησης είναι το ξύλο και η πέτρα. Ολόκληρος ο ναός είναι κατασκευασμένος από ξύλο, από τους κίονες, που είναι κορμοί δέντρων, μέχρι τα τόξα από τα κλίτη. Οι ξύλινοι κίονες συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν από τη φθορά του χρόνου, όπως επίσης και η σκεπή, ενώ δόθηκε λύση σε στατικά προβλήματα που υπήρχαν.

Εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη η ψηφιδωτή απεικόνιση της Πλατυτέρας στην κόγχη του Ιερού Βήματος.

Το τελικό αποτέλεσμα των εργασιών είναι εντυπωσιακό: ένας ζωντανός ναός που λειτουργεί πλέον καθημερινά, αλλά και ένα εμβληματικό τοπόσημο που κοσμεί την πόλη της Κομοτηνής.

Αποκατάσταση της εφέστιας εικόνας της Παναγίας Ελευθερώτριας

Γενικότερα, ο ναός πέρασε από πολλά στάδια για να φτάσει στην τελική μορφή που βρίσκεται σήμερα, με τις τελευταίες αλλαγές να γίνονται τη δεκαετία του 1980.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί, πως είναι κτισμένος σε χαμηλότερο επίπεδο από την επιφάνεια της γης, καθώς την περίοδο της Τουρκοκρατίας τα κτήρια δεν έπρεπε να φθάνουν το ύψος των μουσουλμανικών τεμενών.

Ο δραστήριος μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, κατά την τελετή για τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού τον Μάρτιο του 2024, είχε αναφερθεί με συγκίνηση στις προσπάθειες που έγιναν ώστε η εκκλησία αυτή να αποτελέσει ξανά για την Κομοτηνή ένα σημαντικό τοπόσημο. Ιδιαίτερη αναφορά είχε κάνει στη συντήρηση και αποκατάσταση της εφέστιας εικόνας της Παναγίας της Ελευθερώτριας, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, και η οποία πλέον βρίσκεται απέναντι από τον δεσποτικό θρόνο, μέσα σε ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι.

(Φωτ.: Μιχάλης-Δανιήλ Βαμβακάς / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η θέση του ναού στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, μόνο τυχαία δεν είναι. Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός έχει την καρδιά του, έτσι και η Κομοτηνή έχει τον ιερό αυτό ναό στο επίκεντρό της. Οι καμπάνες του συνεχίζουν να ηχούν όπως έκαναν εδώ και δύο αιώνες, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και την πίστη με την καθημερινότητα.

Αναπόσπαστο μέρος της ζωής των Κομοτηναίων

«Δεν είναι απλώς μια εκκλησία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Αναστασία, κάτοικος Κομοτηνής που έχει περάσει σχεδόν όλη της τη ζωή πλάι στο ναό. «Εδώ παντρεύτηκα, εδώ βάφτισα τα παιδιά μου, εδώ αποχαιρέτησα τους γονείς μου. Είναι η μνήμη μας. Είναι κομμάτι της ζωής μας. Δεν σας κρύβω πως όταν έκλεισε η εκκλησία για να γίνουν οι εργασίες, στεναχωρήθηκα πολύ. Κάθε φορά που ερχόμουν να ανάψω ένα κερί ρωτούσα τον ιερέα μας πότε θα τελειώσει ο ναός, να ανοίξει πάλι, να λειτουργηθούμε σε αυτόν».

Λεπτομέρεια από τον ξύλινο διάκοσμο (φωτ.: Μιχάλης-Δανιήλ Βαμβακάς / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ανάλογα αισθήματα εκφράζει και ο κύριος Πολύκαρπος, που στα 85 του δεν κρύβει τη χαρά και τη συγκίνησή του που ο ναός λειτουργεί και πάλι. «Να σας πω την αλήθεια», λέει, «δεν με ενδιέφερε αν θα γίνει καλύτερος ή ομορφότερος, καθώς για μένα ήταν ο ομορφότερος ναός. Ήταν και παραμένει κομμάτι της ζωής μου. Ήρθα από την Ξάνθη στην Κομοτηνή όταν παντρεύτηκα, και εδώ πάντρεψα τις δυο κόρες μου. Ο ναός αυτός αποπνέει μια ηρεμία, και μετά τις εργασίες που έκανε ο δεσπότης και οι υπηρεσίες είναι ένα κόσμημα».

Η γεωγραφική θέση του ναού ενισχύει τη συμβολική του σημασία καθώς βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο, κοντά σε διοικητικά κτήρια, εμπορικούς δρόμους και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Έτσι, γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών. Ο ναός είναι η ψυχή της πόλης. Κάθε μέρα περνάει κόσμος για να ανάψει ένα κερί, να καθίσει για λίγο στη σιωπή, να προσευχηθεί – ή απλώς να νιώσει πως ανήκει κάπου.

Ειδικά τώρα που έχει ανακαινιστεί, βλέπει κάποιος στα μάτια του κόσμου τη συγκίνηση, νιώθουν πως αποκαταστάθηκε κάτι δικό τους.

Η Κομοτηνή είναι μια πόλη που συμβιώνει με τις ιστορικές της ρίζες και ο μητροπολιτικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που γιορτάζει αύριο, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συνέχειας. Ένα λατρευτικό οικοδόμημα που ενώνει αιώνες, θρησκεία, τέχνη και κοινωνία, ένας φάρος που συνεχίζει να φωτίζει ιστορία και πίστη.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Λωλίδης.
• Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης-Δανιήλ Βαμβακάς.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook Βασίλης Τσενκελίδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Σουμελά κατέφθασε στην Αθήνα – Μια ιστορική στιγμή πίστης και μνήμης για τον ποντιακό ελληνισμό

10/12/2025 - 11:36μμ
Με μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Καμπέρα, η τελετή ενθρόνισης του πρώτου επισκόπου της πόλης, θεοφιλεστάτου Αθηναγόρου (φωτ.: Bourdo Photography)
ΠΙΣΤΗ

Με λαμπρότητα έγινε η ενθρόνιση του πρώτου επισκόπου Καμπέρας, Αθηναγόρου

6/12/2025 - 4:14μμ
Στη Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας όπου μόνασε η Οσία Σοφία (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Καστοριάς)
ΠΙΣΤΗ

Στους Αγίους Πάντες Καλλιθέας η τιμία χείρα της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας

5/12/2025 - 5:59μμ
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΙΣΤΗ

Πατήσια: Έρχεται στο ναό του Αγίου Ελευθερίου η ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά

4/12/2025 - 9:44πμ
(Εικ.: Αγιογραφία orthodoxwiki.org/ freepik)
ΠΙΣΤΗ

Η Μικρασιάτισσα Αγία Βαρβάρα: Ο βίος, ο μαρτυρικός θάνατος από τον πατέρα της και τα έθιμα της Δράμας

4/12/2025 - 9:10πμ
(Φωτ.: Υπουργείο Τουρισμού)
ΠΙΣΤΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η υπουργός Τουρισμού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

3/12/2025 - 4:36μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πάπας Λέων ΙΔ' στο μπαλκόνι του Οικουμενικού Πατριαρχείου (φωτ.: ΕΡΑ/Tolga Bozoglu)
ΠΙΣΤΗ

Μηνύματα ενότητας και ειρήνης έστειλαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο πάπας – Επίσκεψη του Λέοντα ΙΔ’ στην Αρμενική Αποστολική Εκκλησία

30/11/2025 - 1:48μμ
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Λέων ΙΔ χοροστατούν στην δοξολογία στον Πατριαρχικό  Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Ανδρέας: Η Θεία Λειτουργία για τη θρονική γιορτή στο Φανάρι παρουσία του Πάπα της Ρώμης

30/11/2025 - 11:00πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον πάπα Λέοντα στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: Γραφείο Τύπου Βατικανού)
ΠΙΣΤΗ

Η ενότητα των δύο εκκλησιών και το κοινό Πάσχα στο επίκεντρο της διακήρυξης Οικουμενικού Πατριάρχη και πάπα

29/11/2025 - 7:57μμ
Στιγμιότυπο από τη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΙΣΤΗ

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο πάπας Λέων ΙΔ’

29/11/2025 - 2:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΟΠΑΠ)

«Τρίποντα» και από τα Ευχοστολίδια στον αγώνα Παναθηναϊκός AKTOR – Πανιώνιος Cosmorama

5 λεπτά πριν
Η εμβληματική φωτογραφία του αρμενικού ξεριζωμού (Armenian National Institute / Armin T. Wegner. Επεξεργασία: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Η αρμενική και η ποντιακή νεολαία ενώνουν τις φωνές τους για μια βραδιά μνήμης για τις Γενοκτονίες των λαών

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Δολοφονία στη Φοινικούντα: Στην Ευελπίδων οι δύο συλληφθέντες

1 ώρα πριν
Το κτήριο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας (φωτ.: Τζ.Ρ.)

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Με αίσθημα βαθιάς απώλειας αποχαιρετούμε την κυρία Ρίτα μας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαριάνθη Τσομπανοπούλου)

Χριστούγεννα 2025: Πρεμιέρα για το εορταστικό ωράριο – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

2 ώρες πριν
Εικόνα από το 17ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: poe.org.gr)

19ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις δεν θα εμποδίσουν τη διεξαγωγή του κορυφαίου ποντιακού πολιτιστικού γεγονότος

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign