pontosnews.gr
Πέμπτη, 14/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Μακάριο της Παναγίας»: Αναβιώνει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών το έθιμο που τηρούσαν με ευλάβεια οι Έλληνες στον Πόντο και τη Μικρά Ασία

Πρόκειται για ένα είδος παραδοσιακού φαγητού, που προσφέρεται σε όλους τους πιστούς αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου

14/08/2025 - 12:26μμ
Το «Μακάριο της Παναγίας» αναβιώνει στην Αγία Παρασκευή, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το «Μακάριο της Παναγίας» αναβιώνει στην Αγία Παρασκευή, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το «Μακάριο της Παναγίας», ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων θα αναβιώσει και φέτος, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, στον περικαλλή ιερό ναό Αγίας Παρασκευής, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Με τη φροντίδα του δραστήριου εφημέριου του ναού, πατέρα Παύλου Παπαδόπουλου, το έθιμο αυτό, που το τηρούσαν με θρησκευτική ευλάβεια οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, θα πραγματοποιηθεί χάρη στην εθελοντική προσφορά μικρών και μεγάλων.

Ο π. Παύλος Παπαδόπουλος, εφημέριος στο ναό της Αγίας Παρασκευής, με τη φροντίδα του οποίου αναβιώνει το «Μακάριο της Παναγίας» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το «Μακάριο της Παναγίας» είναι ένα είδος παραδοσιακού φαγητού, που προσφέρεται σε όλους τους πιστούς αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στην αρχική του μορφή περιείχε σπασμένο σιτάρι και μοσχάρι ή κοτόπουλο που σιγοβράζονταν όλη τη νύχτα.

Στη νέα του εκδοχή, το παραδοσιακό αυτό γεύμα παρασκευάζεται από μοσχάρι, χοιρινό και πατάτες, που μαγειρεύονται όλα μαζί και προσφέρονται σε μερίδες στους πιστούς.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Δέκα χρόνια τώρα, με πίστη και αγάπη, συνεχίζουμε την παράδοση του Μακαριού της Παναγίας», επισημαίνει ο π. Παύλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και συνεχίζει: «Σε αυτή τη διαδρομή, άνθρωποι γεμάτοι καλοσύνη και προσφορά στάθηκαν στο πλευρό μας, δίνοντας την ψυχή τους για να κρατηθεί ζωντανή αυτή η ιερή στιγμή.

»Κάποιοι από αυτούς έφυγαν, αλλά η παρουσία τους ζει στις καρδιές μας. Φέτος, κλείνοντας αυτή τη δεκαετία, θα τους θυμηθούμε και θα τους τιμήσουμε ξεχωριστά, με την ευχή, η μνήμη τους να είναι αιώνια».

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όπως υπογραμμίζει, «κάθε χρόνο διανέμονται περισσότερες από 400 μερίδες, που προετοιμάζουν με πολλή φροντίδα οι εθελοντές μας, μικροί και μεγάλοι, καθώς και πολλές κυρίες του Σιδηροκάστρου. Η προετοιμασία ξεκινάει την παραμονή της μεγάλης γιορτής και συνεχίζεται το ξημέρωμα του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και ανάβουν οι φωτιές στα καζάνια στον περίβολο της εκκλησίας για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Λίγο πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ευλογούμε το φαγητό και αμέσως μετά το διανέμουμε σε όλους τους πιστούς».

Η αναβίωση των εθίμων κρατάει κοντά τις γενιές

«Με την ευλογία και την προτροπή του Σεβασμιότατου ποιμενάρχου μας, μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριου», επισημαίνει ο πατέρας Παύλος, «συνεχίζουμε να κρατάμε ζωντανό το έθιμο, γιατί μέσα από αυτό κρατούνται ζωντανές οι παραδόσεις των προγόνων μας, που ήρθαν διωγμένοι από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία και όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτή τη νέα πατρίδα, εδώ ψηλά στο Σιδηρόκαστρο, κοντά στα σύνορα, βρήκαν μια ζεστή αγκαλιά».

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι φωτιές για την παρασκευή του γεύματος που θα προσφερθεί με αγάπη σε όλους τους πιστούς που θα παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου θα ανάψουν στις πέντε τα ξημερώματα. Άντρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών, ακόμα και παιδιά, προσφέρουν εθελοντική βοήθεια.

Μεγάλα τραπέζια στήνονται έξω από τον γραφικό ναό της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στην είσοδο του Σιδηροκάστρου.

Οι πιστοί κάθονται κάτω από τα δέντρα, στον μικρό ελαιώνα που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην εκκλησία για να απολαύσουν το παραδοσιακό αυτό φαγητό. Οι στιγμές είναι σχεδόν ιερές, καθώς αποτελούν μια καλή ευκαιρία και μια άριστη αφορμή, οι παλαιότεροι να μιλήσουν στους νεότερους για τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις των προγόνων τους.

• Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τους εορτασμούς στην Παναγία Σουμελά της Βέροιας, το 2023 (πηγή: flickr.com/photos/imverias)
ΠΙΣΤΗ

Δεκαπενταύγουστος 2025 στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

13/08/2025 - 10:07μμ
Η εξωτερική όψη του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου στο Μελισσοχώρι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Θεμέλιο της συλλογικής μνήμης ο ναός Αγίου Γεωργίου στο Μελισσοχώρι – Η επιβλητική εικόνα του Ακάθιστου Ύμνου

12/08/2025 - 10:36μμ
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στο νέο θρονί της Παναγίας Σουμελά στην Καστανία Ημαθίας (φωτ. αρχείου: flickr.com/photos/imverias)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο: Πόλος έλξης για τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο τον Δεκαπενταύγουστο

12/08/2025 - 3:47μμ
Η Μονή Πέτρας Ολύμπου (φωτ.: Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος)
ΠΙΣΤΗ

Μονή Πέτρας Ολύμπου: Από σανατόριο και ψυχιατρείο ξανά στην Εκκλησία, 100 χρόνια μετά

10/08/2025 - 11:26πμ
(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Είναι ντροπή για το γένος των ανθρώπων οι σκηνές στη Γάζα

6/08/2025 - 9:22μμ
Η μονή δεσπόζει στη Νέα Κρώμνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Η μνήμη του ποντιακού ελληνισμού είναι διάχυτη στη Λαυρεντιανή Μονή

6/08/2025 - 2:15μμ
(Φωτ. & Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΙΣΤΗ

Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος: Ο «Σωτηράκης» των Θεσσαλονικέων

6/08/2025 - 9:02πμ
(Πηγή φωτ.: orthodoxalbania.org)
ΠΙΣΤΗ

Αλβανία: Έφυγε από τη ζωή η πιο στενή και πιστή συνεργάτιδα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, Αργυρώ Κοντογεώργη

5/08/2025 - 6:20μμ
(Φωτ.: facebook.com/sourmena.gr)δ
ΠΙΣΤΗ

Πανηγύρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος: Το πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων στα Σούρμενα

5/08/2025 - 5:12μμ
Ο πάπας Λέοντας χαιρετά το συγκεντρωμένο πλήθος (φωτ.: EPA / Fabio Frustaci)
ΠΙΣΤΗ

Ρώμη: Πάνω από 1 εκατ. καθολικοί στο Ιωβηλαίο της Νεολαίας

3/08/2025 - 1:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Μακάριο της Παναγίας» αναβιώνει στην Αγία Παρασκευή, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Μακάριο της Παναγίας»: Αναβιώνει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών το έθιμο που τηρούσαν με ευλάβεια οι Έλληνες στον Πόντο και τη Μικρά Ασία

1 λεπτό πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

Ημαθία: Τηλεφωνική απάτη με θύμα ηλικιωμένη – Την έπεισαν να τους δώσει χιλιάδες ευρώ και κοσμήματα αξίας

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης ''Τραντέλλενες'')

Όλα έτοιμα για το φετινό οκταήμερο ποντιακό γλέντι του Συλλόγου Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Ομολόγησε 19χρονος ότι έβαλε τη φωτιά στα Συχαινά Πάτρας – Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ

2 ώρες πριν
Άποψη της εκκλησίας σήμερα (φωτ.: samsun.ktb.gov.tr)

Μια αστεία ιστορία από την Παναγία του Αγιαχλάλαν, εκεί όπου γινόταν μεγάλο πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το λιμάνι του Πειραιά όπου εκδρομείς περιμένουν να επιβιβαστούν σε πλοίο με προορισμό τις Κυκλάδες (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Φεύγουν και οι τελευταίοι εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου – Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign