«Να αντιμετωπίσει τις ιστορικές αλήθειες με εντιμότητα» καλούν την Τουρκία ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου και συνάδελφοί του της Διακομματικής για την Ελευθερία και τις Πεποιθήσεις, απαντώντας στην επιστολή διαμαρτυρίας του Τούρκου πρέσβη στην ΕΕ Φαρούκ Καϊμάκτσι.
Η τουρκική διπλωματία ενοχλήθηκε από τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
«Αν και συμμεριζόμαστε την κατανόησή σας για τη δύσκολη ιστορική περίοδο γύρω από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τις τραγικές επιπτώσεις σε όλους τους λαούς της, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η συστηματική καταπίεση και οι διακρίσεις κατά των χριστιανικών μειονοτήτων σε όλη την Αυτοκρατορία είναι ένα εξαιρετικά τεκμηριωμένο γεγονός» σημειώνεται στην απαντητική επιστολή.
Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι «η βία κατά Αρμενίων, Ασσυρίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών δεν περιορίστηκε σε μια περίοδο από το 1915 έως το 1923, αλλά έχει επανεμφανιστεί κατά τη διάρκεια του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα».
Άλλωστε, η Γενοκτονία των Αρμενίων, ως η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, έχει ευρέως αναγνωριστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση – από την πλειονότητα των κρατών-μελών και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Αυτή η άποψη υποστηρίζεται με ευρεία συναίνεση μεταξύ των ιστορικών και έχει ακόμα αναγνωριστεί από πολυάριθμα διεθνή και θρησκευτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης και της Αγίας Έδρας» προστίθεται.
Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν στον Τούρκο διπλωμάτη πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει απόλυτη ελευθερία να θέτει τη δική του ατζέντα και υπογραμμίζουν πως η ΕΕ δημιουργήθηκε με στόχο να μην επαναληφθούν τραγικά γεγονότα του παρελθόντος.
Μάλιστα, με αφορμή το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων καλούν την Τουρκία να προχωρήσει στο δρόμο της καλής γειτονίας και των γνήσιων προσπαθειών συμφιλίωσης, «παρά να επιχειρεί να ερμηνεύσει ιστορικά γεγονότα».