Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ δίνει 50 μέρες στη Ρωσία για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία –«πολλές» κατά την ΕΕ, «χωρίς σημασία» κατά τη Μόσχα–, οι «27» δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για το 18ο πακέτο κυρώσεων, «ένα από τα πιο σκληρά» σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.
Η Σλοβακία έθεσε βέτο μπλοκάροντας τη διαδικασία. «Απογοητευμένη» δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Κάγια Κάλας.
«Ήλπιζα ότι σήμερα θα εγκριθεί το πακέτο, αλλά δεν τα καταφέραμε και πραγματικά λυπάμαι. Η Σλοβακία άσκησε βέτο, παρότι είχαν προηγηθεί συνομιλίες και ανταλλαγή επιστολών. Σήμερα ωστόσο τα πράγματα ήταν αλλιώς» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ξεκαθάρισε τη θέση της κυβέρνησής του, δηλώνοντας ότι «απορρίπτει την ηλίθια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από το 2028. Η Επιτροπή μπορεί να το προχωρήσει, ίσως το κάνει μέσα στις επόμενες ημέρες».
🇸🇰 THE SLOVAK OPPOSITION REJECTED THE EUROPEAN COMMISSION. 🇪🇺
I am presenting to the public the approved letter in which the European Commission responds to our objections regarding the proposal to halt Russian gas supplies after 1, January 2028. The European Commission can… pic.twitter.com/2EHWRn21qC
— Robert Fico 🇸🇰 (@RobertFicoSVK) July 15, 2025
Προς το παρόν «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Σλοβακίας» σύμφωνα με την Κάγια Κάλας, η οποία τονίζει ότι η συμφωνία για το νέο πακέτο κυρώσεων… τραβάει δύο μήνες. «Οι κυρώσεις είναι απαραίτητες για να μην έχει η Ρωσία τα μέσα να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αυξάνει το τίμημα, ώστε [η Ρωσία] να σταματήσει την επιθετικότητά της» σημείωσε, κάνοντας λόγο για αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις, με απαγορευμένα χημικά όπλα.
Χθες από το Οβάλ Γραφείο, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι στην Ουκρανία θα διατεθούν όπλα – θα περιλαμβάνονται αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και συστοιχίες. «Αυτοί θα πληρώσουν» είπε αναφερόμενους στους Ευρωπαίους (και εφησυχάζοντας τους Αμερικανούς φορολογούμενους).
«Αν πληρώνουμε για αυτά τα όπλα, είναι η υποστήριξή μας. Είναι λοιπόν ευρωπαϊκή υποστήριξη και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία. Και ως εκ τούτου, η έκκληση είναι να κάνουν όλοι το ίδιο» σχολίασε με νόημα η Κάγια Κάλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.