Με τις προσφυγικές ροές να βάζουν την κυβέρνηση στον τοίχο –προκειμένου να ελέγξει τις καραβιές προς την Κρήτη υιοθέτησε σκληρά μέτρα–, αλλά και την εμπλοκή με τον Θάνο Πλεύρη και την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης βρίσκεται στην Τρίπολη της Λιβύης.
Είναι η δεύτερη προσπάθεια να… πέσουν γέφυρες. Στις 6 Ιουνίου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε στη Βεγγάζη με τον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει μόνο να διαχειριστεί το Μεταναστευτικό· το τουρκολιβυκό μέτωπο να έχει δημιουργήσει συνθήκες καύσωνα, με το μνημόνιο συνεργασίας για έρευνες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
#BREAKING
Greek FM Georgios Gerapetritis arrives in Libyan Capital Tripoli pic.twitter.com/uZlCuGJyNN— Libya Review (@LibyaReview) July 15, 2025
Στην Τρίπολη ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) και με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών.
Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η κοινή γεωγραφία επιτάσσει τη συνεργασία και τη διεξαγωγή ειλικρινούς διαλόγου.
Συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ως προς τον έλεγχο χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην παγιωθεί μια νέα μεταναστευτική οδός, από το Τομπρούκ στην Κρήτη. Η λιβυκή πλευρά ζήτησε συνδρομή της Ελλάδας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στο θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να επιλύσει κάθε τέτοιο ζήτημα με γειτονικές της χώρες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει ετοιμότητα, ώστε τα δύο μέρη να συζητήσουν για την οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον.
Ως προς την προκήρυξη διαγωνισμού για έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα βάσει Διεθνούς Δικαίου και δεν ενεργεί σε βάρος τρίτων.
Ακόμα, διατυπώθηκε η ελληνική επιδίωξη για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις – στο επίκεντρο οι τομείς ενέργειας, κατασκευών και μεταφορών.
Για την Αθήνα τόσο η επίσκεψη στη Βεγγάζη όσο και η επίσκεψη στην Τρίπολη αποτιμώνται ως «ιδιαιτέρως εποικοδομητικές και ικανοποιητικές», και εκτιμάται ότι δημιούργησαν μια θετική δυναμική στις διμερείς σχέσεις.