Προτιμώνται λόγω της τιμής τους και επειδή «υπόσχονται» να κάνουν ό,τι και άλλα προϊόντα, πιο ακριβά. Ωστόσο τα «dupes» (συντομογραφία του duplicates), αντίγραφα δηλαδή των επώνυμων καλλυντικών, ενδέχεται να είναι επικίνδυνα για την υγεία.
Οι διαφημίσεις τους στα social media πολλές, ιδίως στo TikTok. Όμως, η Γαλλική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Ομορφιάς (FEBEA) μιλά για προϊόντα που πωλούνται σε πλατφόρμες κυρίως ασιατικές και «παρασκευάζονται εκτός οποιουδήποτε κανονιστικού πλαισίου για την υγιεινή ή τον ποιοτικό έλεγχο».
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η γαλλική εταιρεία συμβούλων C-Ways τον Μάρτιο, το 31% των Γάλλων είχαν αγοράσει ένα «dupe» προηγούμενους δώδεκα μήνες.
Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα «κακής ποιότητας» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε υπερβαίνουσες τα επιτρεπόμενα όρια, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν «πραγματικούς κινδύνους για την υγεία», σύμφωνα με τον δρ Στεφάν Πιρνέ, ο οποίος είναι ειδικός Τοξικολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Expertox.
Προειδοποιεί επίσης για έναν χημικό κίνδυνο, καθώς ορισμένα προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί περιέχουν συχνά «βαρέα μέταλλα» ή «φθαλικές ενώσεις», χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπινου σώματος.
Επιπλέον, εγκυμονούν έναν μολυσματικό κίνδυνο καθώς ορισμένα από αυτά τα προϊόντα που μελετήθηκαν μπορεί να περιέχουν πολλά παθογόνα.
Η Λοράνς Κουαφάρ, καθηγήτρια Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Ναντ, με εξειδίκευση στην κοσμετολογία, μελέτησε τα αντιηλιακά που πωλούνται σε αυτές τις πλατφόρμες. Με την ομάδα της, ανέλυσε δύο «dupes» που ισχυρίζονται ότι έχουν δείκτη προστασίας 50+, καθώς και μερικά αντίγραφα.
Το αποτέλεσμα: «Κανένα από αυτά τα προϊόντα δεν περιείχε στην πραγματικότητα φίλτρα UV», αποκαλύπτει.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καταναλωτών (BEUC) τον Φεβρουάριο, περισσότερο από το 80% των προϊόντων που ελέγχθηκαν και αγοράστηκαν σε δημοφιλή ασιατική διαδικτυακή πλατφόρμα δεν συμμορφώνονταν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Σε ό,τι αφορά στα καλλυντικά, οι σοβαρότερες παραβιάσεις αφορούσαν λανθασμένες λίστες συστατικών, καθιστώντας αδύνατο να προσδιοριστεί τι πραγματικά περιέχουν τα προϊόντα.