Πολιτική (και κοινωνική) θύελλα έχουν προκαλέσει τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για την αναχαίτιση του μεταναστευτικού κύματος από τη Λιβύη. Θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με την πρόβλεψη για τρίμηνη αναστολή στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου από προερχόμενους με πλωτά μέσα από τις ακτές της Β. Αφρικής.
Ο Θάνος Πλεύρης, απαντώντας από τη Βουλή, δήλωσε: «Όταν δεν έχουμε ως Ευρώπη διαδικασία για την διαχείριση του Μεταναστευτικού, την απαιτούμε. Ερχόμαστε λοιπόν με μια δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η χώρα έχει σύνορα και δεν θα επιτρέψουμε να έρχονται καραβιές στο όνομα κανενός ψευδο-ανθρωπισμού».
Παρουσιάζοντας την τροπολογία για το άσυλο, σημείωσε ότι «τα μέτρα στηρίζονται σε ένα γεωγραφικό πλαίσιο που υποχρεωτικά έχει χρονική διάρκεια και θα επανεξετάζονται βάσει των συνθηκών που υπάρχουν.
»Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος.
»Αυτός που απορρίπτεται και δεν φεύγει περνάει ποινικό δικαστήριο, και ο μόνος δρόμος είναι να συνεργαστεί και να φύγει. Είτε η φυλακή, είτε έξοδος. Το 52% είναι πρόσφυγες, το 48% έρχεται και εκμεταλλεύεται και τους πρόσφυγες και εκβιάζει μια χώρα να μείνει μέσα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για τα μέτρα υπάρχει συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Δεν είναι μια ομαλή μεταναστευτική ροή από τη Βόρεια Αφρική, αλλά μια εισβολή προς την Ευρώπη», ισχυρίστηκε.
Πρόσθεσε ότι η ελληνική πολιτεία οφείλει να προστατεύσει το κράτος και την επικράτειά της, και ότι δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την εισβολή που επιχειρείται. «Στην επίσκεψη που κάναμε στη Δυτική Λιβύη παρουσίασαν ένα σχέδιο για 3 εκατομμύρια μετανάστες. Αν πιστέψετε ότι θα επιτρέψουμε αυτός ο πληθυσμός να έρθει σε στην Ευρώπη τότε θα μιλάμε γι’ αντικατάσταση πληθυσμού», υποστήριξε.
Για την κλειστή δομή που θα φτιαχτεί στην Κρήτη είπε ότι θα είναι για να «μπορούν να κρατούνται».
Ο Θάνος Πλεύρης συνοψίζοντας την κυβερνητική πολιτική στο Μεταναστευτικό είπε: «Καθίστε εκεί που είστε, δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ πέρα», σημειώνοντας ότι η εναλλακτική είναι η Ελλάδα να δέχεται καθημερινά 1.000 με 1.500 άτομα, τα οποία θα κάνουν αίτηση ασύλου.
«Και τότε τι θα πείτε στις τοπικές σας κοινωνίες; Ότι έρχονται καραβιές και θα πρέπει να ανέχονται την κατάσταση;», διερωτήθηκε.