Συνεχίζεται μέχρι τις 29 Μαΐου στη Μελβούρνη η εκπαιδευτική έκθεση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί – Η Αθλητική Κληρονομιά του Ελληνισμού της Ανατολίας» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 106η επέτειο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία και αντικείμενα, η έκθεση αναδεικνύει πτυχές της αθλητικής δραστηριότητας, της εκπαίδευσης και της συλλογικής ταυτότητας του Ελληνισμού της Ανατολίας.
Παράλληλα, τιμά το θάρρος και την προσφορά των Ελλήνων αθλητών και προσφύγων από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο, αναδεικνύοντας τη διαχρονική τους κληρονομιά, που ενέπνευσε την ίδρυση ή επανίδρυση αθλητικών συλλόγων στην Ελλάδα μετά το 1922.
Ανάμεσα στις φανέλες του ΠΑΟΚ, του Πανιωνίου, του Απόλλωνα Σμύρνης, του Απόλλωνα Καλαμαριάς και άλλων ιστορικών ομάδων από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, η έκθεση φέρνει στο σήμερα δυνατές ιστορίες ανθεκτικότητας, ταυτότητας και υπερηφάνειας, αλλά και καταστροφής.
Πρόκειται για μια από τις εκδηλώσεις που οργάνωσε και φέτος το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «Ελληνισμός της Ανατολίας» με αφορμή την επέτειο της 19ης Μαΐου. «Δεν είναι απλώς μια μέρα μνήμης», είπε, «αλλά μια μέρα ευθύνης – της ευθύνης να μεταδώσουμε την ιστορική αλήθεια στην επόμενη γενιά. Αυτή είναι και η αποστολή του ινστιτούτου μας» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη εκδηλώσεων του ιδρύματος Σιμέλα Σταματοπούλου.
Από την πλευρά του, ο πρώην ποδοσφαιριστής Γιάννης (Τζον) Αναστασιάδης μοιράστηκε συγκινητικές αναμνήσεις από την εποχή του στον ΠΑΟΚ.
«Είχαμε τόσο μεγάλη υπερηφάνεια για την καταγωγή μας. Όταν μας ρωτούσαν αν ήμασταν Έλληνες, λέγαμε πάντα ότι ήμασταν πρώτα Πόντιοι», είπε.
«Ως 18χρονος στην Αυστραλία, είχα αφίσες του Μαραντόνα στον τοίχο μου. Μετά βρέθηκα να παίζω εναντίον του».
Πηγές: Συντονιστική Επιτροπή Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, The Greek Herald