Το δικαίωμα στην ιστορική αλήθεια, η απαίτηση για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και την παραδοχή της δολοφονίας και εξόντωσης 353.000 Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία, στάθηκαν στην κορυφή της «Φλόγας της Μνήμης» που άναψε στο Κιλκίς, ως μια συλλογική δήλωση σεβασμού και αίτηση δικαίωσης της θυσίας τους.
Φωτοδότες της ο Δήμος Κιλκίς, δεκάδες ποντιακοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς, μαθητές σχολείων και πολίτες που συμμετείχαν στην πένθιμη πομπή λαμπαδηδρομίας από το δημαρχείο μέχρι την Πλατεία Ειρήνης.
Υψωμένα τα λάβαρα και οι δάδες που μετέφεραν συμβολικά το φως της μνήμης στεφάνωσαν το Μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού.
Σ’ αυτό το επιβλητικό σκηνικό, η σύντομη ομιλία του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη έθεσε το πλαίσιο για τη δίκαιη αξίωση της καταδίκης και αναγνώρισης της Γενοκτονίας. «Οι πρώτοι πρόσφυγες και κάθε γενιά Ποντίων κουβαλούν την πονεμένη ιστορία της Γενοκτονίας και του βίαιου ξεριζωμού μες στην ψυχή τους, αγκάθι και βάλσαμο μαζί, υπακούοντας σε μια εσωτερική φωνή που ζητά δικαίωση. Και αυτή η φωνή ξεχωρίστηκε πια από το δάκρυ και την πίκρα και όσο πάει και δυναμώνει. Γίνεται παράγγελμα καθήκοντος» είπε.
Συμπλήρωσε δε ότι μέσα από την αυτοδιοικητική πρωτοβουλία της «Φλόγας της Μνήμης» όλος ο ελληνισμός μετατρέπεται σε ένα ορμητικό ποτάμι που απαιτεί να μην παραγραφεί από την ιστορική μνήμη το έγκλημα της Γενοκτονίας, θέτει προ των ευθυνών της τη διεθνή κοινότητα και απαιτεί από τη σύγχρονη Τουρκία να αποκηρύξει το ένοχο παρελθόν της και να ζητήσει συγνώμη.
Προηγήθηκε σύντομος χαιρετισμός του μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα αθώα θύματα της Γενοκτονίας θα βρουν δικαίωση.
Το μοιρολόι «’Πάρθεν η Ρωμανία» του πρωτοπρεσβύτερου στο ναό των ΠεντεκαίΔεκα Μαρτύρων Πολύκαρπου Κοντοζίδη, με τον μελαγχολικό ήχο της ποντιακής λύρας του Θεόφιλου Ασλανίδη, απέδωσε εμφατικά τη σφαγή και τον όλεθρο στον Πόντο πριν από 106 χρόνια.
Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνου εκ μέρους όλων των πολιτών από τον δήμαρχο Κιλκίς, τη σιγή ενός λεπτού και τον εθνικό μας ύμνο.
Να σημειωθεί ότι το δημαρχείο Κιλκίς φωταγωγήθηκε συμβολικά στα χρώματα του κόκκινου και του μαύρου, σε ένδειξη πένθους και σεβασμού.